Olá, olá, bežkovanie volá!

Neviem, ako vy, ale ja som taký malý zimný živel. Toto ročné obdobie mám neuveriteľne rada. Milujem pohyb v zime v akejkoľvek podobe, nevadí mi mráz, sneženie, zamračené počasie ani neustále kvapkanie z nosa. Preto som tento rok, úplne ľahko a bez nátlaku, podľahla trendu a vyskúšala bežky. Poviem vám, je to paráda.

Je to síce trochu alchýmia so všetkými tými bežeckými štýlmi, rôznymi lyžami, paličkami, topánkami či voskovaním. Ale ja som si k tomu našla takú zjednodušenú cestu. Prečítala som niekoľko článkov, pozhovárala sa s vášnivými bežkármi a urobila z toho taký výcuc základných informácií, ktoré boli pre mňa, začínajúceho bežkára, dôležité. Posúvam vám ich ďalej a budem rada, ak niekoho k bežkovaniu motivujem.

Čo potrebuje vedieť začínajúci bežkár?

1.     Prečo vlastne s bežkami začať – prvým krokom je vždy motivácia, ak viete, prečo niečo robíte, stáva sa to zmysluplnou činnosťou a nie mrhaním času.

2.     Čo od bežeckého lyžovania očakávate a do akého terénu budete chodiť – lebo to určí, aký štýl by ste si mali zvoliť a pomôže pri výbere správnej výstroje.

3.     Základné pravidlá ohľaduplného bežkára – pretože bežky sú populárne, budete stretávať mnoho nadšencov a o grobianov v stope nikto nestojí.

4.     Kde si bežkovanie naplno užijete – kam sa za bežkami vybrať, kde sú pekné bežecké areály alebo trasy, ktoré si obľúbite.

Prečo začať s bežkovaním

preo_zaajpg

(trasa: Mengusovce okruh)

 

Teraz to bude možno trošku všeobecné, ale myslím, že v tejto lockdownovej dobe sme dosť výrazne pocítili, aký je pohyb na čerstvom vzduchu vzácny. Pre naše psychické i fyzické zdravie nevyhnutne potrebujeme slnko, kyslík, občas zvýšiť tepy a rozpumpovať srdce, ako aj roztiahnuť pľúca hlbokým dýchaním. No a v neposlednom rade vyčistiť hlavu od všetkých problémov, ktoré nás doma čakajú. To všetko bežecké lyžovanie poskytuje. Jeho veľkou výhodou je, že to dokáže poskytnúť všetkým vekovým či výkonnostným kategóriám. Záleží len na vás, akú intenzitu zvolíte. Či chcete tvrdo trénovať a naberať kondíciu, alebo sa len spokojne kochať prírodou. Bežky sú tiež skvelou alternatívou pre priaznivcov lyžovania, ktorí však rútiacim sa lyžiarom na zjazdovkách neveria a majú strach zo zranenia. Rovnako dávajú slobodu, pretože, ak sú dobré snehové podmienky, nemusíte sa nikam presúvať či jazdiť. Vezmete bežky pod pazuchu, vybehnete na najbližší kopček či roľu a môžete si užívať pohyb. Mojou motiváciou bola mamina, ktorej chýbal parťák. A keďže som chcela, aby s pohybom v žiadnom prípade neprestala, vzala som túto úlohu na seba.

 

Čo očakávate a aký terén vás láka

trasyjpg

(foto: Peter Macek, trasa: Monkova dolina – Ždiar (Strednica))

Toto je veľmi dôležité pre výber správneho bežeckého štýlu tak, aby vás bavil a bol vhodný aj do terénu, ktorý vás láka. Od toho sa zároveň bude odvíjať aj výber bežeckých lyží, topánok a palíc. Začiatočníkom sa odporúča skôr klasický štýl.

Klasické lyžovanie: ide o jednoduchší bežecký štýl, ale využiteľný tak vo voľnom teréne, ako aj v upravenej stope. Pre tento typ bežeckého lyžovania sa hodia hladké, šupinové, alebo R-skin bežky. Aby ste sa na začiatok nezaťažovali voskovaním, odporúčajú sa R-skin bežky s nalepeným mohérovým stúpacím pásom pod chodidlom.

Turistické bežecké lyžovanie: využíva klasický bežecký štýl, ale je zamerané skôr na pohyb vo voľnom teréne. Určené pre tých, ktorí chcú na bežkách objavovať prírodu, spoznávať okolie a nechcú byť viazaní bežeckými areálmi. Tu sa volia backcountry bežky, ktoré sú širšie, stabilnejšie a majú kovové hrany. Pre pohyb v hlbšom snehu alebo na zľadovatených lesných cestičkách sú to všetko dôležité faktory.

Korčuľovanie: najnáročnejší bežecký štýl, ktorý si vyžaduje výbornú kondíciu i zvládnutie techniky. Vhodný je však iba do upravenej stopy, najmä v bežeckých areáloch. Pre tento typ bežkovania sa volia skate bežky a topánky so spevneným členkom, ktoré pri tomto štýle dostávajú zabrať.

Do pozornosti dávam tento výborný článok, ktorý obsahuje veľa poučných podrobností o bežeckých štýloch, ale aj ako vybrať výstroj a ako sa o bežky starať.

