Najkrajšie neobjavené kúty Slovenska

Ponoríme do tajomstiev menej známych, ale o to viac fascinujúcich kútov Slovenska, kde môžete uniknúť od davov a objaviť skutočnú krásu tejto krajiny.

Jedným z takýchto miest je Hronsek, malebná dedinka známa svojím unikátnym dreveným artikulárnym kostolom. Tento architektonický klenot, zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO, je príkladom skvelého stavebného umenia bez použitia jediného klinca. Okolo ticha, ktoré ako hrubá vlna absorbuje všetky zvuky, sa môžete prejsť po okolí a obdivovať starobylé stavby, ktoré dodávajú miestu neopísateľnú atmosféru.
hronsek_shutterstock_167472203jpg

zdroj:  Drevený kostol Hronsek – foto: Shutterstock

Ďalej na východe sa nachádza ľudová obec Zemplínske Hámre. Toto miesto je ako vystrihnuté z rozprávky, so svojimi drevorezbami a tradičnými domami. Vôňa dreva, zvuky prírody a pohľad na starodávne techniky stavebníctva vás prenesú do iného sveta. Zemplínske Hámre sú ako časová kapsula, kde sa zastavil čas a kde môžete v pokoji objavovať krásy slovenskej tradície.

Ak vás láka tajomstvo, potom nesmiete minúť Muránsky hrad. Vysoko nad obcou Muráň sa týči tento stredoveký hrad, obklopený hustými lesmi Národného parku Muránska planina. Prístup k nemu nie je ten najjednoduchší, ale práve to dodáva návšteve toho miesta čaro dobrodružstva. Počas túry k hradu, ktorá v sebe skrýva nádych histórie a pripomínky dávnych čias, môžete na vlastnej koži pocítiť, ako sa tu žilo pred stáročiami.

Pre milovníkov prírody je skrytým pokladom Slovenska Kojšovská hoľa. Tento menej známy vrchol ponúka nádherné výhľady na okolitú krajinu a je ideálnym miestom pre tých, ktorí hľadajú pokoj a ticho. Od jari do jesene sa tu môžete prechádzať po zeleňou zaliatych lúkach a dýchať čistý horský vzduch, zatiaľ čo v zime sa Kojšovská hoľa mení na zasnežené kráľovstvo, ideálne pre zimné športy.

Kojsovska-hola-mierove-stlpyjpg
zdroj: https://topvylet.sk/kojsovska-hola/

Na úplnom juhu Slovenska, tam kde sa rieka Dunaj dotýka nebies, leží tichá oblasť známa ako Dunajské luhy. Toto zaplavené územie je domovom pre množstvo rôznych druhov vtákov a je rajom pre ornitológov. Plavba loďou po Dunaji vám umožní zažiť toto unikátne ekosystémové prostredie zblízka, pozorovať vtáky vo voľnej prírode a na moment sa stratiť v nekonečných zelených lúkach, ktoré lemujú brehy rieky.

Tieto menej známe, ale o to viac fascinujúce lokality na Slovensku sú dokonalým únikom pre tých, ktorí hľadajú pokoj a chcú uniknúť od davov. Ponúkajú možnosť objaviť nevidené krásy a zažiť pravú podstatu Slovenska. V týchto kútoch času a priestoru môžete naozaj nájsť seba samého a zažiť tú najčistejšiu formu cestovania – objavovanie miest, ktoré zostali nezmenené a zachovali si svoju pravú tvár.