Poznáte nové slovenské rozprávky?

Vianoce sú pre mňa čarovným obdobím. Všetci sme na seba akýsi milší, usmievavejší, ochotnejší, tolerujeme chyby a snažíme sa byť láskaví. Aj pre tieto maličkosti je to pre mňa čas, kedy som ochotná uveriť, že zázraky sa dejú. Možno len maličké a možno len tie v nás. Ale sú tu, sú prítomné a ja ich dokážem vnímať. Tak ako vo vianočných rozprávkach. A práve tie by sme si mali v najbližších dňoch vychutnať plnými dúškami.

Mnohí z nás si nevedia sviatky predstaviť bez ikonickej Popelky, Mrázika či Perinbaby. Bez Pelíšek či S tebou mě baví svět by bola zrejme nuda a vďaka Kevinovi zo Sám doma máme nachvíľku pocit, že nestarneme. Ale čo takto dať šancu aj niečomu novému? Aktuálnym rozprávkovým tipom, ktoré sa objavili v poslednom čase a my ich možno vôbec nepoznáme. Čo poviete? Dáme im tento rok šancu?

Zakliata jaskyňa

zakliata-jaskynajpg

V lete roku 2022 uzrela svetlo sveta nová slovensko-česko-maďarská rozprávka úspešnej a známej režisérky Mariany Čengel Solčanskej. Natáčala sa aj v krásnej slovenskej scenérii a rozoznať tam môžete napríklad Súľovské skaly, naše najvzácnejšie jaskyne, či legendárnu Vychylovku. Hoci je to novovzniknutá rozprávka, prenesie nás do dávnych čias mýtov a legiend, kde je všetko zázračné možné.

Hlboko v lese na nachádza tajomná jaskyňa, ktorá poskytuje soľ pre celé kráľovstvo. Len vďaka nej má jedlo chuť a život môže prekvitať. O zásoby soli pre kráľovnú Bertu sa stará Buchwald, ktorý má dve dcéry. Nebojácnu a odvážnu Lenu a trochu ustráchanú Adu, ktorá však nechce svoju slabosť dať najavo. Jedného dňa však na jaskyňu zrazu padne kliatba. Vstup do jej útrob sa zmení na nepreniknuteľnú skalu a k jej pokladom sa nevedia dostať ani tí najzdatnejší. Buchwald sa stane terčom pre kráľovnú, ktorá ho uvrhne do väzenia a odvážna Lena sa v noci nečakane stratí. Všetko teda leží na pleciach Ady, ktorá bojuje za to, čo je pre ňu najvzácnejšie - za rodinu. Čo myslíte, podarí sa je to všetko vyriešiť?

Tvoja zem

tvojazemjpg

Debut režiséra Petra Budinského vo forme dlhometrážneho animovaného filmu pre deti, v podstate slovenskej animovanej rozprávky, je zaujímavým dielom. Vznikol v roku 2022 a je úžasným spojením prvkov reálneho sveta a nekonečnej detskej fantázie.

Desaťročnému chlapcovi Rikimu nedá spávať lesklý kameň. Zdá sa, že tento nevídaný artefakt má svoju vlastnú myseľ a jedného dňa vyšle záhadný núdzový signál, ktorý Rikiho nadobro odpúta z domu. Dostáva sa vďaka nemu do paralelného sveta Tvojazem, kde objaví všetko, čo si jeho fantázia dokáže predstaviť. Rozprávajúce opice a havrany, úžasné stroje a dokonalú symbiózu prírody, techniky a človeka. Nezabúdajme však na príčinu tohto všetkého. Na žiarivý kameň, ktorý nájde u Rikiho ochranu tak, že sa dostane do jeho srdca. To však vôbec nie je bezpečné, pretože vzácny kameň by chcel vlastniť každý. Je totiž zdrojom moci a jeho vlastník môže mať veľký vplyv. Komu môže Riki v tomto novom svete veriť? Drzej dievčine Emme, mocnému robotovi či opičiemu generálovi?

Ako si nezobrať princeznú

ako_si_nezobra_princeznujpg

Veľkovýpravná slovensko-česko-nemecká komediálna rozprávka z roku 2021 nám ukáže, čo všetko sa môže stať, keď sa dvaja mladí chcú postaviť svojmu osudu. Princovi Leopoldovi sudičky pri narodení predpovedajú, že sa ožení s dcérou susedného kráľa. Čo ale čert nechcel, Leopold a Jozefína sa od detstva neznášajú a posledné, po čom túžia, je spoločná svadba. Preto ukradnú sudičkám hodiny a vrátia sa v čase až do dňa osudnej veštby. Tú sa im síce podarí zmeniť, ale keď sa spokojne vrátia naspäť, zistia, čo všetko týmto svojim konaním spôsobili. Ich dobrodružná cesta sa zmení na boj o holý život a kráľovstvo. Spojí ich tento výlet naveky, alebo si k sebe už nikdy viac nenájdu cestu?

