Dobrodružný výlet s deťmi na Liptov

Hovorí sa, že Liptov je srdcom Slovenska. Nielen pre krásnu ľubozvučnú slovenčinu, ale najmä preto, že tam nájdete všetko, čo je pre našu malú krajinu typické. Hory i vodu, letné i zimné športy, štíty aj údolia. Myslím, že ak chcete deťom ukázať, načo by sme mali byť ako Slováci hrdí, výlet na Liptov je šikovným riešením. No a dnes vám dám pár tipov, ako deti aj správne motivovať. Skúsime sa totiž vydať za dobrodružnými aktivitami.

Tip na výlet pre milovníkov výšok

hurricane_factoryjpg

https://hurricanefactory.sk/produkt/jarny-hurricane-kids-s-2024/

Aj vy máte ratolesti, ktoré sú odvážne aj za vás? Nebojácne pozerajú dole zo skál, šplhajú sa po rebríkoch a usmievajú sa zavesené na lane? Práve takým dokáže výlet na Liptov dokonale ulahodiť. Objavia tu totiž jedinečnú adrenalínovú atrakciu, ktorú nikde inde na Slovensku nemáme. Ide o lietanie vo veternom tuneli s výškou až 14 m a rýchlosťou vetra až 270 km/h. Ponúka ho Hurricane Factory Tatralandia v Liptovskom Mikuláši. Ak niekto túži zažiť pocit voľného pádu ako pri zoskoku z lietadla, tu si to môže vyskúšať úplne bezpečne a za stáleho dozoru skúsených inštruktorov. Táto atrakcia určite poteší všetkých nebojácnych starších ako 5 rokov.

Tarzania-Hrabovojpg

https://www.visitliptov.sk/zaujimavosti/lanovy-park-tarzania-hrabovo-zipline/

Pre malých či veľkých Tarzanov a Tarzanky ponúka stred Slovenska hneď niekoľko lanových parkov. Vyblázniť dosýta sa môžu napríklad v Tarzánii Hrabovo. Tento lanový park sa nachádza v blízkosti Ružomberka pri nástupnej stanici lanovky Malinô Brdo. Svojou dĺžkou 1100 m je najväčším lanovým parkom na Slovensku. Ponúka 3 dospelé trasy, rozdelené podľa náročnosti a samozrejme, aj jednu detskú. Druhú parádnu Tarzániu nájdete v Jasnej, v blízkosti parkoviska na Záhradkách. Ponúka dve trasy pre zdatnejších a jednu detskú.      

Tip na výlet pre hľadačov pohody

prosiecka_dolinajpg

https://www.visitliptov.sk/trasa/okruh-prosieckou-a-kvacianskou-dolinou/

Možno to bude tip, ktorý je už notoricky známy, ale faktom, je, že sa nedá obísť. Nádherné prostredie Kvačianskej a Prosieckej doliny je niečo, čo naozaj musíte na Liptove zažiť. Okruh je najlepšie začať Prosieckou dolinou, kde je na začiatku aj pohodlné parkovisko. Táto dolina je bralnatá a niektoré jej časti musíte prekonať vďaka pomôckam. Takže nejaké schodíky či rebríky asi použijete. Po ceste objavíte zaujímavé vodopády, drevené rozhľadne no a v závere vás čakajú ikonické mlyny Oblazy. Cesta späť Kviačianskou dolinou je už nenáročná prechádzka, ktorú môžete ukončiť v obci Kvačany na autobusovej zastávke a k autu sa zviesť hromadou dopravou. Hoci je trasa ľahká, má cca 15 km a prechod vám zaberie takmer 5 hodín. Výlet si preto treba naplánovať a nezabudnúť na vodu či nejaké občerstvenie. Po ceste totiž žiadnu chatu nenájdete.

