Lyžovačka v menšom? Prekvapenie, ktoré poteší službami i rodinnou atmosférou

Hoci sme na snehovú nádielku túto zimu čakali naozaj dlho, konečne prišla a všetkým vášnivým lyžiarom urobila nesmiernu radosť. Obávam sa však, že mnohých aj veľmi rýchlo prešla. Keď sa konečne ocitli pod svahom a svoje oči upreli na narastajúce zástupy ľudí i zvyšujúce sa ceny lístkov a služieb, zrejme zvažovali, či sa neotočia a nepostavia lyže do kúta. Čo ale urobiť s tou chuť po pekne rezaných oblúkoch na čerstvom prašane?

Ja som sa trošku poobzerala po možnostiach v menších lyžiarskych strediskách. Aj keď sú ich zjazdovky kratšie a nie všade nás privíta sedačková lanovka, mnohé ponúkajú parádnu lyžovačku. Minimálne v tom, že nemusíte dlho čakať v rade a lyžujete doslova celý deň. Na moje prekvapenie nezaostávajú ani so službami. Požičovne, servis, inštruktori, bufety, toalety či parkovanie sú samozrejmosťou. No a v neposlednom rade objavíte príjemnú rodinnú atmosféru a zaujímavejšie ceny.  

Jasenská dolina

jasenska_doljpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=556151203192921&set=pb.100063941387258.-2207520000.&type=3

Jedným z vyhľadávaných lyžiarskych stredísk v okolí Turca je práve Jasenská dolina. Ide o jednu z najznámejších veľkofatranských dolín, ktorá sa nachádza na turčianskej strane Veľkej Fatry. Rozprestiera sa pod severnými svahmi vrchu Lysec (1381m) približne 12 km od Martina.

Spája v sebe v podstate 2 menšie lyžiarske strediská. V spodnej časti je stredisko KAŠOVÁ, kde si prídu na svoje lyžiari všetkých výkonnostných kategórii. V hornej časti doliny sa nachádza stredisko LEHOTA, ktoré urobí radosť najmä skúsenejším a náročnejším lyžiarom. Spoločne ponúkajú 5 lyžiarskych vlekov, jednu sedačkovú lanovku a 10 zjazdových tratí, ktoré sú pravidelne upravované. Počítať samozrejme môžete aj so základnými službami lyžiarskej školy, gastra či ubytovania.

Hoci im k plnej prevádzke ešte stále chýbajú nejaké centimetre snehu, už teraz si tam užijete parádny deň. Za celodenný skipas tu aktuálne zaplatíte 25 €.

Lyžiarske stredisko Javorinka – Čičmany

ski_javorinkajpg

http://www.cicmany-ski.sk/fotogaleria/

Toto malé rodinné stredisko s príjemnou atmosférou sa ukrýva v južnej časti Rajeckej doliny pri obci Čičmany. Veľmi vysoké teploty tohtoročnej zimy mu zvlášť neprajú, ale prevádzkovateľ sa snaží zo všetkých síl. Z bežne dostupných 5 vlekov a 4 zjazdoviek sú momentálne k dispozícii 4 vleky a 3 zjazdovky. Celodenný lístok stojí 22 €.

Stredisko Javorinka je veľmi pekným miestom pre rodinný výlet. Zjazdovky potešia dobrých i začínajúcich lyžiarov, pohodlné služby dopĺňa ski servis, požičovňa lyží, ubytovanie i menší bufet.

Lyžiarske stredisko Ski Tále

ski_talejpg

https://www.tale.sk/ski-tale/

Nie je žiadnym tajomstvom, že Nízke Tatry sú doslova baštou pre všetkých lyžiarov. Toto naše symbolické pohorie je popretkávané zjazdovými možnosťami z každej strany a poskytuje naozaj jedinečné podmienky.

Jedným z obľúbených stredísk sú aj Ski Tále. Príjemné rodinné stredisko sa nachádza v regióne Horehronia pod južnými svahmi Chopku. Severná orientácia zjazdoviek pomáha udržať dobrú kvalitu snehu, preto lyžovačka na Táľoch poteší nadšenca každej vekovej i výkonnostnej kategórie.

Pri štandardnej prevádzke je k dispozícii 6 vlekov a 5 precízne upravovaných zjazdoviek. Aktuálne je to o niečo slabšie, ani tu nie je snehu nazvyš. Verme ale, že situácia sa zlepší a stredisko spustí aj vyhľadávané večerné lyžovanie na 3 vlekoch a zjazdovkách. Ani tu nechýbajú základné služby, akými sú ski servis a požičovňa lyží, lyžiarska škola, stravovacie služby či pohodlné parkovanie. Celodenný lístok vás bude stáť 35 €.

Tále sú mimoriadne obľúbenou destináciou nielen zjazdových lyžiarov, ale aj bežkárov. V prípade priaznivých podmienok stredisko upravuje aj 4 bežkárske trate, ktoré vás prevedú krásami okolia. Návštevu preto vrelo odporúčam.

