Kam na výlet: Najlepšie tipy a miesta od Cesta Slovenskom

Cesta Slovenskom - váš sprievodca po Slovensku. Prečítajte si náš cestovateľský blog pre unikátne tipy na výlety. Turistické atrakcie Slovenska: Prírodné krásy a historické poklady

Slovensko je krajina plná prírodných krás a historických pokladov, ktoré čakajú na svoje objavenie. V tomto článku sa zameriame na zaujímavé miesta na Slovensku, ktoré by ste určite nemali vynechať pri plánovaní svojej dovolenky alebo výletu. Od nádherných národných parkov, cez fascinujúce jaskyne až po impozantné hrady a zámky - na Slovensku nájdete množstvo miest, ktoré vás očaria svojou krásou a históriou.

Nádherné národné parky Slovenska

Slovensko je domovom mnohých národných parkov, ktoré ponúkajú nádherné prírodné scenérie, jedinečnú flóru a faunu, ako aj množstvo turistických a cyklistických trás. V nasledujúcich častiach sa pozrieme na niektoré z najkrajších národných parkov na Slovensku a dôvody, prečo by ste ich mali navštíviť.

Tatranský národný park: Prírodný raj v srdci Vysokých Tatier

Tatranský národný park je najstarší národný park na Slovensku a zároveň aj v strednej Európe. Nachádza sa v srdci Vysokých Tatier a ponúka nádherné prírodné scenérie, vrátane vysokých štítov, hlbokých dolín, horských plies a hustých lesov. Medzi tipy na turistické trasy v Tatranskom národnom parku patrí napríklad výstup na Kriváň, prechod cez Rysy alebo návšteva Štrbského plesa.

pexels-tomas-malik-793526-2990671jpgAutor fotky: Tomáš Malík: https://www.pexels.com/sk-sk/photo/teren-krajina-priroda-kvety-2990671/

Národný park Slovenský raj: Miesto plné krásnych vodopádov a roklín

Národný park Slovenský raj je známy svojimi jedinečnými prírodnými úkazmi, ako sú vodopády, rokliny a jaskyne. Slovenský raj ponúka návštevníkom množstvo turistických trás, ktoré vedú cez nádherné scenérie a umožňujú vám objaviť tieto prírodné krásy. Medzi najobľúbenejšie výlety v Národnom parku Slovenský raj patrí napríklad Prielom Hornádu, Suchá Belá alebo Tomášovský výhľad.

Národný park Malá Fatra: Domov rozprávkových hôr a úchvatných výhľadov

Národný park Malá Fatra je obľúbeným miestom pre turistov, ktorí hľadajú nádherné prírodné scenérie a rozmanité turistické trasy. Malá Fatra ponúka návštevníkom úchvatné výhľady na okolité hory, doliny a rieky. Medzi tipy na turistické trasy v Národnom parku Malá Fatra patrí napríklad výstup na Veľký Kriváň, prechod cez Jánošíkové diery alebo návšteva Vrátna dolina.

Národný park Slovenský kras: Úžasné jaskyne a podzemné svety

Národný park Slovenský kras je domovom mnohých jedinečných jaskýň a podzemných úkazov, ktoré sú súčasťou svetového prírodného dedičstva UNESCO. Slovenský kras ponúka návštevníkom možnosť objaviť tieto podzemné svety prostredníctvom organizovaných prehliadok. Medzi najznámejšie jaskyne v Národnom parku Slovenský kras patrí napríklad Domica, Gombasecká jaskyňa alebo Ochtinská aragonitová jaskyňa.

Národný park Nízke Tatry: Prírodné krásy a množstvo zaujímavých miest

Národný park Nízke Tatry sa rozprestiera na ploche viac ako 800 km² a ponúka návštevníkom množstvo zaujímavých miest, vrátane prírodných krás, historických pamiatok a turistických trás. Nízke Tatry sú ideálnym miestom pre milovníkov turistiky, cyklistiky a zimných športov. Medzi tipy na turistické trasy a zaujímavé miesta v Národnom parku Nízke Tatry patrí napríklad výstup na Chopok, návšteva Demänovskej jaskyne Slobody alebo prechod cez Kľačiansku Magurku.