Tip na výlet pre tých, čo sa neboja tmy

mincovnickovojpg

https://www.visitliptov.sk/zaujimavosti/podzemie-pod-vezami-mincovnickovo/

Do bájnej ríše môže byť mnoho vstupov. Niekto používa šatník, iný čarovné zrkadlo či kúzelnú knihu a niekto si urobí výlet na Liptov v srdci Slovenska. Tu sa totiž tiež nachádza jedna netradičná ríša a volá sa AGHARTA. Jej súčasťou sú 4 podzemné krajiny a vašou úlohou je všetky ich postupne objaviť. Mincovníčkovo predstavuje podzemie pod vežami v Liptovskom Jáne a povie viac o razení mincí v tomto regióne. Netopierkovo vás prevedie dobrodružnou Stanišovskou jaskyňou a možno vďaka čelovkám uvidíte aj niekoľko druhov netopierov. Svätá Barborka predstavuje Medvediu štôlňu v Žiarskej doline a prezradí viac o živote baníkov. No a Permoníkovo je krajina v okolí Grand hotela Permon a naučí kochať sa výhľadmi na majestátne hory.    

Tip na výlet pre takých, ktorí neuveria všetkému

galeria_ilusiajpg

https://ilusia.sk/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwuJ2xBhA3EiwAMVjkVHkMLp028bmB3yge3ldrNVCa--lDgwjBg28oKihmGO54MVWIVnF8iRoCMykQAvD_BwE

Optické klamy, zábavné triky či zaujímavé ohýbanie reality. To všetko na vás čaká v jedinečnej galérii Ilusia v Liptovskom Mikuláši. Ak sa nebojíte otvoriť svoju myseľ skutočnostiam, ktoré sú na prvý pohľad nereálne či nepochopiteľné, tak toto miesto je pre vás tým pravým. Výnimočný súlad 3D malieb, projekcií a optických trikov vám nedovolia uveriť vlastným očiam. Veď ako by ste sa mohli kúpať v kaviári, byť mláďaťom v ríši dinosaurov alebo sa len tak ocitnúť v Einsteinovej bubline?

Tip na výlet pre hravé deti

kralovstvo_hrabovojpg

https://www.facebook.com/kralovstvohrabovo/posts/nast%C3%A1va-zmena-%EF%B8%8Fu%C5%BE-od-17-bude-kr%C3%A1%C4%BEovstvo-hrabovo-otvoren%C3%A9-denne-od-9-18-n%C3%A1sledne-/450416336905419/?locale=ms_MY

Občas sa mi stane, že mi už naozaj dochádzajú nápady na hranie. Pri jednom zúfalom pátraní som objavila super tipy na Liptove. Jedným je Obrovo v Čutkovskej doline. Je to perfektný areál, ktorý ponúka možnosť spoznať jedinečný svet obra Čutka. Ten si prebýva v tejto lokalite v blízkosti Ružomberku a má okolo seba množstvo zábavy. Má to totiž skvelé preliezky, hlavolamy, hojdačky, lanové prekážky, trampolíny a mnoho ďalšieho. Ďalším je Kráľovstvo Hrabovo, vzdialené asi 3 km od centra Ružomberka. Je určené skôr menším deťom a odhalí im parádny interaktívny areál. Disponuje napríklad veľkým interaktívnym archeologickým pieskoviskom s vykopávkami, interaktívnym ihriskom, nafukovacími atrakciami či obrovským ruským kolesom, vraj najväčším na Slovensku.

Tip na netradičné ubytovanie

magic_busjpg

https://magicbus.sk/na%C5%A1eprojekty

Aby bol výlet na Liptov dokonalo autentický, zamierte hľadáčik aj na neobyčajné ubytovanie. Napríklad zasadené v prekrásnej liptovskej prírode, obklopené tichom a horami. Ranná káva za šumu lístia v korunách stromov a nočné zaspávanie len s hviezdami nad hlavou. Vyskúšajte napríklad Magicbus Kriváň v okolí Liptovského Hrádku. Hoci to na prvý pohľad môže vyzerať len ako starý autobus, stačí otvoriť dvere a zistíte, že ste našli niečo celkom iné.