Objavte Gemer - skrytý klenot Slovenska

Zdanlivo nenápadné miesto, kde sa stretávajú historické vplyvy maďarskej, slovenskej a nemeckej kultúry čo dodáva tomuto miestu jedinečnú atmosféru.

Na Gemeri sa prelína história spolu s jedinečnými prírodnými úkazmi ponúkajúc nezabudnuteľné zážitky pre každého návštevníka. Okrem najznámejších pamiatok ako je Kaštieľ Betliar a hrad Krásna Hôrka, tu nájdete aj množstvo ďalších nemenej zaujímavých miest. Môžete ich spoznať aj vy, a to vďaka zážitkom, ktoré ponúka blížiaci sa festival Objavte Gemer 2024, ktorý sa koná 10. -12- máj 2024.  

Gotická cesta

Tajomná atmosféra gotických kostolov fascinuje milovníkov duchovna, umenia a architektúry ako žiadna iná časť nášho kultúrneho dedičstva. Nechajte sa vtiahnuť do príbehu výnimočných fresiek, ktorými sú chrámy na Gotickej ceste Gemerom a Malohontom vyzdobené.

Gotickú cestu je ideálne absolvovať so sprievodcom, ktorý vám zabezpečí prístup do chrámov a zároveň sprostredkuje nezabudnuteľný zážitok.


 Gemer ilustran foto 35jpg 

https://objavte.com/zazitok/gotickacesta-stitnik-ochtina
  

Slovenský kras

Národný park Slovenský kras je tvorený náhornými planinami, hlbokými údoliami a množstvom krasových javov. Nájdete v ňom niekoľko sprístupnených jaskýň, turistické trasy, možnosti pozorovať vtáctvo, ale aj miesta zaujímavé pre skalolezcov a cyklistov.

Slovenský kras je sám o sebe domovom toľkých atraktívnych lokalít, že budete potrebovať niekoľko dní, aby ste ho aspoň trochu spoznali.

 Gemer ilustran foto 36jpg

https://objavte.com/zazitok/mystickou-silickou

 

Remeslá a tradície

Remeslá a tradície sú neodmysliteľnou súčasťou Gemera. V Rožňave a jej okolí ich významne reprezentuje Gemerské osvetové stredisko, ktoré sídli v Dome tradičnej kultúry. Jeho návštevníci majú možnosť vyskúšať si tradičné remeslá a zapojiť sa do prebiehajúcich workshopov, ktoré stredisko ponúka v tkáčskej, hrnčiarskej, audiovizuálnej alebo gastrodielni.


Gemer ilustran foto 46jpg

https://objavte.com/zazitok/zamazte-sa-hlinou-a-tvorte

 

Zaujímavosť na záver

Ak sa presunieme z Gemera trochu východnejšie, narazíme na Háj - maličkú, ale za to unikátnu obec. Okrem toho, že je obec obklopená krásnou prírodou s upokojujúcim zvukom zurčiacich vodopádov, nachádza sa v nej aj hrnčiarska dielňa, ktorú odporúčame navštíviť. Obec je domovom pána Holečka, zberateľa a milovníka minerálov. Nad obcou sa týči aj vskutku mimoriadna stavba - 13 metrov vysoká Veža na vlásku. Jej majiteľ a staviteľ vám porozpráva o každom detaile tejto unikátnej stavby, ale aj o zaujímavostiach Hájskej tiesňavy a okolia. A keďže staviteľ Peter je skúsený horolezec, pre odvážlivcov je pripravené vybavenie, aby ste vežu mohli "zdolať" lezením na istenom lane. Ak chcete teda dostať deti do prírody, vezmite ich do rozprávky :)

 

Gemer ilustran foto 10png

https://objavte.com/zazitok/rozpravkova-veza-na-vlasku