Máte radi hlavolamy, detektívky či tajomné príbehy? Vyskúšajte dobrodružstvo v únikových hrách.

Upršané jesenné dni a dlhé tmavé večery už definitívne dorazili. Toto obdobie asi najviac praje dobrým knižným tipom či novinkám na Netflixe. Chutný čaj, príjemná vonná sviečka a teplá deka sú tou správnou výbavou. Ak však túžite stráviť tento čas aspoň trošku aktívnejšie, sú aj iné možnosti. Tiež o čosi viac potrápia vašu myseľ, postreh, pozornosť a často aj spoluprácu. Tým, ktorí sa neboja otestovať svoje šedé mozgové bunky odporúčam navštíviť niektorú zo slovenských paniq či escape rooms.

Čo je úniková hra?

escape_room_uvodjpg

(ilustračný obrázok)

Či už budeme hovoriť o únikovej hre, únikovej miestnosti, paniq room či escape room, pôjde v princípe o to isté. Je to zábava pre 2-6 člennú skupinku ľudí, ktorí sa spolu ocitnú v tajomnom príbehu. Vstúpite doň na základe úvodných inštrukcií, ktoré vám priblížia ako sa správať, čím hýbať a čo nezničiť. Celé sa to obyčajne odohráva v jednej alebo vo viacerých miestnostiach. Tými môžete postupovať, ak dokážete správne uhádnuť logické hádanky. Ich rozlúsknutím sa buď oslobodíte zo zajatia, vyriešite detektívku, niekoho zachránite, alebo nájdete poklad. Tvorcovia hier avizujú, že je vždy iba jedno správne riešenie, na ktoré musíte prísť v limitovanom čase. Počas celého priebehu hry vás sleduje inštruktor, ktorý vám môže dávať nápovedy, ak zbadá, že nepostupuje správne a v riešení sa strácate. Ani s indíciami to však nemusí byť hračka. Ste totiž v celkom inom prostredí, zapájať musíte všetky zmysly a často aj prekonať strach. Aj preto sú tieto únikové hry často vhodné pre vek 16+. Kde ich teda nájsť a čo očakávať?

Bratislava - Tajomstvo Nikola Teslu

escape_room_co_jejpg

(ilustračný obrázok)

V hlavom meste si lúštitelia hádaniek a hlavolamov môžu prísť na svoje. Nájdete tu množstvo únikových hier a miestností. Vybrať si môžete zo strašidelných, záhadných, logických či historických. Nájdete tu rôzne náročnosti i témy. Či už vás zaujímajú Da Vinciho tajomstvá, Prekliatie Mayov, Bunkre, Tajomný byt, Fantóm Bratislavy či čokoľvek iné. Mne sa zapáčilo Tajomstvo Nikola Teslu. Vďaka hre sa máte možnosť preniesť späť na začiatok 20. storočia do laboratória slávneho vedca Nikola Teslu. Ten práve pracuje na tajnom projekte, ktorý sa ale nikdy ľudstvu nepodarilo odhaliť. Váš tím má jedinečnú možnosť cestovať v čase a jednu z najväčších záhad veľkého objaviteľa preskúmať. Máte na to však len 60 minút. Tak čo, idete do toho?

Košice – Piráti

piratijpg

(ilustračný obrázok)

Centrum východného Slovenska bolo pri výbere hier o niečo romantickejšie. Aspoň z môjho uhla pohľadu. Nájdete tu totiž viac filmových príbehov, trošku viac mystiky a možno menej strachu. Rozlúštiť môžete príbeh Sherlocked, X-Mutants, Spoločenstvo prsteňa, Záhady Rockfortu či Krajinu Zázrakov. Ja by som si vybrala divokého, farebného a tajomného Jacka Sparrowa z Pirátov. Tento nevídaný pirátsky kapitán hľadá posádku na jedinečné dobrodružstvo. Práve ste sa ňou stali a vašou úlohou je nájsť Fontánu večnej mladosti. Na jej hľadanie má Jack k dispozícii kompas, ktorý ukazuje na to, po čom najviac túžite, záhadný náhrdelník a fľašu s hlinou. Že sa nechytáte? Nevadí, najlepšie urobíte, ak si to osobne vyskúšate.

Liptovský Mikuláš – Prípad Sherlocka Holmesa

sherlock_holmesjpg

(ilustračný obrázok) 

Pri trápení mozgových závitov by sme nemali zabúdať na najslávnejších detektívov. Medzi nimi ani na obľúbeného Sherlocka Holmesa. Jeho dobrodružstvo môžete odhaliť v únikovej hre v Liptovskom Mikuláši. Vybrať si ho môžete napríklad spomedzi Černobyľu, Úniku z ponorky či Úniku z väzenia. Ale kto by si nechcel zmerať sily s tým najlepším? V Prípade Sherlocka Holmesa sa stávate vyslancami jeho brata Mycrofta a ocitáte sa ako prieskumníci priamo v Sherlockovej kancelárii. Máte zistiť čo najviac informácií o jeho novom prípade. On je však na bratove triky dobre pripravený, prípady nikdy nenecháva ležať na stole len tak a dozvedieť sa niečo viac vás bude stáť veľa námahy. Najmä tej mozgovej.

Námestovo – Rodinné tajomstvo

rodinne_tajomstvojpg

(ilustračný obrázok)

Záľuba v únikoch nemusí byť doménou iba veľkých miest. Dosť dobre si môžete vyskúšať svoje schopnosti aj napríklad v menšom Námestove. Tu na vás čakajú 3 zaujímavé hry, z ktorých mňa zaujalo Rodinné tajomstvo. Trochu duchárčenia by pri týchto hrách nemalo chýbať a tento príbeh ho nesie v správnej miere. Ako tím lovcov záhad sa dostávate do strašidelného domu opradeného množstvom historiek, príbehov a legiend. Mali by ste nájsť a odhaliť najväčšie tajomstvo starého domu a jeho obyvateľov. Cestou by ste ale mohli prísť aj na to, čo sa stalo tímu pred vami. Ten totiž zmizol bez stopy. Nájdete odvahu?

