Netradičné vianočné tradície

Aké boli vaše Vianoce? Pre mňa sú najkrajším obdobím roka. Mám rada koledy a vôňu vianočného pečiva. Milujem úsmevy nad horúcim punčom a vyštípané líca po večernej mrazivej prechádzke. Dokonca sa neviem dočkať na chaos, ktorý zavládne v kuchyni pri príprave sviatočnej večere. Bude to totiž znamenať, že sme spolu. Rodina, priatelia, všetci, na ktorých záleží. Prekrojíme spoločne jabĺčko, uložíme pod obrus šupinku z kapra a nejaké mince, zjeme cesnak s medom a oblátkou. Takto to tradične robíme my. Viete však, ako trávia tieto dni inde vo svete? Čo je pre nich typické a čomu počas Vianoc holdujú?

Švédsko

Svedsko_Donaldjpg

https://christmas-specials.fandom.com/wiki/Donald_Duck

Zaujímavosťou tejto severskej krajiny je istá televízna tradícia. U nás asi každý pozná legendárnu pesničku Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, pretože Popelka počas sviatkov nemôže chýbať. A na „vysnívané kozačky“ z Pelíšek určite myslíme mnohí pri otváraní darčekov. Vo Švédsku takto poznajú Káčera Donalda. Rodiny sadajú pred obrazovky a spoločne sledujú práve tieto animované príbehy. Majú dokonca aj vianočné špeciály a mnohé frázy z nich doslova zľudoveli.

Nórsko

Tu by ste sa počas sviatočných dní asi len ťažko dostali k nejakej metle. Nie preto, že by gazdinky tak poctivo upratovali, alebo naopak, že by počas Vianoc upratovať nesmeli. Metly sú však poctivo schované, lebo by sa mohli stať nebezpečným dopravným prostriedkom. Napríklad pre bosorky, ktoré podľa nórskej tradície vychádzajú von počas Štedrého dňa a mohli by sa vydať na polnočnú jazdu. Mohli by tak prekaziť doručovanie darčekov, alebo aj niekoho uniesť. Proti zlým duchom sa zase páli v krboch smrekové drevo.

Fínsko

finsko_saunajpg

https://thecadyluckleedy.com/2020/12/23/nordic-christmas-traditions-lets-take-the-sauna-and-the-ice-plunge/

Krajina sa počas týchto dní zahalí do hĺbavého rodinného pokoja. Túto peknú tradíciu si Fíni od 14. storočia potvrdzujú aj formálne. Vianočný pokoj sa oficiálne vyhlasuje presne napoludnie 24. decembra v bývalom hlavnom meste Turku. Kto môže, zúčastní sa toho osobne na hlavnom námestí, kto nie, sleduje to prostredníctvom médií. Následne sa tento pokoj prenesie do spoločného rodinného saunovania. Nechýba ani večerná návšteva hrobov a pomyselné zažatie vianočného svetielka tým, ktorí už nemôžu byť s nimi.

Grécko

grecka_lodjpg

https://villahurmuses.com/christmas-boat-tradition-mykonos/

Slnečná a z veľkej časti ostrovná krajina má tiež určité zvyklosti, ktoré zrejme neobjavíte nikde inde. Pri oslave najväčšieho kresťanského sviatku ani tu nechýba ozdobený a vysvietený vianočný stromček, detskí koledníci či bohato prestretý stôl. Toto všetko však dopĺňa aj jedna zaujímavosť. Gréci totiž zvyknú vyrábať a rozsvecovať aj lode. Môžu byť z rôznych materiálov, rôznych veľkostí a vystavené na rôznych miestach. Toto bol kedysi ich základný symbol Vianoc, ktorý predstavoval úctu k námorníkom a práci na mori. Bola totiž veľmi dlho ich základným zdrojom obživy.

Taliansko

taliansko_befanajpg

https://www.festemix.com/idee/come-travestirsi-da-befana/

Hoci prímorské prostredie neprinesie do každého kúta Talianska snehovú nádielku, vianočnú atmosféru určite objavíte. A zrejme ju nebudete musieť ani veľmi hľadať. Taliani totiž sviatky milujú a veľmi radi ich oslavujú. Typickým znakom pre talianske Vianoce sú betlehemy. Sú postavené takmer pod každým stromčekom, často sú krásne zdobené, bohaté na rôzne postavy a výjavy. Čo sa týka obdarovania, v niektorých častiach krajiny deti veria, že darčeky nosí dobrá čarodejnica Befana. Pôvodne veľký kôš plný darov mala odniesť priamo Ježiškovi, ale akosi to nestihla, preto sa rozhodla všetko rozdať ostatným deťom. Na toto potešenie však zvyknú detičky čakať až do Troch kráľov. Vidieť v Taliansku počas sviatkov ženy v kostýmoch so špicatým klobúkom nie je také neobvyklé, takže ak jednu zbadáte, dúfajte v šťastie a Befana vám možno podaruje niečo zo svojho košíka.

