Uväznené knieža vo veži, stratený poklad možno aj z obdobia studenej vojny či historické barokové skvosty. Poďte s nami objaviť zaujímavé tipy na výlety v okolí Nitry.

Uvažovali ste niekedy na výletom do okolia Nitry? Ak ste vášnivým čitateľom detektívok či mysterióznych príbehov, určite už máte pohorie Tríbeč niekde v hľadáčiku. Nitra však ponúka oveľa viac a stratiť sa odporúčam radšej v jej historických skvostoch ako v okolitých lesoch. Dejiny Nitry siahajú do úžasných čias Veľkej Moravy a kniežat Pribinu či Svätopluka. Je teda jedným z najstarších slovenských miest s obrovským kultúrnym významom. Nuž a ktoré sú tie tipy, čo stoja za objavenie?

Nitriansky hradný areál a Katedrála sv. Emeráma

nitriansky_hrad_vazulkajpg

https://nitrianskyhrad.sk/

Nitra je dynamickým a pulzujúcim mestom. Nechýba tu ruch dopravy, zábavy, ulice plné smiechu a dobrej nálady. Keď však zavítate do Nitrianskeho hradného areálu, toto všetko zrazu zmĺkne a vy sa ponoríte do krásneho historického ticha vhodného na rozjímanie. Stačí prejsť bránou povedľa Nitrianskej galérie do starého mesta a razom sa ocitnete v inom svete. Vrátite sa do dôb starobylých, keďže hrad bol postavený na mieste starého slovanského hradiska, ktoré bolo sídlom nitrianskych kniežat a veľkomoravských panovníkov. História hradu siaha až do 9. storočia, kedy bol centrom moci kniežaťa Pribinu. Dnes môžete v areáli  obdivovať sochu spomínaného kniežaťa Pribinu, sochu Corgoňa, diecézne múzeum, menšie nádvoria, vežu katedrály, ale aj úzke chodby – kazematy, ktoré kedysi slúžili na obranu.

Najvzácnejšou časťou areálu je Katedrála sv. Emeráma, ktorá je skvostom gotickej a barokovej architektúry. Patrí medzi najkrajšie výzdoby tohto druhu v celej našej krajine a bezpochyby je jednou z najdôležitejších sakrálnych pamiatok Slovenska.

 

Historické pamiatky sú často opradené aj rôznymi historkami a povesťami. Aj Nitriansky hradný areál si nesie tú svoju. Týka sa Vazilovej veže, jednej z najznámejších častí hradu. Viaže sa k nej povesť o uhorskom kniežati Vazulovi. Vazul bol bratom kráľa Štefana I. a na jeho príkaz bol oslepený a uväznený v tejto veži, aby si nemohol nárokovať na trón. Povesť hovorí, že jeho synovia neskôr pomstili jeho utrpenie a sami sa stali významnými uhorskými panovníkmi​​.

Kostol sv. Michala archanjela v Dražovciach

drazovsky-kostolik-nitrajpg

https://nitra.dnes24.sk/tip-na-vikend-malebny-drazovsky-kostolik-je-skvelym-miestom-na-vylet-video-326460#google_vignette

Ďalším úžasným miestom je jeden z najstarších kostolov v Nitre. Na začiatku pohoria Tribeč, v mestskej časti Dražovce, sa vypína kostolík sv. Michala archanjela z 11. storočia. Je známy predovšetkým svojimi krásnymi freskami a románskou architektúrou, ale aj krásnymi pohľadmi na okolie. Aj preto je dnes skôr vyhľadávaným turistickým miestom ako bohoslužobným. Ak sa vám marí, že ste kostolík už niekde videli, hoci si na výlet do Nitry nespomínate, môžete to byť preto, že kostolík bol kedysi vyobrazený na slovenských 50-korunových bankovkách.

Kostolík je dnes vo veľmi dobrom stave a teší sa každej návšteve. Možno k tomu dopomohla aj legenda, ktorá hovorila o zjavovaní Panny Márie nad oltárom. Svojim smutným pohľadom hľadela na opadanú omietku a prepadnutú strechu, čo miestnych viedlo k postupnej oprave stavby. Odvtedy sa už Panna Mária nikomu nezjavila.

