9 TOP miest na výlet v Bratislave. Viete, čo by ste mali vidieť a určite nevynechať v našom hlavnom meste?

Letné prázdniny sú za nami a oddychové dni nám už dali posledné zbohom. Ustúpili však aj horúčavy, ktoré nás ťahali viac k vode, ako spoznávať mestá a ich pamiatky. Možno práve teraz nastal ten vhodný okamih, kedy by sme sa mali vydať za tým najvzácnejším napríklad aj v našom hlavnom meste. Nemôžeme poprieť, že Bratislava je naozaj historickým skvostom a určite stojí za to trochu pátrať po jej najkrajších zákutiach. Čo by ste teda nemali obísť?

1.       Bratislavský hrad

bratislavsky_hradjpg

https://bratislavskykraj.sk/spoznajte-kraj/bratislavsky-hrad/

Dominanta nášho hlavného mesta a určitým spôsobom aj symbol Slovenska, sa týči na Hradnom vrchu nad riekou Dunaj. Táto strategická poloha zabezpečila, že hrad je dobre viditeľný z mnohých častí mesta. Pri návšteve objavíte štvorcový pôdorys s vežou v každom rohu. Tou najvyššou je Korunná veža, v ktorej boli kedysi uchované uhorské korunovačné klenoty. Dnes sú z nej najkrajšie panoramatické výhľady na okolie mesta i susedné krajiny.

História hradu siaha do dávnej minulosti, takmer až do 9. storočia. Odvtedy prechádzal rôznymi prestavbami, rekonštrukciami, ba dokonca úplnou obnovou v 50.tych rokoch 20. storočia, pretože v roku 1811 bol výrazne zničený požiarom. Zrejme aj to spôsobilo, že aktuálne je hrad zaujímavou kombináciou rôznych architektonických štýlov. Bratislavský hrad dnes ponúka aj stále expozície Slovenského národného múzea venované dejinám Slovenska, ale je tiež miestom mnohých kultúrnych a spoločenských podujatí.

2.       Staré Mesto a Michalská brána

stare-mestojpg

http://www.ttstudio.sk/nejnovejsi/stare-mesto-bratislava-4185.html

autor: Tomáš Šereda

Srdcom nášho hlavného mesta je nepochybne Staré Mesto Bratislavy. Ide o najkrajší a najnavštevovanejší kút dýchajúci históriou, kultúrou a zaujímavou inklúziou. Centrom je Hlavné námestie, z ktorého sa vinie spleť úzkych historických uličiek, ponúkajúcich divadlá, reštaurácie, obchodíky či kaviarničky. Zatúlať by ste sa mali najmä do Michalskej ulice, ktorá vás privedie až k Michalskej bráne, jednej z najvýznamnejších a najstarších pamiatok mesta.

Michalská brána pochádza z 13. storočia a je jedinou zachovanou bránou z pôvodných mestských hradieb. Kedysi slúžila ako hlavný vstup do mesta a je dôležitým symbolom Bratislavy. Na vrchole jej veže je socha sv. Michala, ktorý zabíja draka, čo je tradičný motív stredovekej kresťanskej ikonografie. Vo veži Michalskej brány sa nachádza expozícia Múzea zbraní, pod bránou zase bronzová platňa označujúca nultý kilometer, od ktorého sa merajú vzdialenosti do rôznych miest sveta. Je to obľúbený turistický bod.

3.       Modrý kostolík (Kostol sv. Alžbety)

modry_kostolikjpg

https://bratislavskykraj.sk/bratislavske-legendy-modry-kostolik/

Keď už sa budete kochať uličkami Starého Mesta, určite zavítajte aj na križovatku ulíc Bezručova a Gajova, kde sa nachádza unikátny kostolík. Modrý kostolík, oficiálne nazývaný Kostol svätej Alžbety, je nielen jednou z najvýznamnejších a najkrajších sakrálnych stavieb v Bratislave, ale aj jedinečnou pamiatkou v medzinárodnom meradle. Je známy svojou nezvyčajnou modrou farbou a unikátnym secesným štýlom. Celý je pokrytý modrou omietkou a modrými glazovanými dlaždicami, fasáda je navyše zdobená bielymi ornamentmi a mozaikami. Tie pokračujú aj v interiéri a sú doplnené množstvom detailov. Tento síce malý, no významný skvost architektúry, patrí k neodmysliteľný tipom na výlet v Bratislave.

4.       Sad Janka Kráľa

b754571b1c3d83c45859ded0fac214aejpeg

https://www.bratislavskenoviny.sk/aktuality/petrzalka/56197-ake-jedinecnosti-ukryva-sad-janka-krala

Históriu ukrytú v tieni spríjemnenú spomalením ruchu, menším hlukom a relaxačnou zeleňou objavíte v Sade Janka Kráľa. Jeden z najstarších verejných parkov v Európe sa nachádza na pravom brehu rieky Dunaj v mestskej časti Petržalka a určite stojí za prechádzku. Je obľúbeným miestom na oddych, piknik, či príjemné vydýchnutie v uponáhľanom meste. Je z neho krásny výhľad na Bratislavský hrad, Most SNP a panorámu Starého Mesta, čo mu dodáva osobitnú atmosféru.

V parku sa nachádza niekoľko zaujímavých architektonických prvkov vrátane rotundy či rôznych sôch, ktoré pripomínajú významné osobnosti slovenskej kultúry. Napríklad aj busta Janka Kráľa, jedného z najvýznamnejších básnikov slovenského romantizmu. Jeho meno nesie tento park od roku 1839.

