Zbaľte deti a poďte s nami na výlet do Nitry a jej zaujímavého okolia

Nitra je návštevníkmi často vyhľadávaná kvôli svojej bohatej histórii a množstvu zachovalých starobylých pamiatok. Turisti k nej vykročia kvôli Zoboru či Tríbeču, ako však zlákať na prechádzku aj ratolesti? Skúsila som pre vás spísať pár tipov na výlety v Nitre a okolí, ktoré by mohli baviť aj mladších objaviteľov.

Mestský park na Sihoti

mestskypark-Sihojpg

https://visitnitra.eu/sk/destinacie/destinacia-nitra/top-10/2-mestsky-park-sihoti/

Jednou z absolútne najkrajších častí mesta je park na Sihoti. Rozprestiera sa v severozápadnej časti Nitry, medzi meandrami rieky Nitra a Hradným kopcom, na ploche približne 20 ha. Ide o nádherné miesto plné množstva zaujímavostí a na rodinný výlet je ako stvorený. Čo všetko teda ponúka?

V prvom rade je domovom množstva rozmanitých drevín, ale objavíte tu aj jazierka s rybármi, čo poteší najmä milovníkov prírody. Natrafíte tu aj na množstvo preliezok, hojdačiek, na bludisko, prekážkovú lanovú dráhu či povestnú Žabiu fontánu s vodníkom Žblnkom. Park bol v roku 2024 revitalizovaný, čo znamenalo, že boli obnovené ihriská, doplnila sa ďalšia zábava, ale pribudlo aj vzdelávanie. V parku boli zavedené ekologické tvorivé dielne a interaktívne hry zamerané na ochranu prírody. Tiež vznikol remeselný minimarket, kde sa dajú kúpiť rôzne domáce výrobky. V parku nechýbajú ani bufety a rozmanité možnosti občerstvenia.

No a keby vám toto všetko nestačilo, v Starom parku, v blízkosti historickej časti, sa rozprestiera mestské kúpalisko. Je jednou z mimoriadne obľúbených častí parku a poskytuje parádny oddych a relax. Zahŕňa aj športoviská, relaxačné a oddychové časti či detské ihriská.

Energoland Mochovce

energolandjpg

https://www.archinfo.sk/diela/obcianska-stavba/energoland-interaktivne-muzeum-v-itc-mochovce.html

Možno to bude trochu prekvapivé, zobrať deti do Mochoviec, ale nebojte sa. Okrem výroby jadrovej energie ponúka toto miesto aj mimoriadne zaujímavú interaktívnu prehliadku o energii a výrobe elektriny. Vzdelávacie centrum Energoland sa pýši vyše 40-timi interaktívnymi exponátmi, ktoré poskytujú informácie o rôznych druhoch energií, ich využití, výhodách aj nevýhodách jednotlivých spôsobov výroby elektriny. Deti, ale aj dospelí, sa tu dozvedia viac o  globálnom otepľovaní, uhlíkovej stope a rozličných energetických zdrojoch ako voda, slnko, vietor, geotermálna energia a fosílne palivá.

Hoci je edukácia a vzdelávanie mimoriadne dôležité, niet nad praktické ukážky. Preto medzi hlavné lákadlá centra patrí 3D kino mapujúce vývoj vesmíru, model bezemisného bicykla, interaktívna LED podlaha, na ktorej si môžete aj zasúťažiť, ale napríklad aj tepelné zrkadlo či stroj času. Myslím, že pri tomto všetkom bude zábava naozaj zaručená.

Centrum je prístupné školám aj verejnosti zadarmo, ale prehliadku je potrebné vopred rezervovať online.  