Zrúcanina hradu Gýmeš  Hrad-Gymesjpg

https://www.gymes.sk/galeria 

Krásna historická pamiatka spájajúca zaujímavé dejiny s úžasnými výhľadmi na okolie vás čaká v Tribečskom pohorí na kopci Dúň. Ide o zrúcaninu hradu Gýmeš, na ktorú sa dostanete viacerými značenými chodníčkami, či už z obce Jelenec, alebo z Kostolian pod Tribečom. Výstavba hradu začala v 13. storočí pod dozorom šľachtického rodu Forgáchovcov. Tí zohrávali významnú úlohu v histórii regiónu. Gýmeš slúžil ako strategická pevnosť na ochranu oblasti pred inváziami a zároveň ako rezidencia rodu. Upadať začal v 18. storočí a po Rákócziho povstaní bol postupne úplne opustený a zničený.  

Najstaršiu časť hradu tvorí trojuholníkové námestie obkolesené vysokými hradbami a vežami, na ktoré sa dostanete pomocou drevených rebríkov. Najkrajšia architektúra na vás však čaká v kaplnke. Ani toto miesto sa nevyhlo zaujímavým legendám o stratenom poklade, blúdiacej Bielej pani či podivných zvukoch vo veži. Ak vás to zaujíma, skúste si dohodnúť prehliadku priamo s miestnym sprievodcom, ktorý vám porozpráva všetko, čo (ne)chcete vedieť. 

Zoborský kláštor

zoborsk kltorjpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3962717373772108&id=178252155552001&set=a.372412259469322&locale=ar_AR

 

Je často označovaný aj ako nedocenený historický poklad. Ide o barokový kláštorný komplex, situovaný na úpätí vrchu Zobor, dopĺňajúci bohatú tradíciu staroslávnej Nitry. Pôvodne na tomto mieste stál benediktínsky opátsky kláštor sv. Hyppolita z 10. storočia. Bol to najstarší kláštor na Slovensku vôbec. Na jeho ruinách bol v 15. storočí vybudovaný nový kláštor rehole kamaldulov. Spolu s ním vznikol v záhrade na miernej vyvýšenine aj kostol s tromi vchodmi a vežou s dvomi zvonmi. Pod kostolíkom sa nachádzala hrobka, v ktorej boli na jednej strane pochovávaní zosnulí rehoľníci a na strane druhej členovia rodiny grófa Apponyiho. V súčasnosti je kostolík iba ruinou a v bývalom kamaldulskom kláštore sa nachádza Liečebný ústav tuberkulózy a respiračných chorôb.

 

Ferrata na Zobore

  ferrata_zoborjpg

https://www.viaferratazobor.sk/

Po načerpaní množstva historických faktov a zaujímavých informácií možno dobre padne vyvetrať hlavu v prírode. Pre milovníkov adrenalínu ponúka okolie Nitry najmladšiu slovenskú ferratu na vrch Zobor. Nachádza sa pod vrcholom Pyramída (556 m n. m.) a ponúka nádherné výhľady na Nitru a Podunajskú pahorkatinu.

Ide o jednoduchšiu via ferratu vo väčšine v stupni obtiažnosti B, takže na svoje si prídu aj začínajúci nadšenci. Cesty vedú cez skalnaté úseky a ponúkajú úchvatné výhľady. Súčasťou je aj 15 m dlhý lanový most, ktorý je príjemný spestrením.

Ponitrianska prírodná rezervácia

zibricajpg

https://www.nitrianskyhlasnik.sk/tip-na-vylet-vrch-a-prirodna-rezervacia-zibrica/

Nádhernú netradičnú prírodu ponúka v okolí Nitry Ponitrianska prírodná rezervácia, teda Žibrica. Predstavuje ukážku lesostepnej krajiny a teplomilných listnatých lesov na vápencovom podloží​. Ak chcete objavovať jedinečnú faunu a flóru, využiť môžete množstvo turistických chodníčkov. Tými najvyhľadávanejšími sú napríklad náučný chodník Zoborské vrchy, či Ponitrianska magistrála. Najkratší prístup k vzácnym druhom rastlín či živočíchov ponúka obec Podhorany. Prírodná rezervácia je ideálna pre milovníkov prírody, ale aj turistiky, histórie a geológie. Ponúka hneď viacero zážitkov naraz, preto je naozaj zaujímavým tipom na výlet.