Nitra – Escobar

escobarjpeg

(ilustračný obrázok)

Vydať sa po stopách narkobaróna môže priniesť mimoriadne zaujímavý príbeh. Jeho súčasťou sa stanete, ak vstúpite do únikovej miestnosti Escobar v Nitre. Tá vás hneď prvým krokom vtiahne to záhadnej Kolumbie, domova kráľa kokaínu. Po skončení pátrania máte možnosť parádne zbohatnúť, lebo vašou úlohou bude nájsť balík plný Escobarových peňazí. Nezabúdajte však, že všetko je iba hra.  

Poprad – Lavína

lavinajpeg

(ilustračný obrázok)

Nefalšovaný adrenalín z vysokohorských podmienok a pohľad zoči voči nebezpečenstvu majestátnych hôr na vás čaká v únikovke Lavína v Poprade. Hanibalov dotyk, Tajomnú katakombu či Bermudu si môžete vybrať aj inde, ale uniknúť lavíne nemôžete hocikde. Preto, ak budete pod Tatrami, skúste toto. Ocitnete sa vo vysokohorskej chate, ktorú skoro ráno zavalí lavína. Vy nesmiete podľahnúť panike a konať rýchlo, presne a efektívne. Lebo na prežitie máte len 70 minút. Vyslobodiť sa však znamená vylúštiť aj starú záhadu legendárneho miesta. Kúzelné, čo poviete?

Prešov – Kliatba grófa Draculu

draculajpg

(ilustračný obrázok)

Váš zmysel pre spoluprácu a súhru tímu veľmi dobre preverí temná a záhadná escape room v Prešove. A keďže jedným zo základných symbolov bude hmla a blížiaca sa polnoc, už asi tušíte, že celé sa to točí okolo legendárneho grófa Draculu. Ak si vyberiete hru s názvom Kliatba grófa Draculu, veľmi rýchlo sa ocitnete v mystickej Transylvánii. Obklopí vás množstvo artefaktov a vy budete skúmať kliatbu, ktorá postihla jeho zámok a uväznila jeho srdce. Sprevádzať vás budú tri ženy grófa, ale čo presne je ich úlohou, odhalíte až na mieste. Nebojíte sa?

Bojnice – Záhada ružového pantera

ruzovy_panterjpeg

(ilustračný obrázok)

Bojnice sú vďaka svojmu nádhernému zámku a prekrásnej ZOO vynikajúcim miestom na návštevu. Ale ponúkajú aj perfektnú dávku mystiky a dokážu naservírovať zauzlené záhady. Napríklad v únikovkách Alchymysta, Salónik či Rád Modrej ruže. Za mňa ale víťazí hľadanie najvzácnejšieho diamantu na svete v hre Záhada ružového pantera. Skúste pomôcť inšpektorovi Clusovi nájsť ulúpený poklad a ešte aj uniknúť svetoznámemu lovcovi umenia. Podarí sa vám to do 1 hodinky?

Trenčín – Vianoce s virtuálnou realitou

vianocejpg

(ilustračný obrázok, zdroj Unsplash)

Hoci dnes už virtuálna realita nie je žiadnou novinkou, v Trenčíne sa s ňou naozaj pekne pohrali. Je tam pomerne veľa únikových miestností, ktoré s ňou pracujú. Ja síce nie som úplný fanúšik, ale vyskúšať to v spojitosti s lúštením záhad a skúšaním mysle môže byť zaujímavé. Celkom pekne sa mi to hodí aj na ľahkú a zábavnú hru Vianoce. Ak sa neviete dočkať dojímavej vianočnej atmosféry, hor sa na to. Santa uviazol vo fujavici a potrebuje vašu pomoc. Musíte zistiť ako rozsvietiť zázračný stromček, prečo škriatkovia nepracujú a čo sa deje, že darčeky si nenachádzajú cestu k deťom. Ale najprv sa musíte dostať k Santovi domov na Severný pól. Podarí sa vám zachrániť najkrajšie dni v roku?

Žilina - Alyson

alysonpng

(ilustračný obrázok)

Ani stredné Slovensko nie je márna destinácia, ak hľadáte zaujímavé únikové hry. V Žiline ich je hneď niekoľko a vyberať môžete z naozaj hororových, cez zábavné, mystické až po ľudovo tradičné. Čo by ste povedali na Psycho experiment, Horror story, Záhadu Bermudského trojuholníka, Útek z Ponorky Nautilus či dokonca Jánošíkov príbeh? Mne sa ale zapáčila trošku netradičná hra Alyson. Dostávate sa totiž do zaujímavého hudobného sveta a pátrate po zatiaľ neobjavenej jedinečnej skladbe. Hudobná virtuózka, huslistka Alyson, svojím talentom ohurovala svet. Od detstva interpretovala svetových skladateľom spôsobom, ktorý nepoznal konkurenciu. Napísala však len jednu jedinú skladbu a tá by sa mala nachádzať v jej starom dome. Vydáte sa po jej stopách?      

Nebojte sa trošku sa báť. Ak budete mať pri sebe správny tím, ktorý vie spolupracovať, dokáže lúštiť aj komplikované záhady a nepodlieha časovému stresu, objavíte skvelú zábavu. U mňa to tak bolo a keď som raz vkročila do únikovky, povedala som si, že to si musím určite zopakovať. A nie raz. Vyskúšajte ich aj vy.

Zdroj: https://sk.worldofescapes.com/