Vianočné želanie

vianocne_zelaniejpg

V roku 2018 mala premiéru slovenská rozprávka z dielne RTVS pod režisérskou taktovkou Petra Bebjaka. Prináša silný príbeh a večný rozprávkový boj medzi dobrom a zlom. Ak sa budete pozorne dívať, okrem úžasných Adršpašských skál rozoznáte aj Červený kameň či Múzeum oravskej dediny v Zuberci.

Najúprimnejším želaním princeznej Michaely je, aby sa jej otec dostal a zotavil z ťažkej choroby. Preto keď sa dopočuje o zázračnej korune kráľa Svorada, ktorá by mohla otca uzdraviť, neváha a vydá sa na nebezpečnú a dobrodružnú cestu. Pri hľadaní strateného kráľovstva však nachádza viac, ako by si spočiatku myslela. Stretáva pracovitého, úprimného a dobrosrdečného kováča Martina, ktorý je však od narodenia slepý. Ten jej pomáha podkuť koňa, nabrúsiť meč a nakoniec sa vydáva aj za jej záchranou. Cesta lásky a šťastia však nikdy nie je jednoduchá a čaká ju mnoho prekážok i súžení. Čisté a láskavé srdce však býva vždy odmenené. Aspoň v rozprávkach.

Kúzelník žito

kuzelnik_zitojpg

V roku 2018 vznikla aj milá česká rozprávka o zlovestnej moci na jednej strane a čistom svedomí na tej druhej. No a že je Kúzelník žito naozaj z dielne našich blízkych susedov spoznáte ľahko. V rozprávke nechýbajú čerti a ich pekelné kráľovstvo.

Bylinkárka Apolena nájde jedného dňa na poli opustené novorodeniatko. Uľútostí sa jej ho a vezme si ho k sebe. Dá mu meno Žito a vychová z neho odvážneho, statočného mládenca s čistou dušou a dobrým srdcom. Žita po istom čase naverbujú do kráľovských vojsk a od podlého kráľovského radcu Neklana dostane za úlohu vyberať dane od chudobných a biednych poddaných. Tu sa stretne so zlovestnou mocou, nespravodlivosťou a krutosťou. Jeho silný zmysel pre spravodlivosť spôsobí, že sa začne búriť proti nadradenosti a kráľovskej moci. A hoci ho za to čaká mnoho nepríjemností, jeho úprimnosť a radosť zo života mu zase otvorí cestu k srdcu princeznej Adelky. Zapáči sa však aj čertici Filištíne, ktorá by ho najradšej videla po svojom boku v pekle. Na Žita tak bude čakať boj o lásku princeznej Adelky, ale bude stáť aj proti prefíkaným skúškam šikovnej čertice. Obháji Žito svoje zásady, alebo podľahne lákadlám?  

Zázračný nos  

zzran_nosjpg

Možno o čosi staršia, slovensko-česká rozprávka z roku 2016, už bude viacerým z vás známa. Veľkovýpravná rozprávka Zázračný nos hovorí o dvoch krásnych princeznách, bohatom nápadníkovi a zamilovanom chudobnom mládencovi. Ale aj o zlobe či láskavosti v nás, o tom, čo je skutočne krásne a že to ozajstné, môžeme nájsť iba v duši človeka.

Princezná Diana je už od svojho narodenia zasnúbená s vojvodom Filipom, ktorého ale nikdy nevidela ani nepoznala. A hoci si jej kráľovský otec myslí, že je to pre ňu ten najvhodnejší ženích, Diana má isté pochybnosti. Chcela by vedieť, aký vojvoda Filip v skutočnosti je a aká je jeho láska. Preto sa predvečer jeho príchodu vydá do dediny na jarmok prezlečená za obyčajné dievča. Stretne tam náhodného kúzelníka a uverí jeho slovám, že pozná jej osud a budúcnosť. Vypije jeho zázračný elixír, ale až späť na zámku zistí, že jej z neho narástol skutočne nepekný nos. Veľmi sa za neho hanbí a nechce sa nikomu ukázať. Preto hneď ráno uteká z kráľovstva, aby podvodníka našla a prinútila ho vrátiť jej späť krásnu tvár. Putuje až do susedného kráľovstva, kde stretáva kráľa Ľudovíta, jeho krásnu dcéru Adelu a svojráznu babičku. Nahliadne do voňavej dielne a spozná ľudskú zlobu. Zároveň však zistí, že je nos je vlastne zázračný. Viete prečo?

Novinky v roku 2023

Tri zlaté dukáty

tri_zlate_dukatyjpg

Ďalší rozprávkový počin úspešnej slovenskej režisérky Mariany Čengel Solčanskej čaká na svoju premiéru až do 24.12.2023. Slovensko-českú rozprávku o statočnom pastierovi Jurajovi si môžete pozrieť na slovenskej a českej verejnoprávnej televízii. Oko pozorného diváka by malo odhaliť aj prekrásne slovenské zákutia, kde sa natáčala. Napríklad Hrad Beckov, Oravský podzámok s Oravským hradom či Múzeum oravskej dediny v Zuberci.

