Tipy na výlety: Objavte 6 skvostov slovenských jaskýň

Leto v horách je vždy krásne. Pravdou ale je, že počasie vie byť veľmi vrtkavé. Preto som uvažovala, čo vám odporučiť, keď je jednoducho príliš teplo na to, aby ste zdolávali výškové metre. Alebo je naopak taký lejak, že z výhľadov by ste len sotva niečo mali. Nuž a keď sa nedá ísť hore a vnímať výhľady, je to asi dobrá príležitosť, pozrieť sa na hory zvnútra. Teda do podzemného bohatstva, ktoré naša krásna krajina ukrýva. Dávam vám pár tipov na slovenské jaskyne, ktoré by ste určite nemali obísť pri vašej ceste Slovenskom.

Skvosty ukryté pod povrchom

6 Najvzácnejších Slovenských Jaskýň – Kam na Výlet

gombasecka_1jpg

https://slovakia.travel/gombasecka-jaskyna

Len máloktorá krajina sa môže pochváliť takým množstvom jaskýň, ako tá naša. Na relatívne malom území ich ukrýva viac ako 7100 a väčšina z nich sú krasové útvary. Všetky sa pýšia svojráznymi až unikátnymi črtami, ktoré zvýrazňujú tajuplnosť podzemia. Ponúkajú nádherné kvapľové výzdoby, podzemné siene a kaňony, nevšedné ľadové výplne, žijú v nich netradičné živočíchy a mnohé sú aj zaujímavými archeologickými náleziskami. Je v nich celkom iná vlhkosť vzduchu, čo v mnohých umožňuje aj liečebné procedúry, alebo netradične výborná akustika, čo z nich robí jedinečné koncertné sály.

Šesť výnimočných slovenských jaskýň je zapísaných aj vo svetovom prírodnom dedičstve a patrí im výnimočná ochrana i starostlivosť. Sú sprístupnené verejnosti a vy si ich môžete prezrieť a obdivovať spolu so sprievodcom.

Dobšinská ľadová jaskyňa

Známa svojím rozsáhlym ľadovým dekorom, je Dobšinská Ľadová Jaskyňa začlenená do svetového prírodného dedičstva UNESCO. Či už ste tu v lete či v zime, teploty tu zostávajú nízke, tak nezabudnite priniesť teplé oblečenie.



dobsinska_ladova_1jpg

https://www.hotelbellevue.sk/hotel/aktivny-oddych/tipy-na-vylety/prirodne-pamiatky-unesco/dobsinska-ladova-jaskyna/

Táto jedinečná jaskyňa leží neďaleko pôvodného baníckeho mestečka Dobšiná v Slovenskom Raji. Pôvodne bola spojená so Stratenskou jaskyňou, ale po zrútení jaskynného stropu sa osamostatnila a paradoxne nadobudla neobyčajný ráz. Pretože takto vznikol do jaskyne jediný otvor, ktorý do nej vháňal ľadový vzduch. Schladil steny jaskyne i presakujúcu vodu, a to umožnilo vytvárať ľadové stĺpy,  ľadopády či ľadové kvaple. Jaskyňu navštívilo mnoho významných osobností, slovenských spisovateľov, ale aj zahraniční bádatelia či bulharský cár. V roku 1890 sa vo Veľkej sieni jaskyne dokonca konal koncert na počesť Karola Ľudovíta Habsburského.

K Dobšinskej ľadovej jaskyni vedie asi 1 km dlhý náučný chodník, ktorý príjemným tempom zdoláte za 25 minút. Pre verejnosť je aktuálne sprístupnený jaskynný okruh o dĺžke 515 m, ktorý prejdete za cca 30 minút. Priemerná teplota v jaskyni sa pohybuje od - 4 až po 5 °C, takže počas horúcich letných dní je to príjemné osvieženie.

 

Jaskyňa Domica

Domica_1jpg

https://slovakia.travel/jaskyna-domica

Mimoriadna pestrosť kvapľovej výzdoby, vzácnosť a množstvo tvarov, radí Domicu medzi najkrajšie jaskyne Slovenska. Nachádza sa v katastrálnom území okresu Rožňava a patrí medzi typ takzvaných riečnych jaskýň. Nezabudnuteľný zážitok z jej prehliadky zabezpečuje aj plavba po podzemnej riečke Styx s dĺžkou asi 140 m.

Jaskyňa je tvorená rozsiahlymi sieňami, dómami a zapamätateľné sú aj kaskádové vodopády známe ako Rímske kúpele. Krásu tejto jaskyne si všimli aj filmári. V jej priestoroch sa totiž nakrúcala filmová adaptácia Dobšinského rozprávky Soľ nad zlato.

Domica je zároveň aj veľmi vzácnym archeologickým náleziskom. Našli sa tu pozostatky neolitického roľníka, ktoré hovoria o jej osídlení už pred viac ako 5 000 rokmi. Momentálne sú jej vzácnymi obyvateľmi v hojnom počte najmä netopiere.

Aktuálne je pre verejnosť sprístupnený okruh dlhý 1 315 m, ktorý sa dá aj s plavbou po riečke absolvovať za 1 hodinku. Priemerná teplota v jaskyni je cca 10 - 11,5 °C.

 

Gombasecká jaskyňa

Považovaná za skutočný bižutérsky poklad Slovenska, Gombasecká Jaskyňa je známa svojimi tenkými sintrovými závesmi, ktoré pripomínajú záclony a dajú sa nájsť len v máloktorých jaskyniach sveta.

gombasecka_2jpg

https://www.beautifulslovakia.sk/gombasecka-jaskyna

Ďalšia krásna kvapľová jaskyňa, ktorá sa nachádza v Slovenskom krase. Hoci patrí k najmladším slovenským jaskyniam, svojou výzdobou je nesmierne bohatá. Typickými pre ňu sú brčká, ktoré sú miestami vysoké až 3 metre a situované tak husto, až vytvárajú dojem kamenného dažďa. Zaujímavosťou je aj sfarbenie jaskynných útvarov, ktoré prechádza od bielej, cez žltú až po okrovú.

