Tip na trip za festivalovou kultúrou na východnom Slovensku

Určite je vám dobre známe, že na východe našej krajiny sa nielen tvrdo pracuje, ale aj skvelo zabáva. Východniari sú srdeční, priateľskí, družní a najlepšie sa bavia v kruhu priateľov. A pokojne to môže byť aj pri pohári nealka. Dôležitá je atmosféra, príjemná spoločnosť, krásne prostredie a možno aj obľúbená kapela. To všetko tam bez problémov nájdete. Kde sa dá na východnom Slovensku dobre zabaviť počas tohto leta? Skúste navštíviť niečo z týchto jedinečných podujatí.

Viva Italia - 5.-8. jún, Poprad

viva_italiajpg

https://vivaitalia.sk/

Podtatranská metropola bude už po 11-ty krát hostiť najväčší taliansky kultúrny a gastronomický festival na Slovensku. Tešiť sa môžete na pravé talianske vibrácie, ktoré zabezpečí nielen hudba, ale najmä vône a chute. Centrum mesta Poprad bude 4 dni žiť talianskou dynamikou vďaka folklórnym súborom a originálnym spevákom. Pochutnať si budete môcť na talianskych vínach, proseccu, domácich cestovinách či povestnej pizze. Určite sa máte na čo tešiť.

Zamagurské folklórne slávnosti – 14-16. jún, Červený Kláštor

zamagurske_3jpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=328990749878057&set=pb.100083014044758.-2207520000&type=3

Milovníci folklóru už možno majú aj kúpené lístky, pretože Zamagurské folklórne slávnosti sú naozaj tradičným podujatím. V roku 2024 bude obec Červený Kláštor v priestoroch Kúpeľov Smerdžonka hostiť už ich 47. ročník. Zažijete tu úžasný súzvuk pohraničných regiónov vďaka výnimočnému spevu, tancu, krojom, ale i „ne-zabudnutým“ remeslám. Deti potešia aj tradičné zamagurské rozprávky, tvorivé dielne či možnosť zabaviť sa, ako deti v minulosti.

Dobrý festival, 14.-16.jún, Prešov

Najväčší hudobno-umelecký festival na východnom Slovensku aj v roku 2024 opäť zavíta na amfiteáter v Prešove. Nie je to ani veľmi prekvapivé, keďže práve z Prešova pochádza zrejme najviac úspešných hudobníkov či kapiel a novinári ho neraz označili za „slovenský Seattle“. Festival sa snaží spájať všetky kultúry, rôzne hudobné žánre a učiť ľudí vzájomnému rešpektu i tolerancii. Aj tento rok sa môžete tešiť na domovskú kapelu IMT Smile, ale aj na zaujímavých zahraničných interpretov.

Tatranský vínny festival – 15.jún, Starý Smokovec

Ak kultúru vnímate nielen vďaka hudbe, ale aj prostredníctvom chutí, možno vás osloví rozbiehajúce sa podujatie vo Vysokých Tatrách. Po 3-tí krát sa tu bude konať nie úplne tradičný, zato veľmi úspešný, vínny festival. Svoje vína bude ponúkať až 30 renomovaných vinárstiev prezentujúcich naozaj špičkové výrobky. V spojitosti s krásnym prostredím priamo v srdci našich veľhôr sa môžete tešiť na skutočne jedinečný zážitok.

Nestville Open Fest – 21.-22. jún, Hniezdne

nestville_open_festjpg

https://www.nestvilleopenfest.sk/sk/

Multižánrový, rodinný, hudobný i kultúrny. Všetky tieto vlastnosti nesie v sebe zaujímavý festival Nestville Open Fest, ktorý je jediný svojho druhu na severnom Spiši. V malej dedinke Hniezde, pri Starej Ľubovni, sa otvoria dvere Nestville parku a ponúknu už 11. ročník tohto podujatia. Na svoje si prídu aj tí najmenší, čakajú ich hviezdni detskí interpreti, ale tiež rodeo show, množstvo atrakcií a veľkolepý ohňostroj.