Mládenec Juraj je statočným pastierom oviec z malej dediny. Tlačí sa v útlom domčeku so svojím bratom a jeho tehotnou manželkou. Zdieranie zámockého pána Blažeja mu už tiež začína prerastať cez hlavu a Juraj tuší, že jeho miesto je niekde inde. Sníva o ceste do Ameriky, kde by začal nový život. S pomocou miestneho učiteľa sa vzdeláva v jazyku a každý peniaz šetrí na lístok na loď. Všetko by šlo podľa plánu, keby mu do cesty nevstúpili hneď dve ženy. Krčmárska dcéra Kata, ktorá si Juraja vyvolila za svojho budúceho manžela a záhadná zámocká pani Júlia. Tú pred 300 rokmi zakliali jej príbuzní, aby sa zmocnili jej majetku. Júlia sa môže zjaviť iba raz za sto rokov a musí nájsť niekoho, kto od nej príjme dukát. Ten však nesmie na nič minúť, inak Júlia opäť zmizne a objaví sa až o ďalších 100 rokov. Svoj posledný dukát dáva Jurajovi. Ten ho príjme a tajne dúfa, že si zaň kúpi vytúženú cestu do krajiny snov. Netuší však, že vec vôbec nie je vybavená, ako si pôvodne myslel. Práve naopak, všetko práve začína.

Tonko, Slávka a kúzelné svetlo

tonko_slavka_kuzelne_svetlo_2jpg

Výnimočné animované dielo vzniklo v dielni našich českých susedov v koprodukcii so Slovenskom a Maďarskom. Pútavý film pre deti prináša nielen krásnu výtvarnú farebnosť, ale aj moderné animované postupy a hĺbavý príbeh. Snaží sa pátrať po podstate dobra a zla, ale hľadá aj spôsob ako sa vyrovnať s inakosťou v našej šablónovej spoločnosti.

Tonko má jedenásť rokov a od narodenia je iný ako ostatné deti. Má totiž jedinečnú vlastnosť- jednoducho svieti. Rodičia ho chcú chrániť pred neprajnosťou vonkajšieho sveta, preto ho držia nakrátko. Tonko trávi väčšinu svojich dní doma alebo v bytovke, ktorej zákutia pozná ako vlastnú dlaň. Počas vianočných prázdnin sa do bytovky nasťahuje záhadné dievča Slávka a Tonko tak získava prvú ozajstnú kamarátku. Vydávajú sa spolu za dobrodružstvami, spoznávajú nevraživých susedov, odkrývajú staré tajomstvá bytového domu a kľučkujú medzi prísnymi pravidlami. Tento príbeh o skutočnom priateľstve, inakosti, svetle a tme si budete môcť pozrieť v našich kinách od 7.decembra 2023.

Perinbaba a dva svety

perinbaba_3jpg

Premiéra pokračovania obľúbenej rozprávky nás nechala skutočne dlho čakať. Ale je tu a my sa môžeme tešiť na krásnu rozlúčku s legendárnym režisérom Jurajom Jakubiskom. Magický príbeh o pevnej vôli, zázrakoch v bežnom živote, kúzelných trikoch, no zároveň plný humoru, si môžete už v týchto dňoch pozrieť v našich kinách.  

Mladík Lukáš je synom našich milovaných hrdinov Jakuba a Alžbetky z pôvodnej Perinbaby. Po ich smrti odchádza na dlhú cestu do sveta hľadať lásku i šťastie. Na jeho kroky dozerá kmotra Perinbaba, ktorá ho chráni a pomáha mu. Oproti nej však stojí bájna Zubatá. Tá mu kladie pod nohy samé polená. Čoskoro stretne Lukáš verného štvornohého priateľa Ucha a spolu sa vydajú do bájnej krajiny za siedmimi horami na konci sveta za hojnosťou a šťastím. Vďaka mladíckej vynaliezavosti a nebojácnosti prekonáva Lukáš všetky nástrahy s ľahkosťou, humorom a dôvtipom. Nebude to ale také jednoduché, čaká ho naozaj veľa nástrah. Rozprávka však hovorí, že ak človek po niečom skutočne veľmi túži a v hĺbke duše si to z celého srdca praje, naozaj sa mu to splní. Tak čo, nájde Lukáš šťastie a pravú lásku? A ako dopadne večný boj Perinbaby a Zubatej?

Chvíle oddychu a rodinnej pohody sú pred nami. Užime si ich dosýta aj s magickými príbehmi a nevšednými kúzlami. Kedy, ak nie práve teraz, keď sme k nimi najbližšie? Uverme aspoň nachvíľku, že zázraky sa dejú a dobro môže naozaj zvíťaziť.