Zaujímavé miesta na Slovensku - mesto Poprad

Mnohí známi mi v poslednom čase hovorili, že do Vysokých Tatier tak skoro neprídu. Vybrali si ich ako miesto dovolenkového oddychu, ale vraj vôbec nezrelaxovali. Tatranské chodníky „praskali vo švíkoch“, reštaurácie boli preľudnené a parkoviská preplnené. Ako zachrániť takúto situáciu? Skúste na výlet využiť blízke mesto Poprad. Dám vám pár tipov, čo výnimočné tu môžete objaviť.

Tip na výlet do mesta Poprad

poprad_namestiejpg

https://www.legendarium.info/vylet/poprad

Poprad je krásne podtatranské mesto s úžasnými výhľadmi, ktoré sa teší obľube práve vďaka jeho blízkosti k majestátnym horám. Nie je to však len východiskové miesto vysokohorskej turistiky. Samotný Poprad ponúka mnoho zaujímavých zákutí a jedinečných prechádzok. Bonusom navyše je užívanie si prírody takmer osamote v príjemnom tichu a pohode.

Kam na výlet v Poprade za peknou prírodou

fotopint_lomjpg

(Autor: peter Macek, Lom Kvetnica)

Pre mňa dovolenka a relax znamenajú, že musím „vypadnúť“ niekam von. Dýchať čerstvý vzduch, kochať sa výhľadmi, alebo počuť šumenie stromov. Ak ste rovnako naladení, odporúčam vám prechádzku Náučným chodníkom Kvetnica. Auto môžete zadarmo odstaviť v prímestskej oddychovej časti mesta Poprad – Kvetnica, je tam pohodlné parkovisko. Hneď pri jazierku objavíte turistické značenie a necháte sa ním viesť.

Zamciskojpg

https://www.onlyinpoprad.sk/zamcisko-nad-popradom-vychutnajte-si-nadherny-vyhlad-na-poprad-a-tatry/

Náučný chodník vám však nič nedá zadarmo, aby ste si dobre uvedomili, že sa stále nachádzate pod Tatrami. Ak sa rozhodnete absolvovať celý okruh, pôjde o prechádzku dlhú cca 13,5 km, ktorá vám môže zabrať približne 4 hodiny a prekonáte aj nejedno tiahle prevýšenie. Po ceste však naďabíte na naozaj krásnu prírodu a unikátne miesta. Jedným z vrcholov cesty bude Zámčisko. Očarí vás nádherný výhľad na Vysoké i Západné Tatry, Popradskú i Hornádsku kotlinu, ale aj Kozie chrbty či Levočské vrchy. Zámčisko nesie svoje pomenovanie vďaka malej pevnosti, ktorá tu kedysi stála a strážila cestu z Popradskej kotliny na Gemer. Je to zároveň zaujímavé archeologické nálezisko.

kaplnka_vzkriesenia_ppjpg

https://www.katolickenoviny.sk/kultura/category/kultura/article/krizova-cesta-vas-zavedie-az-ku-kapl...

Ďalšou zaujímavou zastávkou na ceste je poľovnícky zverník, kde objavíte najmä muflóny a diviaky v stráženom chove. No a naozaj odporúčam nevynechať ani umeleckú Kaplnku vzkriesenia v masíve Krížovej. Vedie k nej svojrázna krížová cesta ukončená netypickou stavbou a jedinečnými výhľadmi na Kráľovú hoľu.

Kam na výlet v Poprade za históriou

spisska_sobota_1jpg

(Autor: Peter Macek, Spišská Sobota)

Mesto Poprad sa môže pochváliť aj nádhernou historickou časťou, Spišskou Sobotou. Ide o najlepšie zachovaný stredoveký urbanistický celok na Slovensku. Spišská Sobota sa vyznačuje nádherným lievikovitým námestím lemovaným mimoriadne udržiavanými meštiackymi domami. Tie kedysi patrili napríklad garbiarom, no dnes v mnohých nájdete špičkové reštaurácie či kaviarničky.

Obísť by ste nemali ani Rímskokatolícky kostol sv. Juraja s jeho neskorogotickými oltármi vyrobenými v dielni Majstra Pavla z Levoče. Pri kostole stojí aj renesančná zvonica a baroková Immaculata.  

A čo v prípade, ak vás zradí počasie a nebude vhodné na prechádzky? Skúste tip na výlet do Podtatranského múzea v Poprade. Múzeum prešlo v rokoch 2015-2016 rozsiahlou rekonštrukciou a dnes už nesie prvky modernej výstavy. Aktuálne ponúka priamo v centre mesta dve nové stále expozície. Prvá, s názvom Poprad a okolie v zrkadle vekov, ponúka návštevníkom pohľad na spoločenské, politické, hospodárske, duchovné, kultúrne a prírodné prostredie mesta Poprad a okolia a jeho vývoj od človeka neandertálskeho až po súčasnosť.

Druhá nesie pomenovanie Knieža z Popradu a jeho hrobka. Je venovaná výnimočnému archeologickému nálezu z roku 2005 v oblasti Poprad-Matejovce. Podarilo sa tu nájsť mimoriadne dobre zachovalú hrobku germánskeho kniežaťa z prelomu 4. a 5. storočia n.l.. Objavených bolo aj množstvo úžitkových či ozdobných predmetov a z pohľadu zachovalosti celého nálezu ide o hrobku jedinú svojho druhu v Európe. Myslím, že stojí za návštevu.

Kam na výlet v Poprade za kultúrou

tatranska_galeria_1jpg

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10150610950403682&set=a.560633486104151&locale=sk_SK

Poprad otvára svoje dvere aj kultúry chtivým nadšencom. Je totiž prirodzené, že nádherné prostredie malebných hôr, množstvo architektonických pamiatok, sôch či sakrálneho umenia lákalo do podtatranského mesta mnohé umelecké duše. Už v období neskorého klasicizmu vzniká v tomto regióne nová maliarska tradícia – tzv. spišská maliarska škola. A hoci cesta k prvým výstavám a stálej galerijnej činnosti bola ťažká a tŕnistá, dnes sa Poprad môže hrdiť výsledkom. Tatranská galéria sídli v jedinečnom prostredí bývalej parnej elektrárne, ktorú nadšenci, regionálni umelci či pracovníci galérie premenili z takmer ruiny na úžasný výstavný priestor. Vďaka ich úsiliu si dnes môžu návštevníci Popradu užívať skvostné výstavy, koncerty, divadelné či literárne vystúpenia.

Kam na výlet v Poprade za domácim nápojom

dobre_casyjpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1013182476746377&set=pb.100041639029381.-2207520000&type=3&locale=sk_SK

Celkom prirodzene sa vám môže stať, že po dobrej turistike, či prechádzke vysmädnete. Kam teda v Poprade za dobrým pivom? Nájdete ho v pivárni Dobré časy, ktorá skvelo využila svoju regionálnu polohu. Spojila sily s neďalekým remeselným pivovarom vo Svite a vznikla skvelá kombinácia. Pivovar God Times BREWERY variaci domáce špeciály a vy ich môžete ochutnať priamo na čape. Za skúšku to určite stojí.  

Nájdite si čas a objavte zaujímavé miesta Slovenska. Možne nebudú turisticky preplnené a možno ste o nich až toľko nepočuli. No nie je to skôr zaujímavá výhoda? Práve tam totiž môže vzniknúť tá najlepšia pohoda a skvelý dovolenkový zážitok.