Národný park Veľká Fatra: Miesto plné prírodných pokladov a krásnych výhľadov

Národný park Veľká Fatra je obľúbeným miestom pre turistov, ktorí hľadajú nádherné prírodné scenérie a rozmanité turistické trasy. Veľká Fatra ponúka návštevníkom úchvatné výhľady na okolité hory, doliny a rieky. Medzi tipy na turistické trasy v Národnom parku Veľká Fatra patrí napríklad výstup na Ostredok, prechod cez Skalné vráta alebo návšteva Harmaneckej jaskyne.
pexels-viliam-kudelka-906308830-20046169jpg
Autor fotky: Viliam Kudelka: https://www.pexels.com/sk-sk/photo/teren-krajina-vrchy-hory-20046169/

Národný park Poloniny a Pieninský národný park: Neobjavené perly východného Slovenska

Národný park Poloniny a Pieninský národný park sú dve neobjavené perly východného Slovenska, ktoré ponúkajú nádherné prírodné scenérie a množstvo turistických a cyklistických trás. Medzi jedinečné prírodné úkazy Polonín a Pienin patrí napríklad Vihorlatský prales, Tri koruny alebo Prielom Dunajca. Návrhy na výlety v Národných parkoch Poloniny a Pieniny zahŕňajú napríklad výstup na Kremenec, prechod cez Prielom Dunajca alebo návšteva Červeného kláštora.

Najkrajšie miesta na strednom Slovensku

Stredné Slovensko ponúka návštevníkom množstvo najkrajších miest, ktoré zahŕňajú prírodné úkazy, historické pamiatky a rozprávkové hrady. V nasledujúcich častiach sa pozrieme na niektoré z týchto miest a dôvody, prečo by ste ich mali navštíviť na strednom Slovensku.

Demänovská jaskyňa: Podzemný svet plný stalaktitov a stalagmitov

Demänovská jaskyňa je jednou z najkrajších a najnavštevovanejších jaskýň na Slovensku. Nachádza sa v Národnom parku Nízke Tatry a ponúka návštevníkom jedinečný podzemný svet plný stalaktitov, stalagmitov a iných prírodných úkazov. Prehliadka Demänovskej jaskyne je zážitkom, ktorý si nenechajte ujsť pri návšteve stredného Slovenska. Informácie o návšteve Demänovskej jaskyne nájdete na oficiálnej stránke Národného parku Nízke Tatry.

Spišský hrad: Majestátna historická pamiatka na strednom Slovensku

Spišský hrad je jednou z najväčších a najlepšie zachovaných historických pamiatok na Slovensku. Táto impozantná stavba sa týči nad okolitou krajinou a ponúka nádherný výhľad na Spišskú kotlinu. História Spišského hradu siaha až do 12. storočia a jeho návšteva je ako cesta späť v čase. Informácie o návšteve Spišského hradu nájdete na oficiálnej stránke Spišského múzea.

Bojnický zámok: Rozprávkový hrad plný histórie a krásy

Bojnický zámok je jedným z najkrajších a najznámejších rozprávkových hradov na Slovensku. Tento nádherný zámok bol postavený v 12. storočí a jeho architektúra je zmesou rôznych štýlov, vrátane gotiky, renesancie a baroka. Bojnický zámok je obľúbeným miestom pre svadby, kultúrne podujatia a filmové natáčania. Informácie o návšteve Bojnického zámku nájdete na oficiálnej stránke Bojnického zámku.
pexels-vladimir-kubica-991984239-20214282jpg
Fotka od používateľa Vladimir Kubica : https://www.pexels.com/sk-sk/photo/jazero-architektura-goticky-rieka-20214282/