Arborétum v Mlyňanoch

arboretum_mlynanyjpg

http://www.arboretum.sav.sk/sk/aktuality/botanicke-zahrady-sucasne-archy/

Medzi obcami Vieska nad Žitavou a Tesárske Mlyňany môžete objaviť úplne netradičný závan exotiky. Ako je to možné? Nachádza sa tu totiž jedinečné arborétum, ktoré je jednou z najväčších zbierok cudzokrajných drevín v strednej Európe. Založil ho v roku 1892 uhorský šľachtic Dr. Štefan Ambrózy-Migazzi a dnes na ploche 67 ha ponúka viac ako 2300 druhov rastlín z rôznych kútov sveta. Návšteva je najkrajšia asi v jarnom období, kedy kvitnú azalky a rododendróny.

Arborétum ponúka niekoľko náučných chodníčkov a tematicky je rozdelené do 4 častí: Kórejská plocha, Severoamerická plocha, Východoázijská plocha a najstaršia a najrozsiahlejšia časť -Ambrózyho park, kde sa nachádza aj prekrásny kaštieľ.

Múzeum socializmu a studenej vojny

muzeum-socializmujpg

https://nitraden.sk/slovensky-unikat-len-na-skok-od-nitry-pod-zemou-sa-ukryva-muzeum-socializmu-a-studenej-vojny/#google_vignette

Pokiaľ by vás do okolia Nitry zlákal nejaký netradičný tip, tu vám jeden ponúkam. Je ním mimoriadne zaujímavé Múzeum socializmu a studenej vojny v blízkosti obce Alekšince. Nachádza sa 7 metrov pod zemou v bývalom vojenskom kryte. Ten bol vybudovaný v 60. rokoch 20. storočia ako tajné veliteľské centrum armád Varšavskej zmluvy. Takže už len samotné miesto je raritou a unikátom.

Prehliadka je rozdelené do 2 hlavných častí. Prvou je samotný podzemný kryt, kde si môžete prezrieť jeho pôvodné technologické vybavenie. Nájdete tu napríklad rádiové či školiace stredisko, telefónne ústredne, miesto pre spojárov a pod. Kryt je dodnes plne funkčný, takže pohľad na prípravu možného vojenského konfliktu je skutočne autentický. Druhá časť múzea je venovaná expozícii socializmu a studenej vojny. Obsahuje množstvo exponátov, informačných panelov a audiovizuálnych záznamov, ktoré približujú atmosféru a charakter obdobia studenej vojny.

Tento tip na výlet ponúka podľa mňa naozaj unikátny zážitok. Ak ho však chcete okúsiť, návštevu múzea si musíte vopred telefonicky dohodnúť s obcou, alebo s občianskym združením Knieža, ktoré múzeum spravuje. Prehliadka trvá približne 40-45 minút​.

Vinárstva a zážitková vínna cesta v Nitrianskom regióne

vnna_cestajpg

https://www.nitrianskyhlasnik.sk/vikend-v-nitre-mozete-stravit-na-vinobrani-prehliadkach-mesta-a-zobora-aj-na-dozinkovej-veselici/

Nemožno opomenúť, že Nitra je krajom nielen historickým, ale aj úrodným, no a darí sa tu najmä viniciam. Preto v mojich tipoch na výlet do okolia Nitry nemôže chýbať ani ten na ochutnávku kvalitných vín a gastronómie. Moje odporúčanie sa týka najznámejšej a najobľúbenejšej Nitrianskej kráľovskej vínnej cesty. Je vyhľadávaná najmä vďaka svojej histórii, kvalitným viniciam či pohostinnosti miestnych vinárov.

Ak aj vy chcete spoznať vinársku kultúru regiónu, dozvedieť sa niečo viac o tradícii a výrobe vína no a v neposlednom rade prežiť autentický zážitok, zbystrite pozornosť najmä počas jesene. V októbri alebo novembri sa na tejto vínnej ceste koná špeciálne podujatie – Deň otvorených pivníc. Práve počas tohto obdobia môžete ochutnať vzorky zaujímavých vín, nahliadnuť do viníc a pivníc a zoznámiť sa s ich majiteľmi. Nechýba tu ani skvelá domáca a tradičná gastronómia či predstavenie folklóru tohto regiónu.  

Myslím, že každé z týchto miest ponúka jedinečný zážitok. Či už hľadáte historické vyžitie, alebo ste skôr prírodný typ, v okolí Nitry si určite prídete na svoje. Dúfam, že moje tipy vás aspoň trochu inšpirujú a dokážu prispieť k tomu, aby vaša cesta Slovenskom bola nezabudnuteľná. Šťastnú cestu a užite si krásy našej krajiny!