Hlavné mesto s ratolesťami? Pozrite si našich 8 tipov na výlet do Bratislavy s deťmi.

Hlavné mesto krajiny je obyčajne kultúrnym, politickým, umeleckým i spoločenským centrom. Poznať by sme ho mali a čím skôr s tým začneme, tým lepšie. Bratislava ponúka mnoho vyžitia a dokáže ulahodiť aj tým mladším návštevníkom. Ak ich nechcete hneď pri prvej návšteve zavaliť náročnou históriou či zložitým umení, skúste sa nechať viesť našimi tipy na výlet. Verím, že niečo zaujímavé objavíte spolu s nami.

1.       Bratislavská ZOO a DinoPark

zoo_a_dinojpg

https://www1.pluska.sk/regiony/bratislava/bratislavskej-zoo-zatvorili-dinopark-rodicia-zostali-soku-co-bude-nasledovat

Myslím, že deti na zvieratká počúvajú vždy. Stretnutie s nimi preto býva výborná motivácia ako ich vytiahnuť na výlet. Ani naše hlavné mesto v tejto možnosti nezaostáva. Nájdete tu jednu z najznámejších zoologických záhrad na Slovensku. Na približne 96 ha je domovom pre viac ako 150 druhov zvierat, vrátane ohrozených a exotických. Medzi asi najznámejšie a najvyhľadávanejšie patrí expozícia šeliem, kde prebýva aj vzácny biely tiger. Stretnúť tu ale môžete aj žirafy, slony, papagáje, opice či rôzne plazy.

Výnimočnou atrakciou je pomerne rozsiahly DinoPark, ktorý vás veľmi rýchlo prenesie do dôb dávno minulých. Je tematicky zameraný na obdobie dinosaurov a objavíte tu veľmi realistické modely v životnej veľkosti. Rozmiestnené sú v lesnom prostredí, niektoré sú pohyblivé či dokonca vydávajú aj zvuky, čo pridáva zážitku ešte väčšiu autenticitu. Nájdete tu aj interaktívne a vzdelávacie expozície ako napríklad paleontologické ihrisko, kde si deti môžu vyskúšať vykopávky, alebo 3D kino, ktoré premieta filmy o živote dinosaurov.

2.       BIBIANA – Medzinárodný dom umenia pre deti

bibianajpg

https://www.cas.sk/fotogaleria/663779/medzinarodny-dom-umenia-pre-deti-bibiana-ma-specialnu-vystavu-najmensi-budu-oci-vyvalovat/3/

Bratislava je nielen hlavným mestom Slovenska, ale aj centrom kultúry a umenia. To jednoducho nepoprieme. Už u tých najmenších sa snaží rozvíjať umeleckú tvorivosť a kultúrne ich vzdelávať. Na tento účel vznikla unikátna inštitúcia, Medzinárodný dom umenia pre deti BIBIANA. Objaviť tu môžete rôzne interaktívne výstavy prezentované hravou formou, aby deti podnecovali k tvorbe a viedli ich k pochopeniu umenia. Nechýbajú tú ani workshopy, semináre, divadelné predstavenia, premietania animovaných filmov pre deti a množstvo iného. Je to jedinečné miesto plné fantázie a inšpirácie, preto návštevu naozaj odporúčam.

3.       Múzeum dopravy

muzeum_dopravyjpg

https://www.visitbratislava.com/sk/miesta/muzeum-dopravy/

Výlet do Bratislavy dokáže ulahodiť aj milovníkom dopravných prostriedkov. Najmä tým, ktorých fascinujú staré vlaky či autá. V blízkosti Hlavnej železničnej stanice sa totiž nachádza úžasné Múzeum dopravy. Má veľký historický význam, pretože jeho expozície sú významným zdrojom poznatkov o histórii dopravy v Československu.

Čaká tu na vás bohatá zbierka historických železničných vozidiel, vrátane parných a dieselových lokomotív, vagónov a železničného vybavenia. Tiež široká kolekcia historických automobilov, osobných a nákladných vozidiel, motocyklov a bicyklov. V múzeu sa nachádzajú aj detailné modely železníc, automobilov a iných dopravných prostriedkov, ktoré sú často umiestnené v diorámach a zobrazujú scenérie či situácie z rôznych historických období. Podľa mňa skvelý tip ako sa nenásilne dozvedieť viac o histórii našej krajiny.

4.       Prírodovedné múzeum

prirodovedne_muzeumjpg

https://www.snm.sk/muzeum-online/blog-muzeum-online/nove?clanok=riaditel-snm-prirodovedneho-muzea-jan-kautman-ludstvo-je-nepoucitelne

Pokiaľ pre vaše deti vzdelávanie nie je nuda a radi si rozširujú svoje obzory, potešiť by ich mohla návšteva Prírodovedného múzea. Nachádza sa len pár krokov od Starého mesta priamo pri rieke Dunaj. Už budova, v ktorej sa múzeum nachádza, sa považuje za jednu z najvýznamnejších architektonických pamiatok Bratislavy. Je totiž jednou z mála zachovaných stavieb z oficiálnej architektúry 20. rokov 20. storočia na Slovensku.

Samotné múzeum je jedným z najvýznamnejších prírodovedných múzeí v Európe. Jeho zbierka obsahuje približne 3,8 milióna objektov, ktoré dokumentujú a prezentujú prírodné prostredie predovšetkým na území Slovenska. Dozvedieť sa tu môžete množstvo informácií o ekosystémoch a druhoch obývajúcich naše územie, získať prehľad o vývoji života na našej planéte, alebo si prezrieť výstavu venovanú mineralógii a geológii.