Súľovské skaly: Prírodný fenomén a obľúbené miesto horolezcov

Súľovské skaly sú jedným z najkrajších prírodných úkazov na strednom Slovensku. Tieto impozantné skaly ponúkajú nádherné scenérie a sú obľúbeným miestom pre horolezcov, turistov a milovníkov prírody. V Súľovských skalách nájdete množstvo turistických trás, ktoré vedú cez nádherné údolia, strmé skaly a tajomné jaskyne. Informácie o turistických trasách v Súľovských skalách nájdete na oficiálnych stránkach obce Súľov-Hradná.

Zaujímavé miesta na západnom a východnom Slovensku

V tejto časti sa pozrieme na niektoré zaujímavé miesta na západnom a východnom Slovensku, ktoré zahŕňajú architektonické skvosty, technické pamiatky a krásne prírodné scenérie. Tieto miesta sú ideálne pre návštevníkov, ktorí hľadajú nové zážitky a chcú objaviť skryté poklady Slovenska.

Dóm svätej Alžbety v Košiciach: Architektonický skvost východného Slovenska

Dóm svätej Alžbety je najväčší a najkrajší gotický kostol na Slovensku, nachádzajúci sa v Košiciach. Jeho výstavba začala v 14. storočí a trvala viac ako 100 rokov. Dóm svätej Alžbety je známy svojimi nádhernými vitrážami, bohatou interiérovou výzdobou a impozantnou vežou, z ktorej je nádherný výhľad na mesto. Informácie o návšteve Dómu svätej Alžbety nájdete na oficiálnej stránke mesta Košice.
pexels-karol-czinege-44058757-7891858jpg
Autor fotky: Karol Czinege: https://www.pexels.com/sk-sk/photo/zlta-trava-travnik-park-7891858/

Veterný mlyn v Holíči: Unikátna technická pamiatka na západnom Slovensku

Veterný mlyn v Holíči je jednou z mála zachovaných veterných mlynov na Slovensku a jediným svojho druhu na západnom Slovensku. Bol postavený v 19. storočí a slúžil na mletie obilia. Dnes je veterný mlyn prístupný verejnosti a ponúka návštevníkom zaujímavý pohľad na históriu a techniku mlyna. Informácie o návšteve Veterného mlyna v Holíči nájdete na oficiálnej stránke obce Holíč.

Čerešňové sady na východnom Slovensku: Krásne miesta pre romantické prechádzky

Čerešňové sady sú jedným z najkrajších a najromantickejších miest na východnom Slovensku. Nachádzajú sa v oblasti Prešov a Košice a ponúkajú nádherné scenérie plné kvitnúcich čerešní, zelených lúk a tichých chodníkov. Krásne miesta v čerešňových sadoch sú ideálne pre romantické prechádzky, pikniky a oddych v prírode. Informácie o polohách čerešňových sadov a tipy na romantické prechádzky nájdete na turistických stránkach Prešovského a Košického kraja.

Horúce pramene v Podhájskej: Relax v srdci západného Slovenska

Horúce pramene v Podhájskej sú obľúbeným miestom pre relaxáciu a regeneráciu na západnom Slovensku. Nachádzajú sa v obci Podhájska a ponúkajú návštevníkom prírodné kúpele s teplou minerálnou vodou, ktorá má liečivé účinky na pokožku, svaly a kĺby. Okrem kúpania v horúcich prameňoch môžete v Podhájskej využiť aj wellness služby, športové aktivity a ubytovanie v príjemnom prostredí. Informácie o návšteve horúcich prameňov v Podhájskej nájdete na oficiálnej stránke obce Podhájska.

Tipy na výlety po celom Slovensku

V tejto časti sa pozrieme na niektoré tipov na výlety po celom Slovensku, ktoré zahŕňajú nádherné prírodné scenérie a unikátne miesta. Tieto tipy sú ideálne pre návštevníkov, ktorí chcú objaviť skryté poklady Slovenska a užiť si nezabudnuteľné zážitky.