Drevený most v Kolárove

vodny-mlyn-kolarovojpg

https://carodreva.sk/drevo-v-kulture/tip-na-vylet-najdlhsi-riecny-most-v-kolarove/

Ďalším zaujímavý tipom na výlet v okolí Nitry je drevený most v Kolárove. So svojou dĺžkou 86 m je najdlhším dreveným riečnym mostom v Európe. Postavený bol čisto z agátového dreva so špeciálnymi nátermi a bez jediného betónového pilieru, čo z neho robí skutočne unikátnu stavbu. Most síce nie je starobylým originálom, lebo vznikol v roku 1992. Predstavuje však veľmi vernú repliku pôvodného mosta z 50. rokov, ktorý bol zničený plávajúcimi ľadovými kryhami.

Atraktívnym však nie je len samotný prechod touto jedinečnou stavbou, ale aj cieľ, ku ktorému vedie. A to k poslednému exempláru plávajúceho vodného mlyna na Slovensku sídliacemu v Kolárove. Mlyn stojí na dvoch rovnobežných člnoch v mŕtvom ramene Dunaja. Hoci je teoreticky stále funkčný, prakticky sa nevyužíva a je súčasťou Múzea vodného mlynárstva.

Okolie mosta sa dnes teší záujmu, aj preto tam nájdete všetko potrebné k peknému výletu aj s tými najmenšími. Detské ihrisko, malé technické múzeum a dokonca aj krčmičku.

Kamenné obydlia v Brhlovciach

obydlia_brhlovcejpg

https://www.muzeum.sk/skalne-obydlia-brhlovce.html

Neviem, či ste tušili, že v blízkosti Levíc máme unikát, ktorý získal ocenenie Europa Nostra za zachovanie a obnovenie jedinečnej pamiatky. Ide o komplex kamenných obydlí vytesaných do tufovej skaly v obci Brhlovce. Tieto stavby slúžili v 16. a 17.storočí ako úkryt pred nájazdami Turkov, neskôr boli využívané ako skromné obydlia pre chudobných, alebo ako sklady či vínne pivnice. Ich veľkou výhodou bola skvelá klíma, v lete tam bol príjemný chládok, v zime naopak dokázali udržať teplo.

Najvyhľadávanejšou časťou je v roku 1992 sprístupnená ulica Šudra. Dnes tvorí pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry a súčasťou jej prehliadky je aj usadlosť, kde môžete nazrieť do pôvodnej letnej kuchyne na prízemí, navštíviť komoru a terasu na poschodí či vidieť ukážky kamenárskych výrobkov. Zaujímavosťou je, že niektoré z týchto obydlí sú dodnes obývané, ostatné slúžia ako múzeum dokumentujúce tradičný spôsob života a kamenárske remeslo v tomto regióne. Ak chcete deti trošku poučiť o tom, ako sa žilo kedysi, keď neboli mobily, tablety či X-Boxy, výlet do Brhloviec je dobrý nápad.

Archeologické nálezisko v Bojnej

bojna_hradisko_valyjpg

https://hradiskovaly.sk/uvod-hradisko-valy/rekonstrukcia-slovanskej-brany/

Všetci dobre vieme, že Nitra a jej okolitý región sú úzko späté s Veľkomoravskou ríšou a jej dejinami. Živým dôkazom toho je aj zaujímavé archeologické nálezisko v katastri obce Bojná. Ide o netradičné miesto, kde sa pôvodná história stále aktívne hľadá a aj preto stojí za výlet.

Toto nálezisko, konkrétne jeho časť hradisko Valy, je jedným z najvýznamnejších slovanských nálezísk na Slovensku. Dôkazy hovoria, že bolo osídlené od 8.-10. storočia, z ktorých pochádza aj objavený systém opevnení, priekop, ciest a pozostatkov dolovania železnej rudy i zlata. Predstavuje zaujímavú prechádzku najmä pre malých objaviteľov.

Zbrane, nástroje, šperky a predmety denného života ilustrujúce život našich predkov, ktoré sa tu podarilo nájsť, si môžete pozrieť aj v Archeologickom múzeu Veľkej Moravy v Bojnej.