Ski Kubínska

ski_kubinska_1jpg

https://www.facebook.com/photo/?fbid=538505264977501&set=pb.100064540966083.-2207520000

Nielen Tatry sú pohorím, kde sneh krásne sviští pod dobrou skĺznicou. Dôkazom toho je aj parádne stredisko v Oravskej Magure v Žilinskom kraji. Asi už tušíte, že hovorím o Kubínskej holi, ktorá je otvorená lyžiarom aj skialpinistom.

Ski Kubínska je miestom, ktoré naozaj urobí radosť. Krásne upravené zjazdovky, prekvapivo veľa možností a ešte aj pohodlné sedačkové lanovky. Pri lyžovačke s deťmi sú veľkou výhodou aj tzv. „kids friendly“ svahy, ktoré tu nájdete. V bežnej prevádzke sú dostupné 2 lanovky, 8 vlekov a 10 zjazdoviek rôznych obtiažností, takže si tu zatrénujú aj zdatní lyžiari. Potešenie prinesú aj freeride zóny, čerstvý menčester a prekrásne výhľady.

Celkový obraz dopĺňajú aj výborné služby. Ubytovanie, zvýhodnené pobytové balíky, ski servis, požičovňa, lyžiarska škola či ski bar. Celodenný skipas kúpený vopred online stojí 33 €.

Salamandra resort Štiavnické vrchy

slamandra_resortjpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=566047972231120&set=pb.100064777658393.-2207520000.&type=3

Najjužnejšie položené lyžiarske stredisko na Slovensku sa pomaly dostáva do povedomia. Nielen svojimi dobrými podmienkami na lyžovanie, ale aj vďaka príjemným bežkárskym trasám. Možno sa to nezdá, no aj v srdci Štiavnických vrchov sa skrývajú možnosti na zimné vyžitie.

Lyžiarske stredisko Slamandra resort sa stará o jeden, takmer 1,5 km dlhý svah. Vyvezie vás na neho pohodlná sedačková lanovka. Zjazdovka je vhodná pre všetkých lyžiarov a nemusia sa jej obávať ani začiatočníci. Ale keby predsa, k dispozícii majú menší vlek, ktorý ich vytiahne len do spodnej, jednoduchšej časti. Súčasťou strediska je aj základné vybavenie, ktoré všetci očakávame. Bufet, ski servis a požičovňa, lyžiarska škola či parkovanie. Celodenný skipas vybavíte od 39 €.

Liptovská Teplička

Nenápadná obec na pomedzí regiónov je učupená v Nízkych Tatrách pod severnou stranou Kráľovej hole. Z tejto výbornej polohy sa snaží vyťažiť čo najviac a hrdí sa až 2 lyžiarskymi strediskami. Sú síce menšie, ale pre rodinnú lyžovačku veľmi priaznivé.

SKI PARK Liptovská Teplička

ski-liptovska-teplickajpg

https://www.skiteplicka.eu/fotogaleria/

SKI PARK ponúka jeden vlek a jeden svah pre mierne skúsených lyžiarov, ktorí už chcú zlepšovať svoju techniku. Zdolá ho však aj odvážnejší začiatočník. Pre tých, čo s lyžovaním ešte len začínajú a potrebujú sa učiť základy, je k dispozícii malý detský vlek aj s príslušným svahom. Pre deti na skúšanie ako stvorené.

Potešia aj pomerne dobré doplnkové služby. Požičovňa lyží, lyžiarska škola, toalety, bufet. Na jeden nenáročný lyžiarsky deň tak akurát. Celodenný skipas stojí 21 €.

SKI Resort Smrečiny

smreiny_2jpg

https://www.facebook.com/164961153542424/photos/pb.100066950836902.-2207520000./5027086767329814/?type=3

Toto stredisko v Liptovskej Tepličke odporúčam už pre skúsenejších zjazdárov. Nájdu tu 3 vleky a 3 zjazdovky, ktoré už majú aj pekný spád, takže techniku treba ovládať. Ale sú tu, samozrejme, aj podmienky pre začiatočníkov. Pre nich prispôsobený vlek i svah im dá možnosti trénovať a pomaly na sebe pracovať.

Pri priaznivých snehových podmienkach myslí Ski Rezort Smrečiny aj na bežkárov a upravuje pre nich jednu bežkársku trať. Rovnako tak má na zreteli aj skialpinistov a stará sa o veľmi obľúbenú skialpovú cestu na Panskú hoľu. Celkové služby dopĺňa aj ski požičovňa, lyžiarska škola či základné gastro. Celodenný lístok vás tu bude stáť 21 €.

Skicomp Fakľovka Litmanová

ski_litmanova_2jpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=586459446617739&set=pb.100057610652621.-2207520000.&type=3

Región severného Spiša a Pienin patrí medzi perly severného Slovenska. Je miestom nádhernej prírody, ale tiež kultúrnych a športových atrakcií. No a nechýba mu ani vzťah k lyžovaniu.

