7 tipov na zaujímavé miestna na Slovensku, ktoré ponúkajú kúpanie v slanej vode

Tešíte sa na letné radovánky pri vode? Niekto sa nevie dočkať výskania na tobogánoch a vodných atrakciách, iní dajú prednosť termálnym bazénom s liečivou vodou. Viacerí sa už nevedia dočkať príjemného zvuku špliechajúcich vĺn na pláž a pobrežie. A možno práve vy nedáte dopustiť na blahodarné a ozdravné účinky slanej vody, no dlhé cestovanie k moru vás vôbec neláka. Nebojte sa, náš cestovateľský blog našiel riešenie. Slovenské kúpaliská, v ktorých nájdete aj netradičné bazény so slanou vodou. Poďme si ich predstaviť.

1.       Kúpalisko Podhájska

podhjskajpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=838534754948284&set=pb.100063753020427.-2207520000&type=3

Teplý región Nitrianskeho kraja kúpaniu naozaj praje. Aj vďaka tomu tu môžete nájsť nejedno zaujímavé letné kúpalisko. Mimoriadne vyhľadávaným a atraktívnym na návštevu je to v Podhájskej, vzdialené približne 22 km od Nových Zámkov. Areál ponúka na ploche 12 ha až 9 bazénov s geotermálnou vodou, ktorá má blahodarné účinky na zdravie či pokožku. Slanú vodu tu nájdete v rekreačnom bazéne, detskom, ba dokonca i plaveckom bazéne. Jej teplota sa pohybuje od 18-40°C. Okrem tejto atrakcie tu nájdete aj množstvo iného vyžitia. Kúpalisko totiž ponúka tobogány, skvelé a rozsiahle detské ihrisko, ktoré sa počas letnej sezóny teší aj bohatému animačnému programu. V bujnej vegetácii nájdete aj prírodné solária, športoviská, a tiež nevyhnutné sociálne vybavenie.

Ak by vám všetky tieto výhody stále nestačili, navštíviť môžete aj Wellness centrum Aquamarín priamo v areáli kúpaliska. To ponúka oddych a relax vo svojich saunách, vírivkách, dopriať si môžete aj masážne trysky či oddychové priestory.

2.       Thermalpark Nitrava Poľný Kesov

nitrava_termalparkjpg

https://thermalnitrava.sk/

Ďalšie lákadlo pre kúpania chtivých nájdete aj v blízkosti Nitry. V Poľnom Kesove, cca 8 km od Nitry, sa tiež nachádza skvost medzi slovenskými kúpaliskami so slanou vodou. V pomerne nenápadnej obci vzniklo kúpalisko o rozlohe takmer 8 ha s množstvom atrakcií pre všetky vekové kategórie. Nájdete tu až 10 bazénov, 5 tobogánov, nechýbajú ani relaxačné prvky ako vírivky či trysky, objaviť môžete viacero ihrísk, reštaurácie či športoviská. Termálne vody tohto kúpaliska sú známe predovšetkým vďaka vysokému obsahu jódu a železa, ktoré pomáhajú pri liečbe kožných a reumatických ochorení. Pre návštevníkov je k dispozícii aj vonkajší bazén so slanou vodou s príjemnou teplotou 33°C.

3.       Kúpalisko Novolandia v Rapovciach

Novolandiajpg

https://regionnovohrad.sk/polozka/novolandia-rapovce/

Ani stredné Slovensko nechýba v našom hľadáčiku. Najmä jeho južná časť sa teší letným dovolenkovým teplotám a láka návštevníkov mnohými zaujímavými miestami na kúpanie. Jedným netradičným je aj kúpalisko Novolandia v Rapovciach v Banskobystrickom kraji. Menšie kúpalisko vzdialené asi 6 km od Lučenca sa má čím pochváliť. Ponúka síce iba 4 bazény, zato však so skutočne jedinečnou vodou. Podľa informácií ide o reliktnú morskú vodu z pravekého mora, ktorá vyviera z hĺbky 1500 metrov a má teplotu okolo 38°C. Návštevníci ju vyhľadávajú najmä vďaka jej priaznivým účinkom na rôzne zdravotné problémy, vrátane chorôb pohybového ústrojenstva, reumatických ochorení, kožných a nervových chorôb. Pre dokonalý oddych počas vašej dovolenky ponúka kúpalisko aj vnútorný wellness, ktorý zahŕňa sauny či ďalšie relaxačné možnosti​. Tiež tu nechýba klasické sociálne vybavenie, reštaurácie, bufety či oddychová zóna.

