6 tipov na výlet po zaujímavých stopách Liptova

Často sa mi stáva, že program na výlet plánujem na poslednú chvíľu. Vždy sa však snažím nájsť také nejaké „kombo“, teda niečo, čo poteší, niečo nové naučí a zaručene vyvetrá hlavu. Musím povedať, že výlet na Liptov ma v tomto nikdy nesklamal. Preto vám ponúkam pár mojich overených tipov, ktoré možno nie sú také okukané.

1.       Tip na výlet za neopozeranými výhľadmi

V partii sú často kamaráti, ktorí síce básnia o krásnych výhľadoch, ale fučanie do kopca s veľkým prevýšením im veľmi nevonia. Ak im chcem ulahodiť, voľbou sú vyhliadkové veže alebo rozhľadne. Výlet na Liptov ponúka hneď tri parádne možnosti. Na severnej strane Nízkych Tatier objavíte malú dedinku Pavčina Lehota. Je tu vybudovaný pekný náučný chodník s 11 zastaveniami o dĺžke 10,5 km a minimálnym prevýšením. Na jeho konci sa nachádza parádna vyhliadková veža s úžasnými pohľadmi na Vysoké, Nízke i Západné Tatry, Malú aj veľkú Fatru.

rozhladna-nizna-boca-mainjpg

https://www.niznaboca.sk/turizmus/aktivity/rozhladna-na-krajcovom-vrchu/

Ďalšou možnosťou je úplne jednoduchá prechádzka v okolí obce Nižná Boca. Na Krajčovom vrchu sa totiž nachádza pekná drevenička s rozhľadňou. Prechádza je kratučká, začína na autobusovej zastávke v dedinke Nižná Boca, má asi 1,5 km, ale je trošku strmšie do kopca. Napriek tomu je vhodná aj pre rodinky s deťmi. Ak by sa vám miesto zapáčilo, v chate sa môžete aj ubytovať a stráviť dobrodružnú noc v lone prírody.

Vyhliadka-Sidorovojpg

https://www.visitliptov.sk/zaujimavosti/vyhliadka-na-sidorove/

Úžasným miestom, kde máte nádherné výhľady ako na dlani, je vrch Sidorovo. Tento kužeľovitý vrch predstaví Malinô Brdo, Veľkú Fatru, Nízke Tatry, Liptovskú kotlinu či Vysoké Tatry priam z vtáčej perspektívy. Dostanete sa tam hneď z troch smerov, od Kalvárie nad Ružomberkom, z lokality Malinô Brdo, ale aj priamo z Vlkolínca. Jedným smerom to zvládnete do 1,5 hodinky.

2.       Tip na výlet do podzemia

jaskyna-mrtvych-netopierovjpg

https://www.slovakia.com/sk/jaskyne/jaskyna-mrtvych-netopierov/

Nepriaznivé počasie môže často pokaziť plány, a tým aj víkendovú náladu. Netreba však zabúdať na parádne výlety do podzemia. Samozrejme, že Liptov láka najmä notoricky známymi Demänovskými jaskyňami, ja by som však upriamila pozornosť skôr na severnú stranu Nízkych Tatier a zmierila do Jaskyne mŕtvych netopierov. Kým sa dostanete k vstupu, čaká vás asi 90 minútová prechádzka centrálnou časťou Nízkych Tatier po turistickom chodníku. Následne objavíte za mňa úžasné prostredie. Jaskyňa má cca 2 km, ale chodby sú tvorené až 14 poschodiami a nekonečnými chodníčkami. K dispozícii sú rôzne sprevádzané trasy, buď krátka, vhodná aj pre rodiny s deťmi, alebo dve dlhšie, siahajúce až k adrenalínovým.

3.       Tip za nezvyčajnou históriou

slemajpeg

https://www.niznaboca.sk/2022/08/pozvanka-vystup-na-slema-2022/

Občas ma prekvapí, koľko ľudí je ochotných šliapať dlhé kilometre a prekonávať skutočne veľké prevýšenia, aby objavili úlomky histórie, najmä tie z 2. svetovej vojny. Výlet na Liptov im otvára dve zaujímavé brány. Jednou je výstup na Slemä. Ešte po ceste objavíte pozorovací bunker, pamiatku z bojov SNP, no to najväčšie prekvapenie vás čaká na samotnom vrchole. Sú ním pozostatky vraku lietadla, ktoré tu 13.10.1944 havarovalo. Všetci pasažieri rusko-slovenskej posádky zahynuli a na mieste havárie je dnes aj pamätník venovaný obetiam. Roztrúsené kúsky lietadla pripomínajúce nešťastie sú však pamiatkou, ktorú len tak hocikde neobjavíte. Na vrchol Slemä sa dostanete z Liptovského Jána, ideálne od parkoviska pri Stanišovskej jaskyni. Pripravte sa však na to, že výstup predstavuje okruh, má cca 20 km a môže zabrať aj 10 hodín.

