Skialp s deťmi? Prečo nie. Inšpirujte sa, kam vyraziť na výlet s deťmi.

Čerstvý vzduch, spálené kalórie, tvár zohriata slnkom alebo vyštípaná mrazom, a to najdôležitejšie,  prírodný prašan. To sú nepochybné benefity, ktoré nám prináša tohtoročný hit zimnej sezóny - skialpinizmus. Hlási sa k nemu čoraz viac ľudí a nie je to len kvôli uzavretým zjazdovkám. Všetkých nás láka výhodami pre fyzičku, nádhernými scenériami, ktoré pohladia oko, ale aj fotkami usmiatych a šťastných tvárí. Netreba chodiť za hranice, aj cesta Slovenskom ponúka mnoho prekrásnych skialpinistických trás, stačí sa len zbaliť a vyraziť.

Čo ale robiť, keď do rozhodovania, kam sa vybrať, vstúpia deti? Máte aj vy násť- ročných parťákov, ktorí už čo-to zlyžovali a chceli by skúsiť voľný terén? Ja mám niekoľko priateľov, ktorí túto otázku museli riešiť. A ich dilema ma priviedla k výberu niekoľkých skialp prechádzok a túr, ktoré by mohli zvládnuť aj ratolesti.    

1.     Sliezsky dom (z Tatranskej Polianky)

sliezsky_dom_skialpjpg

(zdroj: https://www.facebook.com/sliezskydom/photos/3896228323730804)

Ak chcete začať opatrne a mať len prvý dotyk s terénom mimo zjazdovky, výšlap na Sliezsky dom je ideálny štart. Auto necháte v Tatranskej Polianke na parkovisku a od rampy môžete začať skialpovať. Ak je dostatok snehu, smerom hore môžete zvoliť aj turistický chodník po zelenej značke, ale na zjazd uprednostnite radšej asfaltovú cestu. Výlet na Sliezsky dom je vhodný aj pre malé deti, ak si do výbavy pribalíte sánky či boby, zvládne to bez problémov celá rodinka. No počítajte s tým, že rodičovská kondícia bude statočne preverená.

Celková dĺžka trasy (tam-späť): 14 km

Celkový čas trvania (tam-späť): do 3 hodín

Prevýšenie: 665 m

 

2.     Panská hoľa (z Liptovskej Tepličky)

panska_hola_skialpjpg

Ďalšou dobrou voľbou je výlet na Panskú hoľu. Trasa začína v obci Liptovská Teplička, pri lyžiarskom stredisku, kde je priestranné parkovisko. Pri tomto výlete si už môžete vyskúšať aj pár oblúčikov vo voľnom teréne, keďže budete mať k dispozícii aj lúky, aj svah aktuálne nefunkčného lyžiarskeho strediska. Orientovať sa môžete podľa zelenej a neskôr žltej turistickej značky, ktorá vás dovedie až na vrchol. Na výšlap však nemusíte použiť pomerne strmú zjazdovku, zvoľte si radšej prístup sprava po panských lúkach, alebo vľavo, po lesnej zvážnici. Na cestu dole môžete použiť ten istý terén. Je to obľúbené skialpové miesto, preto nemusíte mať strach, že zablúdite. Stopy budú prešliapané a ak by ste si predsa len neboli istí, určite stretnete niekoho, kto vás nasmeruje.

Celková dĺžka trasy (tam-späť): 14 km

Celkový čas trvania (tam-späť): do 4 hodín

Prevýšenie: 509 m

 

3.     Žiarska chata (z ústia Žiarskej doliny)

ziarska_chata_skialpjpg

(zdroj: https://www.visitliptov.sk/trasa/ziarska-chata/)

Príjemným a pohodovým výletom pre celú rodinku je aj prechádzka na Žiarsku chatu. Je učupená v nádhernej Žiarskej doline, ktorá je obľúbenou turistickou i skialpinistickou destináciou. Pre skúsených skialpinistov slúži Žiarska chata ako východiskový bod do voľného terénu, bez lavínovej výbavy však na to nemyslite. Auto nechajte na parkovisku v ústí doliny a od rampy môžete skúšať skialp po modrej turistickej značke. Výstupová cesta i zjazd vedú po bezpečnej a nenáročnej asfaltovej ceste.

