Objavte s deťmi srdce stredného Slovenska. Nasledujte naše tipy na zaujímavé miesta v Banskej Bystrici

Jedno z najkrajších a zároveň najdôležitejších miest stredného Slovenska ukrýva nejedno lákadlo pre mladých dobrodruhov. Či už to vašu rodinu ťahá viac za históriou, do prírody či k vode, toto krajské mesto vám má čo ponúknuť. Určite sa tu nebudete nudiť a niečo z pestrého spektra aktivít vám padne do oka. Náš cestovateľský blog na dnes ponúka 10 rýchlych tipov, ako Banskú Bystricu spoznať a tak trochu podľahnúť jej čaru.

1.       Banskobystrický mestský hrad

hrad_banska_bystricajpg

https://www.bystricoviny.sk/bystricoviny-tv/bystricka-hodinka-znamy-neznamy-mestsky-hrad/

Mestský hrad je dominantou Banskej Bystrice a ideálnym miestom na objavovanie minulosti. Nachádza sa priamo v historickom centre a jeho areál pozostáva z viacerých budov vrátane Kostola Panny Márie, Matejovho domu a renesančnej radnice Pretórium. Deti môže zaujať najmä netradičná prechádzka po hradných múroch a objavovanie rôznych zákutí starobylých stavieb.

2.       Múzeum SNP s priľahlým parkom

muzeum-snp-bbjpg

https://www.bystricoviny.sk/bystricoviny-tv/peticia-za-zachovanie-muzea-snp-v-zriadovatelskej-posobnosti-ministerstva-kultury-sr/

Pokiaľ máte doma nadšencov dejín 2. svetovej vojny, určite by ste nemali obísť mimoriadne dôležitú kultúrnu a historickú inštitúciu, Múzeum SNP. Múzeum sídli v architektonicky zaujímavej budove ikonického hviezdicového tvaru, ktorá bola postavená v roku 1969. Ponúka stálu expozíciu rozdelenú do trinástich tematických celkov. Obsahuje autentické fotografie, dokumentárne filmy a množstvo predmetov, ktoré poskytujú hlboký pohľad do histórie Slovenského národného povstania.

V parku pri múzeu sa nachádza skanzen ťažkej bojovej techniky, kde môžete vidieť zbrane a vojenské vozidlá používané počas SNP. Menších návštevníkov potešia asi skôr preliezky vodná fontánka či historický vláčik, ktoré v parku tiež objavíte.

3.       Hvezdáreň na Vartovke

hvezdare_vartovkajpg

https://bbonline.sk/urobte-si-vylet-blizsie-ku-hviezdam/

Letné obdobie často ponúka ideálny čas aj na pozorovanie nočnej oblohy. Ak vaše ratolesti holdujú tomuto koníčku, možno ich poteší výlet do Hvezdárne na Vartovke. Nájdete ju na juhovýchodnej strane vrchu Urpín, kde bola v 16. storočí postavená strážna veža, známa ako Vartovka. Hvezdáreň má dve kupoly s teleskopmi – hornú kupolu s teleskopom a dolnú kupolu s ďalekohľadom. Vďaka nim môžete v hvezdárni pozorovať rôzne astronomické úkazy ako sú pozorovanie planét, zákryty nebeských telies, zatmenia Mesiaca či Slnka.

4.       Náučný chodník Hronsek

hronsekjpg

https://bbonline.sk/divadelny-hronsek-zacina-uz-tento-vikend/

Pre malých výletníkov, ktorí dlho neobsedia, môže byť dobrým tipom prechádza krásami stredoslovenskej prírody. Takou je Náučný chodník Hronsek, ktorý je dlhý približne 3,6 km a jeho prechod trvá zhruba 2,5 hodiny. Na trase je umiestnených 12 informačných panelov poskytujúcich informácie o histórii, faune a flóre. Trasa začína pri železničnej stanici Banská Bystrica a vedie cez Kalváriu, Vyhliadku, Urpínsku lesostep až po Žltý piesok. Na chodníku nájdete rôzne interaktívne hry a prvky, ktoré sú zamerané na environmentálne, astrologické, lesnícke a historické témy.

5.       Kontaktná ZOO ARAKOVO

arakovo_bbjpg

https://www.arakovo.sk/

Príjemným spestrením pobytu v Banskej Bystrici môže byť aj netradičná ZOO Arakovo. Tá sa špecializuje na exotické vtáky, najmä papagáje rôznych druhov. Návštevníci tu majú možnosť priameho kontaktu s papagájmi, kŕmiť ich, hladkať a dokonca sa s nimi aj odfotiť. Zoo je domovom mnohých druhov ár, kakadu a zobákorožcov a každý z nich má nejakú jedinečnú schopnosť napodobňovať zvuky či reč. Takže v tomto prípade platí - pozor na jazyk!