Španielsko

Horúca krv južanského národa sa nezaprie ani pri oslave najväčších sviatkov. Ťažko by ste tu hľadali pokojné rozjímanie, tak typické pre severské krajiny. Tu sú Vianoce veselé, farebné, plné tanečných a speváckych vystúpení. Rodiny i priatelia sa vo veľkom navštevujú, chodia na spoločné prechádzky, obdivujú často veľkolepé živé betlehemy. Ani tu sa však nezabúda na rozdávanie a štedrosť. A je naozaj bujará, ako celé Španielsko. Typickou je tu totiž vianočná lotéria El Gordo, ktorá sa žrebuje vždy 22. decembra. Ide o najstaršiu a najštedrejšiu lotériu na svete. Sú v nej rozdelené doslova miliardy eur, hoci putujú medzi pomerne veľké množstvo šťastlivcov.  

Veľká Británia

anglicko_imelojpg

Kto by to bol povedal, že práve konzervatívnym Angličanom môžeme ďakovať za tradičný vianočný bozk pod imelom. Ich pradávni predkovia totiž zistili, že imelo dokáže kvitnúť a prosperovať aj počas mimoriadne chladných dní. Preto ho považovali za znak plodnosti. Typický bozk pod imelom mal teda priniesť páru hojnosť i plodnosť a veľmi rýchlo sa rozšíril do mnohých krajín sveta.

Keď sme už v Británii, zabudnúť by sme nemali ani na tradičný puding. Ten je súčasťou každého anglického vianočného stola a na jeho príprave počas sviatkov by sa mal podieľať každý člen rodiny. Aspoň raz by ho mal počas varenia premiešať v smere hodinových ručičiek a niečo si pri tom želať. Toto prianie by sa mu malo v nasledujúcom roku splniť.

Nemecko (Amerika)

nemecko_uhorka_2jpg

https://lafayetteq1067.com/qblog/weird/do-you-christmas-pickle/

Hľadali ste už niekedy na stromčeku ukrytú uhorku? Nie? Nuž tak Nemci ju hľadajú. Primárne teda nemecké komunity žijúce v Amerike. Počas zdobenia stromčeka sa niekde medzi ostatné vianočné ozdoby nenápadne ukryje aj malá lesklá ozdoba v podobe uhorky. Tá sa potom počas štedrého večera opatrne hľadá a kto ju nájde, dostane malú sladkú odmenu.

Ukrajina

ukrajina_pavucia_sietjpg

https://www.roselinde.me/christmas-around-the-world-5-facts/

Tradičná vianočná ukrajinská povesť hovorí, že kedysi žila veľmi chudobná vdova. Nemala peniaze na vianočnú výzdobu a bála sa, že tým pokazí deťom všetku radosť. Prácu však za ňu počas noci urobili pavúky. Svoje siete vytkali do takých prenádherných vzorov, že ich kráse sa nič nevyrovnalo. Táto tradícia rezonuje v našich susedoch dodnes. Aby si pripomenuli čaro Vianoc, často pavúčia výzdoba nechýba na vianočných stromčekoch ani v dnešných dňoch. Pavučinky teda bežne objavíte popri anjelikoch, guliach či snehových vločkách ako ozdobu.

Venezuela

venezuela_korulejpg

https://metro.co.uk/2017/12/20/christmas-around-the-world-why-venezuelans-roller-skate-to-mass-on-christmas-eve-7018407/

Nie je to zrejme krajina, kde by ste cestovali kvôli ľadu a zimným radovánkam. Domácim však počas Vianoc korčule nechýbajú. Sú však kolieskové. Pýtate sa prečo? Hlavné mesto Caracas totiž každoročne usporadúva rad ranných bohoslužieb, na ktoré sa môžu obyvatelia dopraviť práve na kolieskových korčuliach. Nechýbajú im ani veselé a farebné kostýmy. Obyčajne sú tieto bohoslužby k dispozícii od 16. decembra až do Štedrého dňa. V tomto období je mnoho ulíc ráno uzavretých, aby sa všetci veriaci mohli dostať do kostolov práve vďaka tomuto netradičnému prostriedku.

Portugalsko

V tejto krajine sa veľmi zaujímavo miešajú klasické kresťanské tradície, a zároveň silná viera v netradičný posmrtný život. Toto všetko vedie aj k tomu, že Portugalci počas štedrej večere nechávajú plne prestreté miesto aj pre zosnulého, ktorých ich môže počas Vianoc navštíviť. Veria, že takéto pozvanie sa neodmieta a sú šťastní, ako ho môžu niekomu ponúknuť. Pri takto prestretom stole obyčajne nechýba ich tradičný koláč, Bolo-rei. Predstaviť si ho môžeme ako našu vianočku z bieleho mäkkého cesta s hrozienkami, navrchu zdobený kandizovaným ovocím. Obyčajne sa do neho zapečie aj jedna fazuľka a kto ju nájde, pečie túto dobrotu pre rodinu na budúci rok.

Ďalší rok nám ubehol ako voda. Ani sme sa nenazdali a Vianoce sú tu opäť. Čas určený na to, aby sme boli spolu. Spoločne si pripomenuli naše tradície a dali týmto sviatkom osobité čaro. Možno práve vtedy pochopíme, že zmyslom nie je prehýbajúci sa stôl, dokonalo vymetené kúty či množstvo darčekov, ktoré sa pod stromček ani nevmestia. Krásne sviatky!