Jaskyňa je často označovaná aj za rozprávkovú, pretože príroda dala kvapľom také atypické impozantné tvary, že často pripomínajú rozprávkové postavy či bytosti. Zároveň má Gombasecká jaskyňa mimoriadne priaznivé mikroklimatické podmienky a v minulosti sa využívala aj ako sanatórium na liečenie chorôb dýchacích ciest.

Dnes je pre verejnosť sprístupnená trasa o dĺžke 530 m, ktorú prejdete za asi pol hodinku. Teplota v jaskyni je okolo 9 - 9,5 °C.

 

Jasovská jaskyňa

Ako súčasť Slovenského krasu a zároveň zahrnutá do svetového dedičstva UNESCO, Jasovská Jaskyňa ponúka návštevníkom poznávanie starobylých skalných maľieb a archeologických nálezov.

jasovska_1jpg

https://penzionpolovnik.sk/index.php/places/jasovska-jaskyna/

Na najvýchodnejšom výbežku Slovenské krasu, v Košickom kraji, sa rozprestiera Jasovská jaskyňa. Je to najstaršie sprístupnená slovenská jaskyňa, čo z nej robí jednu z najvýznamnejších na našom území. O jej prvotné čiastočné sprístupnenie sa postarali už v roku 1846 mnísi z Jasovského kláštora. Chodníčky jaskyne sú usporiadané až do 5 úrovní. Jej výzdoba je typická nástennými sintropádmi, mohutnými stalagnátmi, ale aj tenkými sviežimi brčkami.

Jaskyňa je významným archeologickým náleziskom, no teší sa aj širokým druhovým zastúpením netopierov. Až 19 druhov z celkového počtu 24 žijúcich na Slovensku, nájdete práve v Jasovskej jaskyni. Miesto nazývane Dom netopierov sa dokonca využíva na speleoklimatickú liečbu alergických a astmatických ochorení.

Prehliadková trasa v jaskyni má 720 m a absolvovať ju stihnete za 45 minút. Priemerná teplota v jaskyni je od 8,5 – 9,5 °C.

 

Krásnohorská jaskyňa

krsnohorska_1jpg

https://www.beautifulslovakia.sk/krasnohorska-jaskyna

Slovenský kras stále neopúšťame. Na jeho území, neďaleko obce Krásnohorská Dlhá Lúka, sa nachádza ďalšia mimoriadna jaskyňa. Krásnohorská jaskyňa je tzv. výverová jaskyňa, čo znamená, že predstavuje koncovú časť jaskynného systému podzemného potoka. Je známa najmä vďaka gigantickému Kvapľu rožňavských jaskyniarov, ktorý so svojou výškou takmer 33 m patrí medzi najväčšie kvaple sveta. Vzácna je aj bohatá sintrová výzdoba.

Prehliadka tejto jaskyne je trošku iným zážitkom, pretože ide o takú malú speleologickú výpravu. Pred vstupom je potrebné obliecť si špeciálnu jaskynnú výstroj. Nezabudnúť zapnúť čelovku, pretože jaskyňa nie je osvetlená. Počas cesty prechádzate drevenými lavičkami či lanovými premosteniami, ale trasa nie je náročnú a zvládnu ju v pohode aj deti. Cieľom takéhoto zážitku je ukázať jaskyne v prírodnom stave tak, ako ich zväčša nepoznáme.

Sprístupnených je 450 m tejto jaskyne a prehliadková trasa vedie tam aj späť po rovnakej ceste. Trvanie prehliadky však môže zabrať vďaka svojmu špecifickému rázu aj viac ako 2,5 hodinky. Teplota v jaskyni sa pohybuje okolo 9 °C.

 

Ochtinská aragonitová jaskyňa

ochtinska_argonitova_1jpg

https://www.beautifulslovakia.sk/ochtinska-aragonitova-jaskyna

Západne od Rožňavy, v Slovenskom Rudohorí, leží jedna z najzaujímavejších slovenských jaskýň. Ochtinská aragonitová jaskyňa predstavuje unikátny fenomén, ktorý láka pozornosť svojou atypickou a svojráznou aragonitovou výzdobou. Minerál aragonit vytvoril nezvyčajné útvary v obličkovej, špirálovej či ihlicovej forme. Biela farba aragonitových výplní kontrastuje s modrým pozadím vápencov, čím sa pekne a symbolicky vyníma.

Za najkrajšie miesto jaskyne je považovaná sieň Mliečnej dráhy. Strop v nej pokrývajú akoby trsy aragonitu, ktoré vo svetle žiaria ako hviezdy na nočnej oblohe. Takáto výzdoba je unikátna v celosvetovom meradle, pretože sprístupnených jaskýň s takýmto bohatstvom je minimum.

Prehliadková trasa v Ochtinskej aragonitovej jaskyni je dlhá 300 m a jej absolvovanie potrvá asi 30 minút. Teplota v jaskyni sa pohybuje v priemere okolo 7,5 °C.

Ak hľadáte vhodnú možnosť, ako sa aspoň nachvíľu schladiť v horúčavách, možno oceníte aj moje jaskynné tipy. Užijete si vodu v trošku inej podobe, spoznáte rozdiely medzi stagmitmi, stalagtitmi a stalgnátmi, roztiahnete pľúca a opäť objavíte niečo nové. Do batohu pribaľte dlhý rukáv a vyberte sa objavovať skryté tajomstvá podzemného sveta. Myslím, že budete očarení.