6.       Bounce park 17

bounce-park-5jpg

https://horehronie.sk/bounce-park

V prípade zlého počasia ponúka Banská Bystrica parádne detské útočisko. Je ním Bounce park 17, kde sa všetci vybláznia do sýtosti a rodičia si možno nachvíľku oddýchnu. Deti sa môžu tešiť na viacpodlažné ihrisko s preliezačkami, rebríkmi, tunelmi a šmýkačkami, kde si môžu vyskúšať svoju fyzickú zdatnosť a šikovnosť. Schopnosť skákať, loziť a zdolávať rôzne prekážky preverí Rainbow Net. Dopriať si môžu aj nezabudnuteľné zážitky v rôznych virtuálnych svetoch vďaka hernej zóne. Nechýba ani lezecká stena s prekážkami a multifunkčné ihrisko s rôznymi povrchmi na mnohé druhy športu. Rodičov zrejme poteší reštaurácia a kaviareň.

7.       Králická tiesňava

kralicka_tiesavajpg

https://www.uzivaj.si/mala-oaza-pokoja-kralicka-tiesnava-ideme/

Nádhernú prírodnú pamiatku s krásnymi úkazmi poľahky objavíte len pár kilometrov od Banskej Bystrice. Je ňou Králická tiesňava rozprestierajúca sa medzi obcami Tajov a Králiky. Je asi 1 km dlhá a vedie cez ňu pekný náučný chodník. Aj keď ide o kratšiu prechádzku, prekvapia vás mohutné skalné bralá vysoké až 20 metrov či malé neprístupné jaskyne. Najväčším lákadlom tiesňavy je však sedem metrov vysoký vodopád na Farebnom potoku , ktorý je skvelým miestom na osvieženie, najmä počas teplých letných dní.

8.       Tajovský skanzen

pamatny_domjpg

https://svkbb.eu/detail/pamatny-dom-jgt-v-tajove/#post/0

Ak vás zaujíma pohľad do minulosti, konkrétne na typický dedinský život, vaše kroky by mali viesť do Tajovského skanzenu. Nachádza sa asi 10 km od Banskej Bystrice a okrem typickej vidieckej architektúry jeho stála expozícia zobrazuje aj život a prácu ľudí v minulosti, vrátane poľnohospodárskych nástrojov a nábytku. Najzaujímavejším je však Pamätný dom Jozefa Gregora Tajovského. Ten je venovaný známemu slovenskému spisovateľovi a dramatikovi, ktorý sa v Tajove narodil. Múzeum ponúka aj expozíciu o jeho živote a tvorbe.

9.       Aqualand Banská Bystrica

aqualand-banska-bystricawebp

https://www.kupaliska.sk/k/letne-plazove-kupalisko-aqualand-banska-bystrica/

Po letnom výletnom dni nepochybne dobre padne osvieženie v podobe kúpaliska. Asi najznámejším a najvyhľadávanejším v Banskej Bystrici je plážové kúpalisko Aqualand. Ponúka šesť bazénov vrátane plaveckého, relaxačného bazéna so šmýkačkami, detského bazéna a baby bazéna s teplou vodou. Deti sa môžu vyblázniť v Aquafun parku, využiť tobogány, vodné trampolíny či aquazorbing. Svoje miesto tu majú aj mnohé športoviská, preto sa tu dokážete celkom pekne vyblázniť.

10.   Kalište

kalistewebp

https://www.vyvetrajsa.sk/post/kaliste

Približne 10 km od Banskej Bystrice je v horách ukrytá malebná dedinka Kalište. Mnohí o jej pohnutom osude vôbec nevedia, práve preto ju odporúčam navštíviť. Pôvodne prosperujúca obec bola vypálená nemeckými vojskami počas Slovenského národného povstania v roku 1945. Dnes je Kalište národnou kultúrnou pamiatkou a pamätníkom obetiam fašizmu​. Obcou prechádza kratší náučný chodník, ktorý vás prevedie okolo Pamätníka SNP, ale tiež okolo základov pôvodných domov. Mnohé sú stále viditeľné, čo poskytuje autentický pohľad na históriu a tragédiu obce. Obzrieť si môžete aj malé expozície, ktoré dokumentujú život v obci pred a počas vojny, ako aj následky vojnových udalostí.

 

Tipov na zaujímavé miesta ste dostali podľa mňa dostatok. Už len vyčkať na pekné počasie a niečo z nich určite navštíviť. Myslím, že potulky Banskou Bystricou vás presvedčia, že je to výborná destinácia aj pre skvelý rodinný výlet.