5.       Železná studnička

zelezna_studnickajpg

https://www.archinfo.sk/diskusia/blog/architektura-vseobecne/pobytove-schody-na-brehu-stvrteho-rybnika-zelezna-studnicka-bratislava.html

Nájsť pohodu a príjemný relax v rušnej Bratislave sa dá. Dôkazom toho je aj úžasná rekreačná oblasť Železná studnička, ktorá je pre mnohých oázou pokoja v dynamickom hlavnom meste. Nachádza sa v Bratislavskom lesoparku, konkrétne v Hornej Mlynskej doline na južnom okraji Malých Karpát. Názov oblasti pochádza od železitého prameňa, ktorý sa tu nachádzal a bol známy svojimi liečivými účinkami. V minulosti tu boli dokonca vybudované kúpele. Tie neskôr úplne zanikli, no oblasť si zachovala svoju obľubu ako miesto na oddych a výlety.

Jednou z najnavštevovanejších častí je Partizánska lúka, kde sa nachádza veľké detské ihrisko a možnosti na rôzne športové aktivity. Rybárov potešia hneď 4 rybníky, turistov zase viacero značených chodníkov vedúcich k pekným výhľadom. Zaujímavosťou Železnej studničky sú aj takzvané „ľadovne“ z 18. storočia, ktoré boli nedávno zrekonštruované. Tieto pivnice kedysi slúžili na skladovanie ľadu a chladenie potravín. Dnes sú prístupné verejnosti a slúžia na rôzne kultúrne akcie.

6.       Rakúsko-Slovenská hranica – cyklotrasa

cyklomost_slobodyjpg

https://bratislavskykraj.sk/cyklomost-slobody-po-stopach-historie/

Neviem, ako vy, ale ja často počúvam nadšencov cyklistiky chváliť perfektné trasy spájajúce Bratislavu s Rakúskom. Preto by som pri návšteve nášho hlavného mesta určite nevynechala jednu z najznámejších cyklociest. Tá spája Viedeň s Bratislavou a je súčasťou známej Dunajskej cyklocesty (EuroVelo 6), ktorá sa vinie popri rieke Dunaj a ponúka nádherné scenérie, historické pamiatky a pohodlné trasy vhodné pre rôzne zdatných cyklistov.

Najčastejšie využívaná trasa vedie z rakúskeho mesta Hainburg an der Donau do Bratislavy, čo je približne 17 km. Cyklocesta je vhodná aj pre rodiny s deťmi, pretože je prevažne rovinatá a dobre udržiavaná, s minimálnym prevýšením. Spestrená je hneď niekoľkými historickými a prírodnými zaujímavosťami ako sú stredoveké hradby v Hainburgu, zrúcanina hradu Devín a samotný Bratislavský hrad. Mimoriadne zaujímavým miestom je Cyklomost slobody. Je to nielen praktické spojivo medzi dvoma krajinami, ale aj oblasť s historickým významom, keďže tu v minulosti prechádzala Železná opona. Popri cyklistike si teda môžete prezrieť aj pamätníky obetiam totalitných režimov.

7.       KidsHouse v Avione

kidshousejpg

https://kidshouse.sk/

U mňa sa väčšina tipov týka outdoorových aktivít, lebo si myslím, že na gauči či na stoličke trávime až priveľa času. Takže pokiaľ sa dá, vyrazme niekam za čerstvým vzduchom. Niekedy však počasie nepraje a pre takéto prípady má Bratislava pripravené perfektné detské ihrisko. Medzi letiskom a nákupným centrom Avion sa nachádza 1500 m2  zábavnej plochy, kde si podľa mňa každý nájde to svoje. Detské zábavné centrum KidsHouse je vybavené množstvom interaktívnych a bezpečných atrakcií, ktoré deti nielen zabavia, ale tiež podporujú ich fyzický rozvoj a kreativitu. Medzi obľúbené zábavky patria rôzne šmykľavky, trampolíny alebo špeciálne tematické miestnosti ako napríklad „Mystická izba“ či „Lesná izba“. V komplexe je aj reštaurácia preto je vhodné aj na rôzne detské oslavy. Často sa tu konajú aj rôzne súťaže, workshopy či športové dni. Stačí si len vybrať, čo práve vaše ratolesti láka najviac.

8.       Hrad Červený kameň

Hrad-Cerveny-Kamenjpg

https://hradcervenykamen.sk/sk/domov/

Ak by ste už mali dosť hlavného mesta, ponúkam ešte jednu zaujímavú odbočku. Približne 35 km od Bratislavy sa nachádza prekrásny Hrad Červený kameň. Ide o jeden z najzachovalejších hradov na Slovensku, za čo vďačí svojej polohe. Keďže bol postavený mimo hlavných dopravných trás, nikdy sa nestretol s vážnym vojenským útokom, a preto nebol nikdy dobytý.

Pre svoju krásu a zachovalosť je častým cieľom filmárov či fotografov, ale pýši sa aj najväčšími pivničnými priestormi v strednej Európe, ktoré sú rovnako atraktívne. Pre deti robí množstvo divadelných predstavení, premietaní, workshopov či iných akcií. Nechýbajú tu ani tradiční sokoliari či hradná kaviareň so sladkým občerstvením pre maškrtníkov všetkých vekových kategórií.

Bratislava je mestom mnohých možností a verím, že každý si tu dokáže nájsť to svoje. Stačí sa len dobre poobzerať a výlet do Bratislavy si správne rozvrhnúť. Pospájať aktivity a zaujímavosti, ktoré nás bavia, a o dobrú náladu bude postarané. Objaviť Bratislavu s deťmi môže byť nakoniec celkom zábavné. Čo poviete?