Obria lavička a rozhľadňa Skýcov

obria_lavika_skcovjpg

https://novinytempo.sk/v-regione-pribudla-zaujimava-atrakcia-obria-lavicka-s-vyskou-26-metra-laka-i-cezpolnych-navstevnikov/

Krásnym miestom na výlet v okolí Nitra je oblasť okolo obce Skýcov. Je totiž veľmi pekným príkladom toho, ako sa dá zabudnutá oblasť aspoň čiastočne prinavrátiť opäť k životu a zatraktívniť.

Kedysi bolo v obci Skýcov vápenkárstvo jedno z najstarších remesiel a na Vápennom vrchu, sa v minulosti nachádzalo pomerne veľa pecí na lámanie vápenca. Dnes už túto tradíciu pripomína len názov vrchu a náučného chodníka. Práve na ňom, na Vápennom vrchu, natrafíte aj na novú, 18 m vysokú, rozhľadňu. Za dobrých podmienok z nej dovidíte až na Malú Fatru či Veľký a Malý Kriváň.

Tiež tu nájdete aj obriu lavičku, ktorá teda riadne potrápi vaše lezecké schopnosti. Urobiť si fotku na jej vrchole vôbec nie je jednoduché. Nevedie na ňu totiž žiaden rebrík ani schodíky. No a ak budete poriadne hľadať, niekde za obcou Skýcov objavíte aj hojdačku ukrytú v prírode s krásnym výhľadom na okolie.

Rodinná farma Mašekov mlyn

maekov_mlynwebp

https://masekovmlyn.wixsite.com/welcome/fotogaleria

Ak vaše srdce ťahajú témy okolo ekológie, domácich výrobkov či agroturizmu, aj tu sa nájde jeden vydarený tip. Je ním príjemná rodinná farmička Mašekov mlyn sídliaca na rieke Žitava, asi 20 km od Nitry.

Farma je súčasťou Požitavského múzea mlynárstva a zameriava sa na obnovu ekologického hospodárenia. Naučiť sa tu môžete niečo nové o tradičných poľnohospodárskych praktikách, vidieť a postarať sa o rôzne hospodárske zvieratá, alebo si aspoň odniesť produkty pestované a chované na základe ekologických princípov. Ponúka tiež prehliadky Požitavského múzea mlynárstva, ktoré zahŕňajú historické budovy mlyna, staré poľnohospodárske náradia, furmanské vozy a mlynské kamene. Tak šup sa objaviť niečo z doby našich predkov.

Netradičné ubytovanie Glamping Resort

glampingjpg

https://www.booking.com/hotel/sk/glamping-resort.sk.html?activeTab=photosGallery

Nuž a chýbať by nemalo ani odporúčanie na zaujímavé a netradičné ubytovanie. Skúste navštíviť Glamping Resort ukrytý v malebnom pohorí Vtáčnik. Aktuálne je v prevádzke asi rok, takže stále pomerne nový, ale už má vychytané aj nejaké tie chybičky začiatočníka. Ponúka nádherné a netypické ubytovanie v lone prírody v menších glampingových stanoch. Povedzme, že stanovačka v maximálnej možnej miere luxusu s vlastnou kúpeľňou, toaletou či kuchynským kútikom. Nechýba kúrenie či klimatizácia, WIFI, teraska s vlastným grilom, ale ani možnosť užiť si raňajky prinesené priamo do postele. Možnosť užiť si skutočnú pohodu priamo v lese.

Aj výlet s deťmi do okolia Nitry môže byť veľmi príjemným zážitkom. Ponúka totiž veľmi veľa miest, kde sa dá nielen zabaviť, ale aj sa veľa nového dozvedieť či naučiť. Zároveň je veľkou výhodou to, že sa veci dajú vyskúšať na vlastnej koži, a to je často ten najlepší zážitok. Odporúčam dlho nečakať a niečo z mojich tipov na výlet do okolia Nitry čím skôr objaviť.