Tipy na darčeky alebo ako sa nenudiť, keď ostaneme doma

Hoci ešte stále počúvame, ako dokážu medvede v horách vystrašiť turistov, myslím, že sezóna je už naozaj na konci. Neviem ako vám, ale mne sa zdá, že po posune času sú už dni skutočne krátke. So slniečka sa tešíme už iba chvíľku a aj naše nohy nás nesú akosi pomalšie a lenivejšie. Netreba však zúfať. Príroda potrebuje pokoj i odpočinok a keďže aj my sme jej súčasťou, zíde sa nám tiež. Aspoň nachvíľu, kým nevytiahneme lyže, skialpy a bežky.

To ale neznamená, že by sme sa mali nudiť. Práve naopak. Dáva nám to čas zaspomínať si, čo krásne sme počas roka videli, pátrať po tom, čo ešte vidieť chceme a v neposlednom rade, naďalej naše krásne Slovensko spoznávať. Viete ako? Skvelými knihami alebo spoločenskými hrami, ktoré nás zabavia, poučia, no najmä, urobia výbornú náladu a rodinnú atmosféru. A keďže sa nám blížia aj dni, kedy sa chystáme na nákup darčekov, možno to budú aj zaujímavé tipy na vianočné prekvapenia. Nechajte sa inšpirovať.

Kniha Naše výlety

nase_vyletyjpg

https://www.maminzapisnik.sk/nase-vylety/nase_vylety/

Pri prechádzaní kníhkupectva ma naposledy zaujala pekná, pomerne veľká kniha s názvom Moje výlety. Siahla som po nej, aj keď som si myslela, že to bude opäť iba niečo pre deti. Podobne ako Moje prvé mesiace alebo niečo podobné. No bola som veľmi milo prekvapená. Ide o krásnu rodinnú knihu, ktorá slúži na zaznamenávanie si vašich výletov po Slovensku. Je rozumne rozdelená do siedmych tematických kapitol, pomocou ktorých si môžete návštevy miest aj plánovať. Nájdete tam históriu, prírodu, pohoria a vrcholy či kultúru. Doplnená je peknými ilustráciami a mapami, ktoré majú aj drobné nápovedy o tom, čo v ktorom meste či kraji môžete obdivovať. Zároveň má aj priestor na písanie, kreslenie či lepenie, takže si tam môžete pekne povkladať svoje fotky, vstupenky, alebo drobnosti, ktoré ste si z výletu doniesli. Za mňa je to veľmi podarená forma interaktívneho albumu. Deti sa budú tešiť, keď si do nej budú môcť lepiť alebo kresliť. Dospelí si zase môžu slovne ukotviť spomienky, vtipy alebo niečo, na čo nechcú zabudnúť. Dlhý jesenný večer pokojne môžete stráviť aj takýmto spomínaním na slnečné dni. Vrelo odporúčam.

Postreh Slovensko

postreh_slovenskojpg

https://otavius.sk/c/produkty-OTAVIUS/postreh-slovensko

Mnohí z nás nemajú radi zdĺhavé prípravy a rozkladanie. Kým sa vyberú hracie dosky a kým sa vysvetlia všetky zložité pravidlá. Najprv sa pohádať kto bude s kým hrať, potom kto bude mať akú farbu panáčika a nakoniec kto pôjde prvý. Tomu sa da vyhnúť vďaka hre Postreh Slovensko. Najmä ak máte radi svižné a energické hry, pri ktorých musíte byť sústredení a navyše aj rýchli. Ak poznáte známeho predchodcu tejto hry Dobble, určite viete o čom hovorím.

Táto hra vďaka symbolom slovenských tradícií a kultúrnych pamiatok približuje, čo všetko je pre našu krajinu typické, na čo môžeme byť hrdí, čo je u nás výnimočné a čo by sme o našich predkoch mali vedieť. Striedajú sa nám tu nielen obrázky, ale aj slová, preto je hra určená deťom tak od 8 okov. Za mňa je to výborná forma, ako budovať postreh, zabaviť ratolesti na rýchlu pol hodinku, a zároveň v nich pestovať aj povedomie o rodnej zemi. Chválim nápad.

V kocke! Slovensko

v kockejpg

https://www.mall.sk/detske-hry/albi-v-kocke-slovensko?gclid=CjwKCAiA1aiMBhAUEiwACw25MerU9GAMu2K7GCr1eu9ubkY5g7k6R8gRSozAcazPeQl8Cs0o73ECYhoCGykQAvD_BwE

Malá, ľahká, skladná zábavná hra, ktorú môžete zobrať so sebou aj na návštevu. Nazývajú ju aj rýchla 10 minútovka na naštartovanie a zahriatie mozgu. Ak ste už mali niekedy v rukách anglickú hru BrainBox, tak toto je jej slovenská verzia. Pokiaľ nie, prezradím, že táto hra je tiež zameraná na postreh, na precvičenie pamäti a tak trochu aj na vedomosti. Obsahuje 55 kariet, ktoré si postupne prezeráte a následne odpovedáte na otázky. Správnymi odpoveďami kartičky získavate a čím viac ich nazbierate, tým lepším hráčom ste. Ide teda o milú formu, ako sa o našej krajine veľa dozvedieť, čo najviac si zapamätať a hlavne sa aj zasmiať. Aktuálne nájdete pomerne veľa alternatív tejto „kockovej“ hry. O svete, zvieratách, mestách, histórii a mnohom ďalšom.