Malé lyžiarske stredisko Skicomp Fakľovka nájdete v blízkosti obce Litmanová, asi 12 km od Starej Ľubovne. Pri priaznivých snehových podmienkach si tu viete zalyžovať na 5 zjazdovkách, ku ktorým vás vyvezú 3 vleky. Na prvý pohľad nenápadné miesto ukrýva aj strmé trate, takže sa tu vedia zapotiť aj zdatní lyžiari.

Stredisku nechýba požičovňa lyží, servis, lyžiarska škola, parkovanie či bufet. Celodenný skipas vás bude stáť 22 €.

Ždiar

Severovýchod Slovenska sa pýši nielen Vysokými Tatrami. Podmienky na zimnú turistiku, bežkovanie, lyžovanie či skialpinizmus mu ponúkajú aj iné pohoria. Napríklad aj svahy Spišskej Magury s prekrásnymi výhľadmi na Belianske Tatry a ich dominanty. Presne to všetko objavíte na lyžovačke v rázovitej obci Ždiar, ktorá ponúka hneď niekoľko možností.

Strachan Ski centrum

strachan_zdiarjpg

https://skicentrumstrachan.sk/o-stredisku/

Rodinné stredisko budované s láskou a priateľskou atmosférou avšak s profesionálnym prístupom a výbornými službami. Aj tu však tento rok bojujú s nedostatkom snehu, preto stále nie sú v plnej prevádzke. Aktuálne si tam zalyžujete na 3 výborne upravených zjazdovkách zo 7, ktoré sú bežne k dispozícii. Poslúžia vám 3 vleky a 1 sedačková lanovka. Nemusíte sa obávať ani o deti, majú vyčlenený vlastný vlek a malú, jednoduchú zjazdovku.

Stredisko je určené pre rekreačných lyžiarov a s úsmevom na perách ho zvládnu všetky kategórie. Spoľahnúť sa tu tiež môžete na ski požičovňu a servis, lyžiarsku školu, parkovanie a výborné gastro služby. Za celodenný lístok zaplatíte 37 €.

Strachan Ski centrum sa stará aj o bežkárov a bežecké trate. Za priaznivých podmienok ich upravuje aj pre klasiku či skate. Napríklad Hrebeň Spišskej Magury je prekrásne miesto a na bežkárske vyžitie ako stvorené.

Skicentrum Strednica

ski_strednicajpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=592736862855832&set=pb.100063585698688.-2207520000.&type=3

Jedno z najstarších stredísk, ktoré víta svojich návštevníkov už takmer 70 rokov, nájdete hneď na opačnom hrebeni. Možno trošku jednoduchšie z pohľadu služieb a podmienok, ak však lyžujete s deťmi, vôbec to nemusí byť prekážkou.

V plnej prevádzke je k dispozícii 7 zjazdoviek a 9 vlekov, z ktorých si vyberú aj zdatní lyžiari, aj detskí bojovníci. Celodenný lístok v stredisku stojí 28 €, samozrejmosťou sú aj základné služby ako požičovňa lyží, lyžiarska škola, ski bus do obce Ždiar či bufet.

Snehové podmienky tu zvyknú byť pomerne dobré, preto sa Skicentrum Strednica stará aj o 2 pekne upravené bežecké trate. No a ak neholdujete ani zjazdovaniu, ani bežkovaniu, prineste si aspoň sánky. Tu ich určite využijete.

Ski Monkova dolina

ski_monkova_1jpg

https://www.magurahotel.sk/sk/galeria/album/7

Deň plný pohybu, športu a zábavy na vás čaká v rezorte Monkova dolina. Ide o menšie lyžiarske stredisko, ktoré pôvodne vzniklo najmä pre návštevníkov hotela Magura. Momentálne však slúži všetkým, ktorí majú chuť stráviť deň aktívne.

Objavíte tu jeden väčší vlek a k nemu prislúchajúci strmší svah, rovnako však aj miesto pre deti, kde ich môžete nechať bezpečne skúšať lyžiarske základy. Za celodenný lístok zaplatíte 19 €.

Ski Monkova dolina však nie je len o zjazdoch. Je tu aj parádny bežkársky okruh, možnosť sánkovať sa priamo pod hotelom vo Fun parku a najnovšie pribudlo aj korčuľovanie SKI Monkova ICE FUN. Nechýba požičovňa a servis lyží, lyžiarska škola, bufet, toalety i parkovanie. Ak teda odbočíte asi 1,5 km z hlavnej cesty smerom na Ždiar, podľa mňa nebudete sklamaní.

Lyžujte aj v menšom, podporte miestnych nadšencov a užite si rodinnú atmosféru. Občas sú práve toto tie veci na nezaplatenie. Vyčaria úsmev na vašej tvári a v závere dňa potešia aj vašu peňaženku.