4.       Plaza Beach Resort Prešov

plaza_resortjpg

https://www.plazabeach.sk/sk/letnekupalisko

Mesto Prešov sa pýši prekrásnym, luxusným a jedinečným areálom. Je to jedno z netradičných miest, ktoré sa oplatí navštíviť už len kvôli jeho myšlienke a architektonickému zámeru. Nachádza sa priamo v meste, na Solivare, ktorý je známy svojou históriou v oblasti ťažby soli. Miesto na výstavbu kúpaliska teda nebolo vybraté tak úplne náhodne, avšak zmenilo sa na nepoznanie. Slaná voda v bazénoch sa spája nielen s minulosťou miesta, ale tiež dodáva rezortu špecifický stredomorský nádych. Zároveň je areál navrhnutý tak, aby pripomínal prímorské dovolenkové destinácie, vrátane živých paliem a architektonického štýlu inšpirovaného Gaudím.

Kúpalisko ponúka 3 vonkajšie bazény vrátane plaveckého, množstvo detských atrakcií - tobogány, šmykľavky, skalný hrad či detský kútik. Nechýba ani wellness zóna určená na oddych s relaxačným bazénom, saunami a odpočivárňou. Uspokojené budú aj chuťové poháriky, ktoré sa potešia stredomorskej kuchyni. Reštauráciu s dovolenkovým menu nájdete priamo v areáli.

5.       Miraj Resort Lučenec

miraj_resortjpg

https://www.facebook.com/mirajresort/

Ďalším luxusným dovolenkovým miestom je Miraj Resort priamo v meste Lučenec, v jeho časti Opatová. Ak túžite po skutočne stredomorskom zážitku, môžete to skúsiť práve tu. Vonkajšie bazény kúpaliska sú naplnené slanou vodou, vrátane plaveckého bazéna a detského bazéna s vodnými atrakciami. Okrem toho je v areáli aj piesočná pláž s palmami, ktorá dotvára atmosféru dokonalého prázdninového miesta​. Užívať si môžete aj výnimočnú spa a wellness starostlivosť, využiť fitness centrum či bowling. Rezort ponúka aj veľmi solídne ubytovanie, takže tu dokážete vybaviť všetko v jednom.

6.       Aqua Relax Lívia Brezno

livia_breznojpg

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2352583791465150&set=pb.100064441400011.-2207520000

Ak si na luxus veľmi nepotrpíte a láka vás skôr rodinná atmosféra v malom, skúste navštíviť mesto Brezno. V jeho mestskej časti Zadné Halny sa nachádza maličké kúpalisko Aqua Relax Lívia. Ponúka síce iba 2 bazény, je však obklopené príjemnou zeleňou v krásnom prostredí v blízkosti Hrona. Veľký bazén so slanou vodou je pravidelne čistený morskou soľou, a tým poskytuje príjemnejší a zdravší zážitok. Využiť môžete aj služby wellness centra s mnohými relaxačnými možnosťami, ale aj viaceré športoviská a príjemné posedenie.

7.       Vlnka pri Piešťanoch

vlnka_piestanyjpg

http://www.vlnka-bazen.sk/wp-content/gallery/vlnka/vlnka_02.jpg

Maličký bazén so slanou vodou, ale zato s krásnym prostredím a vynikajúcou rodinnou atmosférou nájdete v obci Banka pri Piešťanoch. Je súčasťou apartmánového komplexu Vlnka vzdialeného len pár metrov od jazera Sĺňava. Dokonale si tu oddýchnete aj vďaka príjemnej teplote vody v bazéne okolo 26-30 °C, ktorý je dokonca vyhrievaný. Vlnka je ideálnym miestom pre rodiny s deťmi, páry aj jednotlivcov, ktorí hľadajú pokojné a komfortné ubytovanie s možnosťou relaxácie.

Slovensko ponúka viacero možností, ako si užiť osviežujúce chvíle v slaných vodách. Či už hľadáte luxusné prostredie s množstvom atrakcií, alebo vám viac sedí rodinná atmosféra s menším množstvom ľudí. Tieto kúpaliská nielen, že poskytujú relax a zábavu, ale aj príležitosť na zlepšenie zdravia a pohody. Takže neváhajte a naplánujte si svoj ďalší výlet k niektorému z týchto úžasných miest!