Cestujeme po hradoch a zámkoch

hrady a zmkyjpg

https://www.mall.sk/detske-hry/albi-v-kocke-slovensko?gclid=CjwKCAiA1aiMBhAUEiwACw25MerU9GAMu2K7GCr1eu9ubkY5g7k6R8gRSozAcazPeQl8Cs0o73ECYhoCGykQAvD_BwE

Veľmi zaujímavý herný koncept, ktorý deti vzdeláva vo všetkých smeroch, prináša hra Cestujeme po hradoch a zámkoch. Pekná ilustrovaná herná doska, kartičky, ale aj myšlienky. Počas hrania sa sleduje viacero rozmerov, čo je podľa mňa veľmi poučné. Hra vás prevedie niekoľkými slovenskými hradmi a zámkami, o ktorých sa dozviete zaujímavú históriu, objavíte povesti, ktoré sa k nim viažu a možno spoznáte aj nejaké bájne bytosti. Pohybovať sa môžete podľa vlastného gusta, pešo, autom či na motorke. Sledovať si však musíte aj svoje cestovateľské výdavky a využívať všetky možné akcie. Pretože v miestach, kde sa zastavíte, môžete peniaze minúť, ale aj zarobiť. Preto musíte mať myseľ, oči i uši otvorené a nastražené. Ako pravý cestovateľ.

Poznáš Slovensko? Poznáš Tatry?

poznas-slovensko-4jpg

http://dajamabooks.sk/produkt/hra-poznas-slovensko/

poznas-tatry-2jpg

https://dajamabooks.sk/produkt/hra-poznas-tatry/

Tieto dve hry vám predstavím dokopy, pretože majú jeden koncept, ale mne sa veľmi páčia. Oceňujem, že obe v sebe spájajú zábavu i vzdelávanie aj pre menšie deti (už od 5 rokov), a zároveň aj pre dospelých. Obsahujú totiž 2 herné plány, ktoré sú rozdelené podľa náročnosti. A hoci sa hrajú spoločne, každý testuje svoju mieru vedomostí, ktorú by v danom veku mal mať.

Poznáš Slovensko? je pútavou prechádzku našou krásnou krajinou. Jej pohoriami, mestami, dedinkami, ale aj históriou. Dozviete sa veľa o kultúre, prírode či atrakciách Slovenska. Poznáš Tatry? predstavuje krásnu turistiku po našich veľhorách. Po ich vrcholoch, údoliach, plesách, ale aj po stopách dávnych predkov, osád a objaviteľov. Dospelí majú aj kartičky viažuce sa k špecifickým miestam či osobnostiam. Úloha v tejto hre je jednoduchá. Vďaka vedomostiam prejsť celý herný plán prvý a byť čo najrýchlejší.

 

Tipni si! Slovensko

tipni_si_slovenskojpg

https://eshop.albi.sk/tipni-si-slovensko/

Myslíte si, že máte dostatočné vedomosti o našej krajine, ktoré sa týkajú zemepisu, dejepisu, prírodovedy, kultúry či športu? A máte pocit, že spoločenská hra vám nemôže priniesť nič nové? Tak siahnite po hre Tipni si! Slovensko. Základné znalosti sú tu totiž doplnené o zaujímavé slovenské rekordy a prvenstvá, o ktorých ste možno ani nepočuli. Môžete teda skúšať, hádať, tipovať, alebo ísť na istotu. Pridajte k chuti zastávkovať si aj vzdelávací rozmer.

 

Slovensko – otázky a odpovede

slovensko_otazky_odpovedejpg

https://www.mall.sk/rodinne-hry/albi-slovensko-otazky-a-odpovedi?gclid=Cj0KCQiA-K2MBhC-ARIsAMtLKRsgrP7wG-GTnmPJsiQuasN4bdlbm6DkV9BEJBZ6jHVOwd2DxoLr-iUaAvyYEALw_wcB

Túto vedomostnú hru považujem zo všetkých za najťažšiu a najvážnejšiu. Ak teda máte chuť učiť sa, zistiť koľko toho vlastne neviete a veľa nového sa dozvedieť, toto bude dobrý pomocník. Nájdete tu 2400 otázok v šiestich tematických okruhoch. Otázky sa striedajú, niektoré sú pomerne jednoduché, niektoré naozaj zložité a odpovede na nich poznajú len skutoční odborníci. Môžete však objaviť nové zaujímavé informácie. Ale aby to nebolo len o vedomostiach, ako v každej hre, aj tu potrebujete k víťazstvu aj kúsok šťastia.  

Páči sa mi, že táto hra má aj juniorskú verziu Slovensko – otázky a odpovede Junior. Obsahuje 1200 otázok, ktoré sú určené mladším hráčom. Ani tu nie sú otázky triviálne, ale zaujímavé a koncipované tak, aby ste vždy dozvedeli niečo nové.

Verím, že aj keď tieto riadky neboli o priamom, fyzickom cestovaní, aj tak budú pre vás inšpiráciou. Niektoré dni jednoducho musíme putovať po krásnych miestach iba takto, ako sa vraví, s prstom na mape. Na druhej strane, začiatkom každého znamenitého zážitku, je dobrý plán. No a práve k plánovaniu skvelých výletov vám môžu dopomôcť aj spoločenské hry o Slovensku. Hrajte sa, spoznávajte neobvyklé zákutia a v nádhernom počasí ich potom navštívte.

Ponúkame aj tipy na zážitkové darčeky Adrop.sk ako tandomový zoskok, bungee jumping, vyhliadkové lety, adrenalín vo vzduchu, lety balónom či školy šmyku.