Gastro - cestovanie Slovenskom

Sprievodca najzaujímavejšími regionálnymi špecialitami a miestami, kde ich môžete ochutnať

Slovensko, krajina, ktorá sa môže pochváliť nielen nádhernou prírodou, ale aj bohatou kulinárskou tradíciou, je ako stvorená pre gastro cestovanie. Vydajte sa so mnou na cestu, ktorá vás prevedie cez zákutia Slovenska, kde nájdete poklady tradičnej kuchyne a miesta, ktoré vás svojimi špecialitami jednoducho očaria.

Začneme na východe Slovenska, v regióne, kde sa podnety z východoeurópskej kuchyne snúbia s domácimi tradíciami. Spiš a Abov sú známe svojím bryndzovými haluškami - jedlom tak jednoduchým, a predsa neodolateľným. Kombinácia mäkkučkých zemiakových halušiek, ostrého ovčieho syra a chrumkavých kúskov slaninky tvorí dokonalú harmóniu chutí. Navštívte tradičnú kolibu, kde vám halušky pripravia podľa starodávnej receptúry.

Ak sa presunieme do strednej časti Slovenska, ocitneme sa v regióne, ktorý je domovom pre pravdivú ikonu slovenskej kuchyne - bryndzové pirohy. Tieto malé, ručne formované knedlíčky plnené bryndzou a podávané so smotanou a slaninkou, sú symbolom Liptova. V malebnom mestečku Liptovský Mikuláš nájdete miesto, kde vám pirohy pripravia s láskou a vášňou, ktorá sa prenáša z generácie na generáciu.

Keď sa vydáme na západ Slovenska, zastavme sa v Bratislave, kde sa stretáva história s modernou. V historickom centre nájdete kaviarničky a reštaurácie, ktoré vám ponúknu moderné interpretácie tradičných slovenských jedál. Jedno z takýchto miest je SLOVAK PUB, kde si môžete vychutnať kapustnicu s údeným mäsom a hríbami, jedlo, ktoré hreje nielen telo, ale aj dušu.

Nezabudnime na juh Slovenska, región známy svojim tokajom a vynikajúcimi vínnymi pivnicami. V oblasti Tokaja je množstvo malých vinárov, ktorí ponúkajú degustácie svojich produktov v spojení s miestnymi syrmi a údeninami. 

Okrem týchto regiónov je na Slovensku množstvo ďalších miest, kde si môžete pochutnať na tradičných jedlách, ktoré sú súčasťou slovenského kulinárskeho dedičstva. Od šúľancov na severe po špeciality z diviny na východe, Slovensko je ako neskončený pohár plný chutí a vôní, ktorý vás nikdy nesklame.

Gastro cestovanie Slovenskom je ako objavovanie skrytého pokladu. Za každým rohom na vás čaká nová chuť, nový príbeh. A verte mi, po tejto ceste sa budete chcieť vrátiť znova a znova. Tak neváhajte, vydajte sa za objavovaním slovenskej kuchyne a nechajte sa uniesť príbehmi, ktoré vám každé sústo rozpráva.