partizanske_bunkrejpg

https://www.facebook.com/liptov.sk/photos/4521413504575002/?locale=ms_MY&paipv=0&eav=AfbswLt9Tyg9Ufo-5stKVPa7Zp7eEFEM6JA-dwmSm4dH1PvFst8zDTwwutLdx6o2ZiI&_rdr

Ďalšou zaujímavou voľbou môžu byť partizánske bunkre, ktoré sa v poslednom období podarilo obnoviť. V Demänovskej doline, v bočnej dedinke Krčahovo, ich je momentálne 6. Z obce Lúčky k nim vedie dobre značený turistický chodník a prechádzka ním vám zaberie 40-50 minút. Ak sa chcete o tejto pohnutej histórii dozvedieť viac, výlet určite odporúčam. Zimný tábor partizánskej brigády Stalin je na osobný zážitok výborným miestom.

4.       Tip na výlet pre milovníkov adrenalínu

dve_vezejpg

https://www.parksnow.sk/summer/en/ferrata-dve-veze

Odvážni turisti, ktorým už klasické prechádzky nestačia a potrebujú podstatne viac adrenalínu, tiež nájdu na Liptove vyžitie. K rozbúchanému srdcu a miernej triaške v kolenách vie prispieť pekná liptovská ferrata. Ide o ferratu Dve veže, ktorá sa nachádza v blízkosti obce Liptovské Revúce. Je ťahaná na 3 skalných vežiach, kde sa podarilo pripraviť 3 zaistené úseky rozdelené podľa náročnosti. Z každého vrcholu vám za preukázanie odvahy budú odmenou nádherné výhľady. Nezabudnite na správne vybavenie, bezpečnosť je na skalách prvoradá. Ak nemáte vlastné, požičať si ho môžete napríklad v blízkom rezorte Gothal.

5.       Tip na výlet pre cyklo nadšencov

cierny_vhjpg

https://showmeslovakia.eu/technicky-div-slovenska-ktory-ponuka-neuveritelny-vyhlad-na-tatry-cierny-vah/

Ak milujete šliapanie do pedálov a vietor vo vlasoch, myslím, že nejaký ten výlet na Liptov ste už absolvovali. Jedným z mojich obľúbených miest, ktoré skutočne preveria kondíciu a odhodlanie, je vodná nádrž Čierny Váh. Stúpanie k hornej nádrži je dlhé a tiahle, prevýšenie statočné a ak neholdujete e-bikom, pekne si zamakáte. Odmenia vás ale výhľady na celý horný Liptov a úžasná panoráma Vysokých Tatier. Mojim odporúčaním je skombinovať výlet s vlakovou dopravou, dopriať si aj oddych v malebných liptovských dedinkách a nezničiť sa úplne.

Malino-Brdojpg

https://www.bikeandride.cz/2020/07/malino-brdo-enduro-i-world-cup-style-report-andrea-d/

No a pre úplných nadšencov odporúčam Bike park Malinô Brdo. Tu si prídu na svoje rodinky s deťmi, začiatočníci, ale aj tí najskúsenejší jazdci. Bike park ponúka 11 plnohodnotných trailových tratí, ktoré spolu tvoria až 30 km jazdenia. No a na vývoz môžete použiť pohodlnú 8 miestnu kabínkovú lanovku. Takže jazdiť môžete dokedy budete vládať.

6.       Tip na dobrodružné ubytovanie

glamping_liptovsky-ondrejjpg

https://www.visitliptov.sk/zaujimavosti/glamping-liptov/

Je pre vás noc vo voľnej prírode lákadlom? Chceli by ste počúvať ničím nerušený šum lístia či užiť si jedinečné pozorovanie lesných obyvateľov? Ak ste odpovedali áno, no rozkladanie stanu vás v tomto zážitku brzdí, výlet na Liptov prináša skvelé riešenie. Priamo nad obcou Liptovský Ondrej totiž vyrástol Glamping Liptov. Štýlové ubytovanie, ktoré v sebe spája pohodlie z luxusného kempovania a pokoj divokej prírody. Unikátne východy či západy slnka s prekrásnou panorámou Nízkych Tatier a chutné raňajky od domácich dodávateľov v prútenom košíčku je niečo, čo odporúčam zažiť.