EĽRO – Európske ľudové remeslo – 12.-14.júl, Kežmarok

elrojpg

https://map.visitpoprad.sk/event/f20f908d-e9fa-4bc5-ae17-e4ae4ab22495?lang=sk

Obľúbený podtatranský festival venovaný zachovaniu ľudových remesiel a tradícií píše už svoju 32-hú kapitolu. Mesto Kežmarok, v minulosti známe vďaka svojim výnimočným cechom, opäť otvorí svoje brány množstvu šikovných remeselníkov a obchodníkov. Tí prídu ukázať svoju prácu či zručnosť a potešiť svojimi výrobkami množstvo návštevníkov. Chutné domáce dobroty a nápoje samozrejme nebudú chýbať. A hoci je podujatie venované predovšetkým folklóru na medzinárodnej úrovni, večerný program oživia aj hviezdy slovenskej populárnej scény. Tento zaujímavý mix žánrov, kultúr a života treba aspoň raz okúsiť.

Festival Vibe Spectra12.-13 júl, Motel Kamenec, Zemplínska Šírava

vibe_festivaljpg

https://vibefest.sk/blog/vibevelkanocbb

Moderný, netradičný multižánrový festival v sebe mixuje naozaj rôzne chute novodobej kultúry. Tie hudobné, fashion či životného štýlu. Nabitý program, skvelý lin-up a tiež novinky zo sveta rapu. Ak je takáto nečakaná kombinácia niečo pre vás, tak by vaše kroky mali smerovať na Zemplínsku Šíravu.

Spišský trh – 19.-21.júl, Spišská Nová Ves

Perfektný rodinný program a zábavu pre všetky generácie ponúka aj Spišský trh. Podujatie sa za posledných 68. repríz naučilo, čo ľudia od jarmoku očakávajú, takže na programe naozaj nešetrili. Bude tam množstvo účinkujúcich, ktorí zabavia deti, obľúbení folklórni interpreti, ale aj obľúbené stálice slovenskej hudobnej scény. Popri tom dobré jedlo, pitie a vstup zadarmo. Mňa to celkom zlákalo.

Slávnosti rusínsko-ukrajinskej kultúry – 21-23.júl, Svidník

Najstarší medzinárodný folklórny festival na východnom Slovensku je skutočne unikátny. Spája prekrásne rusínsko-ukrajinské tradície a ukazuje vzájomné prepojenie týchto kultúr. Ide o jeden z najvýznamnejších festivalov prezentujúcich vzájomný súlad, spoločnú prácu a nadšenie všetkých umeleckých súborov. Ak sa nebojíte započúvať sa nachvíľu do reči možno trochu neznámej a nechať sa niesť nádhernými ťahanými spevmi, zavítajte do Svidníka na 70. ročník týchto výnimočných slávností.

Fest Fajný Fest – 27.júl, Spišská Belá

Fest_Fajny_Festjpg

https://spisskabela.sk/mesto/aktuality/fest-fajny-fest-sa-vydaril/

Prekrásne prostredie Kaštieľa v Strážkach ožije koncom júla multižánrovým festivalom. Už po 12-ty krát sa neďaleko Spišskej Belej stretnú nadšenci punku, roku, detí, psov, jednoducho všetkého, čo v živote robí radosť. Nielen dobré kapely, ale najmä úžasné tatranské výhľady a perfektné prostredie spravilo z tohto festivalu vyhľadávanú atrakciu. Tento rok sa všetci môžu tešiť aj na skupinu Para, ktorá na východnom Slovensku koncertuje len zriedkavo.

Bardejovský jarmok – 22.-25.august, Bardejov

bardejovsky_jarmokjpg

https://www.severovychod.sk/podujatie/bardejovsky-jarmok

Aj tento rok uličky nádherného, niekdajšieho kráľovského mesta, ožijú a budú dýchať históriou. Opäť sa tu bude konať výročný jarmok, ktorý v novodobej podobe nadviaže na vzácnu tradíciu. Bude to v poradí už 671-vý krát, kedy sa v Bardejove predstavia remeselníci, trhovníci, obchodníci či zabávači. Pripravia si pre vás krásne ručne vyrábané výrobky, chutné domáce jedlá, ale najmä množstvo atrakcií. Tešiť sa môžete aj na bohatý kultúrny program či obľúbený rockový festival Bardrock.

Zdá sa, že na východe to bude toto leto naozaj žiť. Sú pred nami nabité víkendy a ja verím, že aspoň jedno z ponúknutých podujatí navštívite. Pokojne si to spojte s parádnou bajkovačkou na single trailoch, alebo aspoň jednou tatranskou túričkou. Myslím, že si to užijete.