Celková dĺžka trasy (tam-späť): 12 km

Celkový čas trvania (tam-späť): do 2,5 hodiny

Prevýšenie: 405 m

 

4.     Kráľova hoľa (zo Šumiaca)

  kralova_hola_skialpjpeg

(autor: david.ilkovic, zdroj: https://blog.refresher.sk/article/3184/kralova-hola-v-zime)

Výstup na Kráľovu hoľu už nie je takou ľahkou prechádzkou. Pomerne výrazne preverí vašu kondíciu i výdrž, aj keď terén je príjemný. Na začiatok odporúčam zvoliť spevnenú cestu, ktorý v lete slúži ako cyklocesta. Odvážnejší môžu využiť modrú turistickú trasu vedenú z dedinky Šumiac, kde sa dá aj pohodlne zaparkovať. Počas cesty sa môžete občerstviť na Chate pod Kráľovou hoľou, ktorá je veľmi príjemným útočiskom. A ak už budete mať dosť, na prvý krát vôbec nie je hanbou zvoliť ju za cieľ svojho výletu. Osobne to vrelo odporúčam. Na prvý výšlap to bude úplne stačiť. V peknom počasí vás to ale asi bude lákať až na vrchol, čo chápem. Výhľady sú naozaj nádherné. Lyžovať dole môžete po bezpečnej spevnenej ceste, odvážni môžu skúsiť voľný terén.  

Celková dĺžka trasy (tam-späť): 11,2 km

Celkový čas trvania (tam-späť): do 4,5 hodiny

Prevýšenie: 1 050 m

 

5.     Chata pod Chlebom (z Trusalovej)

Chata_pod_chlebom_skialpjpg

(zdroj: https://www.hikemates.com/blog/na-chatu-pod-chlebom-zo-sutova/)

Ďalším pekným a nevšedným výletom na lyžiach môže byť návšteva Chaty pod Chlebom. Je tu veľa lákavých možností pre skialpinizmus aj ďalej od chaty, ale na začiatok stačí základná obhliadka terénu a preverenie schopností. Na prístup k tejto malo-fatranskej horskej chate vyberám obec Trusalová. Zaparkujete pri autokempe a po zelenej značke cez Zajacovú pokračujete až na chatu. Nasledujete stopy zásobovacieho ratraku, vyšliapete po starej zjazdovke Generál a čochvíľa sa na vás už usmeje Chata pod Chlebom. Smer dolu zvoľte po rovnakej ceste, ktorú ste si zmapovali.

Celková dĺžka trasy (tam-späť): 15 km

Celkový čas trvania (tam-späť): do 4,5 hodiny

Prevýšenie: 992 m

 

6.     Zvolen a Nová Hoľa (z Donovál)

donovaly_skialpjpg

(zdroj: https://slovakia.transferbooking.org/sk/lyziarske-stredisko-donovaly/)

Obľúbené lyžiarske a rekreačné stredisko slúži aj skialpinistom. Dajú sa tu absolvovať viaceré zaujímavé túry, prechody či okruhy. Máte tu niekoľko možností kam sa vybrať, samotné stredisko značí a upravuje viacero ciest. Na začiatok skúste výšlap na vrch Zvolen a Novú hoľu po žlto značenej skialpovej trase B. Bezpečný návrat späť sprostredkuje zjazdovka.

Celková dĺžka trasy (tam-späť): 7,5 km

Celkový čas trvania (tam-späť): do 2,5 hodiny

Prevýšenie: 445 m

 

Bonus tip (pre skúsenejších): Krížna (z Tureckej)

krna_skialpjpg

(zdroj: http://turistika.vetroplachmagazin.sk/krizna-el-clasico-1821)

Táto trasa je síce určená začiatočníkom a takmer celý čas sa pohybujete po bývalej zjazdovke, aj tak však treba byť opatrný. Terén nie je upravovaný a hoci nepatrí k nebezpečným, chce už viac odvahy, techniky a skúseností. Parkovať sa dá na centrálnom parkovisku v obci Turecká, alebo na Salaškách. Ale tam to bez reťazí môže byť dosť problém. Stúpať budete buď po bývalej zjazdovke, alebo podľa žltej turistickej značky. Prakticky celý čas budete v bezpečí nefunkčného strediska, až kým nevystúpite na vrcholový hrebeň pri rozpadnutej budove hornej stanice. Pri zlom počasí a vetre sa otočte, na začiatok to bude stačiť. Ak vás bude sprevádzať pekné počasie a dobré podmienky, trúfnite si na vrchol, bude sa na čo pozerať.

Celková dĺžka trasy (tam-späť): 10,8 km

Celkový čas trvania (tam-späť): do 4 hodín

Prevýšenie: 961 m

Lyžovanie a kopy snehu si teda môžeme užívať plnými dúškami aj pri ceste Slovenskom. Nezabúdajte však, že sa moje tipy znamenajú pohyb vo voľnom horskom alebo vysokohorskom prostredí. A aby vám skliapinizmus priniesol radosť a nie zranenie, vždy si pred túrou zistite aktuálne podmienky a sledujte počasie. Vhodne sa na výlet pripravte a v neposlednom rade, úprimne a kriticky zhodnoťte fyzické i lyžiarske schopnosti všetkých zúčastnených.