5.       Slavín

slavnjpg

https://www.visitbratislava.com/sk/miesta/slavin/

autor: Peter Kováč

Na návrší, v severozápadnej časti Bratislavy, na kopci s názvom Slavín, sa nachádza monumentálny pamätník venovaný padlým sovietskym vojakom, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní Bratislavy a západného Slovenska počas druhej svetovej vojny. Slavín je jednou z výnimočných pamiatok Bratislavy a má veľký historický i symbolický význam. Vynechať by ste ho teda naozaj nemali.

Táto pocta bola vybudovaná v rokoch 1957-1960 a jej dominantou je vysoký a výrazný obelisk. V jeho okolí sa nachádza samotný vojenský cintorín, kde je pochovaných približne 6 845 sovietskych vojakov. Celé architektonické riešenie pamätníka Slavín spolu s okolitou zeleňou a záhradnou úpravou tvorí harmonický celok, ktorý je hodnotený ako jedno z najkrajších pamätných miest v strednej Európe. Jeho návštevu odporúčam aj kvôli nádherným výhľadom na celé mesto a okolie.

6.       Devínsky hrad

hrad_devnjpg

https://hraddevin.mmb.sk/en/

Významnou pamiatkou so strategickou polohou a jedinečnými výhľadmi je aj zrúcanina Hradu Devín. Často je považovaný za jeden zo symbolov slovenskej štátnosti, pretože jeho história siaha až do dávnej minulosti. Nachádza sa na strategickom mieste, na sútoku riek Dunaj a Morava, približne 12 kilometrov západne od centra Bratislavy, v mestskej časti Devín.

Prvé zmienky o osídlení sú už z mladšej doby kamennej. Najväčší význam však Devín nadobudol v 9. storočí, keď sa stal významným centrom Veľkej Moravy, ako jedno z kľúčových opevnení. Dôležitú úlohu zohrával aj počas stredoveku, keď slúžil ako pohraničná pevnosť Uhorského kráľovstva. V roku 1809 bol zničený napoleonskými vojskami a odvtedy je v ruinách. Napriek tomu dnes Devínsky hrad ponúka prehliadku prostredníctvom náučných tabúľ a expozícií, návštevu Múzea, ale aj unikátnu prechádzku jedinečnou faunou a flórou. Okolie hradu je totiž súčasťou prírodnej rezervácie vhodnej na prechádzky v krásnej prírode. Podľa mňa ulahodí návštevníkom rôzneho gusta.

7.       Danubiana Meulensteen Art Museum

danubianawebp

https://www.dovolenasnapadem.cz/tipy-na-vylety/danubiana--umelecky-skvost-na-dunaji/

Umelecké duše určite nesmú vynechať jedno z najmladších múzeí moderného umenia v Európe. Vzniklo na polostrove v Dunaji, približne 20 km od Bratislavy, v obci Čunovo. Strategicky zvolená poloha a moderný dizajn zabezpečili Danubiane rýchle medzinárodné uznanie. Stala sa miestom, kde sa podporuje súčasné umenie a vytvára sa priestor pre dialóg medzi umelcami z rôznych krajín.

Čakajú tu na vás stále, ale aj dočasné výstavy rôzneho druhu, slovenských, ale aj svetových umelcov. Organizujú sa to mnohé programy, workshopy, prednášky, či multižánrové koncerty, všetko v kontexte nádherného prostredia a prírody. Zaskočte na prehliadku, podľa mňa budete očarení.

8.       Kamzík (Televízna veža)

kamzik_TV_vezajpg

https://www.beautifulslovakia.sk/televizna-veza-kamzik

Parádne výhľady a nečakaný relax v meste poskytuje aj ikonická stavba vypínajúca sa nad Bratislavou. Ide o Bratislavskú televíznu vežu, ktorú objavíte na vrchu Kamzík v mestskej časti Nové Mesto. Veža so svojou výškou 194 metrov patrí medzi najvyššie stavby na Slovensku. Jej dizajn je zaujímavý futuristickou formou odrážajúcou architektonické trendy 60. a 70. rokov 20. storočia. Kamzík je súčasťou bratislavského lesoparku, obľúbeného miesta na rekreáciu a turistiku. Poskytuje množstvo trás na prechádzky, pikniky a aktívny oddych v prírode v rôznych ročných obdobiach.

9.       Reštaurácia UFO

restauracia_UFOjpg

https://www.u-f-o.sk/sk/ufo-fotogaleria.html#1

Milovníci netradičných miest a extra výhľadov určite nesmú vynechať jednu z najikonickejších reštaurácií na Slovensku. Nachádza sa vo vyhliadkovej kupole Mosta SNP, ktorý sa klenie cez rieku Dunaj v centre Bratislavy. Svojim tvarom pripomína lietajúci tanier, odkiaľ pochádza aj jej udomácnený názov "UFO", a je výrazným symbolom modernej Bratislavy. Okrem výbornej kuchyne je jedným z hlavných lákadiel reštaurácie jedinečný výhľad. Jej súčasťou je totiž aj vyhliadková terasa, ktorá je prístupná verejnosti a ponúka 360-stupňový pohľad na okolie. Bratislava podávaná ako na dlani robí z každého jedla výnimočný kulinársky zážitok.

Naše hlavné mesto nemusíte poznať ako vlastné. Ale to najkrajšie a najatraktívnejšie naozaj odporúčam obísť. Možno budete prekvapení, aké skvosty dokážete objaviť. Pretože aj vo veľkom uponáhľanom meste sa ukrýva nádherná relaxačná zeleň, dýcha história, rodí sa moderné umenie a ohromia vás dychberúce výhľady.