Zelené pleso: Prírodný poklad v srdci Belianskych Tatier

Zelené pleso je nádherné horské jazero nachádzajúce sa v Belianskych Tatrách. Toto pleso je obľúbeným cieľom turistov, ktorí sa chcú pokocháť krásou prírody a užiť si nezabudnuteľné výhľady na okolité hory. Poloha Zeleného plesa je v nadmorskej výške 1 551 metrov a je obklopené strmými skalami a zelenými lesmi.

Tipy na turistické trasy vedúce k Zelenému plesu zahŕňajú napríklad trasu zo Ždiaru cez Tatranskú Javorinu alebo trasu z Tatranskej Lomnice cez Kopské sedlo. Tieto trasy sú vhodné pre stredne pokročilých turistov a ponúkajú nádherné scenérie a možnosť objaviť ďalšie prírodné krásy Belianskych Tatier.

pexels-viliam-kudelka-906308830-19878149jpg
Autor fotky: Viliam Kudelka: https://www.pexels.com/sk-sk/photo/teren-krajina-vrchy-hory-19878149/

Šikľavá skala: Miesto s nádherným výhľadom na Malú Fatru

Šikľavá skala je impozantný skalný útvar nachádzajúci sa v pohorí Malá Fatra. Toto miesto ponúka nádherný výhľad na okolité hory, doliny a lesy, čo ho robí ideálnym cieľom pre milovníkov prírody a turistiky. Poloha Šikľavej skaly je v nadmorskej výške 1 099 metrov a je prístupná po značených turistických chodníkoch.

Tipy na turistické trasy vedúce k Šikľavej skale zahŕňajú napríklad trasu zo Strečna cez Vrátnu dolinu alebo trasu z Terchovej cez Maly Rozsutec. Tieto trasy sú vhodné pre začiatočníkov aj pokročilých turistov a ponúkajú možnosť objaviť ďalšie prírodné krásy Malé Fatry.

Vodopády Studeného potoka: Prírodný fenomén v srdci Vysokých Tatier

Vodopády Studeného potoka sú jedným z najkrajších prírodných fenoménov v srdci Vysokých Tatier. Tieto vodopády sú tvorené radom kaskád a prúdov vody, ktoré sa prelievajú cez skalné prahy a tvoria nádhernú scenériu. Poloha Vodopádov Studeného potoka je v blízkosti Hrebienka a sú prístupné po značených turistických chodníkoch.

Tipy na turistické trasy vedúce k Vodopádom Studeného potoka zahŕňajú napríklad trasu zo Starého Smokovca cez Hrebienok alebo trasu z Tatranskej Lomnice cez Skalnaté pleso. Tieto trasy sú vhodné pre začiatočníkov aj pokročilých turistov a ponúkajú možnosť objaviť ďalšie prírodné krásy Vysokých Tatier.

Obydlia vytesané v skale: Unikátne miesta na Slovensku, ktoré musíte vidieť

Obydlia vytesané v skale sú jedinečným príkladom ľudskej kreativity a schopnosti prispôsobiť sa prírodným podmienkam. Tieto obydlia sa nachádzajú na rôznych miestach Slovenska, ako napríklad v Brhlovciach, Šiveticiach alebo Slanom. Sú tvorené jaskyňami a komorami vytesanými do skalných stien, ktoré slúžili ako obydlia, skladovacie priestory alebo úkryty pred nepriateľmi.

Informácie o návšteve obydlí vytesaných v skale nájdete na turistických stránkach príslušných obcí alebo regiónov. Návšteva týchto unikátnych miest je zaujímavým zážitkom, ktorý vám umožní nahliadnuť do histórie a spoznať spôsob života našich predkov.

Objavte s Cesta Slovenskom najlepšie tipy na výlety a inšpirujte sa naším cestovateľským blogom, kam na výlet po Slovensku.