Začiatočnícka rada odo mňa: na prvú bežeckú sezónu si výstroj nekupujte. Požičajte si ju v požičovni. Mnohé ponúkajú komplet vybavenie na celú sezónu za výborné peniaze. Budete vedieť, že o ňu bolo odborne postarané a ak by vám nesadla, nemusíte ľutovať. Na ďalšiu sezónu vyskúšate inú. A keď nájdete tú správnu, vo väčšine požičovní si ju budete môcť po sezóne aj odkúpiť.

Základné pravidlá slušného bežkára

pravidla_bezkarajpg

(https://www.strbskepleso.sk/things-to-enjoy/sports/cross-country-skiing)

Neničte stopu – v stope sa pohybuje iba bežkár so zapnutými bežkami. Teda nie peší turista, ktorý všetko ušliape. Prípadne venčí psa, ktorý zase zavadzia v stope. Najmä pri zjazde z kopčekov to môže byť veľmi nebezpečné.

Buďte ohľaduplní – toto je základ všetkého. Pri klasickom bežkovaní platí, že ak sú urobené 2 stopy, vaša je vždy tá napravo. Ak je len jedna stopa, prednosť má bežkár idúci zhora. V prípade, že potrebujete zastaviť, vystúpte zo stopy a dovoľte iným plynulo prechádzať. Pokiaľ bežkujte klasickým štýlom a je naň urobená stopa, pohybujte sa v nej a neničte korčuliarsku stopu. Platí to samozrejme aj naopak.

Rýchlejší nepopiskuje – pokiaľ je pred vami niekto pomalší, nepískate na neho: „hej, pridaj“, ale pekne vyjdete zo stopy a obídete ho. Môžete tak urobiť z oboch strán, ideálne, ak zakričíte, z ktorej strany pri predchádzaní pôjdete.

Kde si bežkovanie užijete

Na záver pripájam aj pár mojich inšpirácií, kam sa za bežeckým lyžovaním vybrať. Je to však len zopár tipov, pretože Slovensko je bežeckými areálmi popretkávané. Skutočne je z čoho vyberať.

 

Štrbské pleso, Vysoké Tatry, Ždiar

Zdiar_bezkyjpg

(trasa: Ždiar Príslop – Bachledova dolina)

Krásne upravený areál s maximálnou starostlivosťou vás čaká na Štrbskom plese. V okolí jazera nájdete trate do 15 km, ktoré si môžete voliť podľa dĺžky a obtiažnosti. Trasy však patria k tým náročnejším. Vo Vysokých Tatrách a blízkom okolí je ale veľa nadšencov bežkovania, preto nájdete upravené trasy aj v Tatranskej Lomnici, Tatranskej Polianke či Mengusovciach. Tam si prídu na svoje aj začiatočníci. Výborné podmienky má aj Ždiar, kde sú upravované aj pekné turistické bežecké trasy. Pre začiatočníkov je výborný aj areál Monkova dolina.

Čertovica a Donovaly

ertovicajpg

(Foto: Zuzka Jendrušáková, trasa: Čertovica – Veľký čučoriedkový okruh)

Skvelé bežecké trasy s nádhernými výhľadmi nájdete aj na Čertovici. Veľký čučoriedkový okruh okolo Beňušky má až 19 km, ale k dispozícii sú aj kratšie trasy. V Nízkych Tatrách by ste nemali obísť ani okolie Donovál. Trate od 3 až po 28 km sa tešia veľkej obľube. Nezabudnite však odhadnúť svoje sily a počasie.

Skalka pri Kremnici a Králiky

skalka_kremnicajpg

(https://www.aktuality.sk/foto/478823/na-skalke-pri-kremnici-sa-uz-bezkuje/1/detail)

Jedno z najkrajších a najobľúbenejších stredísk je nepochybne Skalka pri Kremnici. Je to bežecký raj, kde nájdete okruhy až do 40 km. Nebudete vedieť kam skôr ísť, taký veľký výber ponúkajú. Ale bežkovanie si nikde inde neužijete do takej sýtosti, ako tam. V blízkosti sú aj Králiky, takže na rozbeh sa dajú vyskúšať kratšie a jednoduchšie trate tu, tie majú do 8 km, a potom sa prešupnúť do Skalka Arény.

Pezinská baba a Zochova chata

Zochova_chata_bezkyjpg

(Zdroj: https://nabezky.sk/en/node/67385)

Aj Bratislavčania majú nejaké tie možnosti nie tak ďaleko od domu. Bežkári si chvália trate v okolí Zochovej chaty a Pezinskej baby. Keď počasie praje a sú dobré podmienky, nájdete upravené trasy až do 25 km. Nie vždy sa to však podarí.

Mne sa bežky veľmi zapáčili a teším sa, že som ich skúsila. Sú pre mňa skvelým doplnkom do zimného pohybu a už teraz sa neviem dočkať, kedy objavím čo najviac krásnych bežeckých trás a tratí na mojej ceste Slovenskom. Verím, že som viacerých z vás podnietila a možno aj inšpirovala. Ak máte radi pohyb na čerstvom vzduchu aj v zime, siahnite po bežkách. Uvidíte, že z nich budete mať radosť a zimu si budete užívať.